Țara care îmbătrânește în ritm alarmant. Povestea cuplului care trăiește vânzând porumb
Populaţia Chinei îmbătrâneşte în ritm alarmant. Pe de o parte, oamenii trăiesc tot mai mult, pe de alta tinerii nu-şi permit să aibă mai mulţi urmaşi, deşi politica „unicului copil" a fost abolită acum 3 ani.
Această problemă demografică se răsfrânge direct asupra situaţiei economice a ţării.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ar fi o trudă şi pentru un om sănătos, dar pentru un bărbat de 68 de ani, suferind de emfizem pulmonar şi cancer de colon, este practic o tortură. Nu are însă de ales, trebuie să strângă lemne pentru încălzire şi gătit. Cărbuni nu-şi permite să cumpere.
Bărbat: „Ce pot să zic? Asta e viața! Nu se poate altfel."
Stoicismul lui este regulă în China rurală, unde viaţa e tot mai grea. Exodul tinerilor către oraşe a lăsat satele populate doar de bătrâni. Soţii Qin trăiesc din 120 de dolari pe lună, din vânzarea de porumb.
„Copiilor noștri le e greu să aibă grijă de noi. Nici noi nu vrem să fim o povară pentru ei."
La 200 de km depărtare, în Beijing, Fang Meng cunoaşte bine această povară. Ea şi soţul ei îşi susţin financiar părinţii, adică pe cei 4 bunici ai fetiţei lor de 5 ani.
„Îi place să schieze și să facă scufundări. Dacă astea sunt interesele ei, o sprijinim, dar toate astea costă."
Soţii vârstnici şi bolnavi de la ţară şi cuplul urban ilustrează foarte bine problema demografică a Chinei: sunt mai mulţi bătrâni decât tineri.
Matt Rivers, Beijing: „Reducerea populației active poate limita capacitatea guvernului de a asigura beneficiile necesare populației vârstnice. Prioritățile economice ale Chinei vor fi deturnate în mai mare măsură către servicii medicale și pensii. Iar asta poate afecta și consumul, cu urmări negative pentru creșterea economică a țării."
Soluţia evidentă este încurajarea naşterilor. Guvernul central o ştie şi, în 2016, a eliminat regulă copilului unic. Cuplurilor li se permite acum să aibă 2 copii şi circulă zvonuri că partidul comunist ar urma să ridice orice restricţie în acest an. Dar pentru mulţi, asta nu schimbă nimic.
„Pentru mine, un copil e de-ajuns. Doar un copil îmi permit, în termeni de energie și bani."
15 milioane de bebeluşi s-au născut în China anul trecut. Numărul pare uriaş, dar e cu două milioane mai mic decât în 2017 şi cel mai mic din ultimii 50 de ani.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!