Țara care vrea să blocheze aderarea Ucrainei la NATO, de teama că Alianța va intra în război cu Rusia
Germania vrea să blocheze aderarea Ucrainei la NATO de teamă că această mișcare ar putea face ca Alianța să intre în război cu Rusia, potrivit The Telegraph.
O sursă din cadrul Alianței a declarat pentru sursa citată că Berlinul va folosi summitul anual al NATO de la Vilnius, care va avea loc săptămâna următoare, pentru a îndemna statele membre să se concentreze pe asigurările de securitate pentru Ucraina, mai degrabă decât pe propunerile de aderare.
„Berlinul este dezamăgit de perspectiva de a oferi imediat (Ucrainei) calitatea de membru. Vrea un proces și o perioadă de timp pentru a dezvolta garanții pentru a bloca în esență aderarea”, a declarat sursa pentru The Telegraph.
„Berlinul nu vrea posibilitatea ca Vladimir Putin să testeze Articolul 5”, a mai spus sursa.
Articolul 5 din Tratatul fondator al NATO prevede că orice stat membru atacat de un agresor extern are dreptul de a solicita intervenția militară a Alianței.
Aceeași îngrijorare o are și președintele american Joe Biden, care a spus că vrea să evite o situație în care „toți suntem într-un război cu Rusia”.
Biden a adăugat că Ucraina „nu este pregătită” pentru aderarea la NATO și că „va dura ceva timp” până când se va putea alătura Alianței.
„Nu căutăm să începem al treilea război mondial. Ucraina nu se va alătura NATO după acest summit (de la Vilnius)”, a spus și consilierul pentru securitate națională al președintelui american, Jake Sullivan.
Volodimir Zelenski, președintele ucrainean, a cerut în mode repetat ca Ucraina să se devină membră NATO, după ce țara sa a fost invadată de Rusia anul trecut. Liderul de la Kiev le-a cerut celor 31 de state membre ale NATO să ia măsuri concrete privind aderarea Ucrainei, astfel încât țara sa să se poată alătura rapid Alianței Transatlantice după încheierea războiului.
Germania și Statele Unite au avertizat în spatele ușilor închise că această mișcare ar putea escalada conflictul actual într-un război activ între NATO și Rusia.
Vladimir Putin a susținut adesea că expansiunea NATO către granițele Rusiei în ultimele două decenii a fost un factor cheie în decizia sa de a invada Ucraina.
De atunci, președintele rus a amenințat cu folosirea armelor nucleare în război, stârnind temeri de escaladare în țările occidentale.
Sursa: The Telegraph
Etichete: SUA, NATO, razboi in ucraina, germania,
Dată publicare:
09-07-2023 10:19