SUA și-au asigurat aproape o treime din primele 1 miliard de doze de vaccin experimental pentru COVID-19

Ultima actualizare: 22-05-2020 10:14
vaccin

Statele Unite şi-au asigurat aproape o treime din primele 1 miliard de doze de vaccin experimental pentru COVID-19 planificate de AstraZeneca, prin alocarea unor fonduri de până la 1,2 de miliarde de dolari, transmite Reuters.

În condiţiile în care puterile mondiale încearcă să obţină medicamente care să le permită să îşi redeschidă economiile. 

În timp ce nu au fost dovedite ca eficace împotriva noului coronavirus, vaccinurile sunt considerate de liderii mondiali ca singura modalitate reală de a reporni economiile blocate şi chiar de a obţine un avantaj în faţa concurenţei globale.

După ce preşedintele Donald Trump a cerut un vaccin, Departamentul pentru Sănătate şi Servicii Umane al SUA a convenit să ofere până la 1,2 miliarde de dolari pentru accelerarea dezvoltării unui vaccin de către grupul farmaceutic britanic AstraZeneca şi să asigure 300 de milioane de doze pentru Statele Unite, scrie Reuters, citat de News.ro. 

”Contractul cu AstraZeneca este un moment de referinţă major pentru activităţile Operation Warp Speed în vederea obţinerii unui vaccin sigur şi eficace, disponibil pe scară largă, până în 2021”, a declarat secretarul pentru Sănătate al Statelor Unite, Alex Azar.
Vaccinul, cunoscut sub numele AZD1222, a fost dezvoltat de Universitatea Oxford şi licenţiat către AstraZeneca.

Imunitatea la noul coronavirus este incertă, aşa că utilizarea vaccinurilor nu este clară.

Acordul cu SUA permite un studiu clinic de fază a III-a pentru vaccin, la care să participe 30.000 de oameni.

Producătorul britanic de medicamente a anunţat că a încheiat acorduri pentru cel puţin 400 de milioane de doze de vaccin şi că şi-a asigurat o capacitate de producţie pentru 1 miliard de doze, primele livrări urmând să înceapă în septembrie.

AstraZeneca, care este cea mai valoroasă companie inclusă în indicele blue-chip britanic FTSE 100, a convenit deja livrarea a 100 de milioane de doze în Marea Britanie, dintre care 30 de milioane în septembrie. Miniştrii au promis britanicilor că vor avea acces primii la vaccin.

În timp ce liderii mondiali se confruntă cu unele cele mai grave pagube economice de la Al Doilea Război Mondial şi moartea a peste 327.000 de oameni din cauza noului coronavirus, mulţi dintre ei încearcă să găsească un vaccin.

Guvernul american a încheiat deja acorduri pentru susţinerea dezvoltării de vaccinuri cu Johnson & Johnson, Moderna şi Sanofi, provocând temeri că cele mai bogate ţări îşi vor proteja primele cetăţenii.

Directorul general al Sanofi a nemulţumit guvernul francez la începutul acestei luni, când a afirmat că dozele de vaccin produse în SUA ar putea ajunge mai întâi la pacienţi americani, având în vedere că ţara a susţinut financiar cercetările.

”Au loc multe lucruri pe frontul vaccinurilor sau pe frontul terapeutic. Veţi auzi multe anunţuri mari în următoarele una, două săptămâni”, a declarat preşedintele Donald Trump la Casa Albă, atunci când a fost întrebat despre anunţul făcut de AstraZenca.

AstraZeneca a mai anunţat că discută cu guverne şi parteneri la nivel mondial, cum ar fi Serum Institute of India, pentru creşterea accesului şi producţiei, şi că discută cu diferite organizaţii pentru alocarea şi distribuirea corectă a vaccinului.

Serum Institute of India, cel mai mare producător de vaccinuri din lume, în funcţie de volum, a dedicat una dintre unităţile sale de producţie, cu o capacitate de a fabrica până la 400 de milioane de doze pe an, pentru vaccinul Oxford.

Luna trecută, a început un studiu clinic de faza I/II pentru AZD1222, centrat pe evaluarea siguranţei şi eficacităţii pentru peste 1.000 de voluntari sănătoşi cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani, în mai multe centre de testare din sudul Angliei. Datele din acest studiu sunt aşteptate în curând.

În prezent, nu există tratamente sau vaccinuri aprobate pentru COVID-19.

Guvernele, producătorii de medicamente şi cercetătorii lucreză la circa 100 de programe, iar experţii anticipează că dezvoltarea unui mijloc sigur şi eficace pentru prevenirea acestei boli poate dura 12-18 luni.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO