Contribuția Chinei la progresele omenirii cu ajutorul industriei IT şi a inteligenţei artificiale
China doreşte să lanseze în spaţiu până în 2020 o "Lună artificială" care să reflecte lumina solară spre Pământ în timpul nopţii, în scopul realizării unei economii a consumului de energie electrică pentru iluminatul din oraşul Chengdu, scrie AFP.
Se preconizeaza o economie de 150 milioane de euro anual la bugetul statului.
Satelitul, echipat cu o peliculă reflectorizantă, va asigura de opt ori mai multă lumină decât Luna pe timpul nopţii pentru oraşul Chengdu, conform publicaţiei China Daily.
Primul satelit de acest fel, un prototip, urmează să fie trimis în spaţiu, iar în caz de succes va fi urmat de alţi trei sateliţi similari la orizontul anului 2022, dupa spusele lui Wu Chunfeng, directorul Tian Fu New Area Science Society, organizație responsabilă de acest proiect.
China marchează puncte importante în competiţia cu SUA si în domeniul armamentului supersofisticat, bazat pe tehnologia inteligenţei artificiale.
Pentagonul are deja un program de lucru pentru aplicarea inteligentei artificiale în armată, dar cercetătorii chinezi se impun tot mai mult in acest nou domeniu tehnologic.
O demonstrează progresele comerciale surprinzătoare înregistrate de companiile chineze pe segmentul inteligenţei artificiale.
Anul trecut, spre exemplu, Microsoft s-a laudat ca a creat un soft capabil să substituie abilităţile umane de înţelegere a conversaţiilor. Imediat, compania chineza de servicii web Baidu a anuntat politicos că firma obţinuse cu doi ani inainte o acurateţe similară cu un soft de înţelegere a limbii chineze, spune David Raducan.
Progresele rapide înregistrate de China au pus pe jar expertii militari şi specialişti IT din SUA, care se întreabă dacă Beijingul doar imită tehnologiile americane ori sunt implicaţi în activităţi independente de inovare care i-ar putea face să depăşească Washingtonul în viitor.
În august 2016, publicaţia China Daily a relatat despre un plan de fabricare a unui sistem de ghidare a rachetelor de croazieră cu un „nivel ridicat” de inteligenţă artificială.
Aceasta competitie la nivelul IT-ului si a inteligentei artificiale intre marile puteri mondiale, pe mai multe domenii, grabeste alarmant progresul.
Este inca neclar daca trebuie sa ne bucuram cu adevarat sau nu de roadele sale.
,,Qua vadis, Domine?"
Sursa: David Raducan, AFP
Etichete: IT, China, inteligenta artificiala,
Dată publicare:
04-02-2019 11:39