Tancurile Leopard 2 pe care rușii se laudă că le-au distrus ar fi fost, de fapt, tractoare. "Vehiculul are clar patru roți"
Washington Post susține că forțele ucrainene au lansat, în sud-est, contraofensiva, iar publicația citează ofițeri superiori din armata Kievului.
În regiunea Zaporijie, în calea Ucrainei se vor ivi obstacole cumplite, scrie cotidianul american, întrucât forțele rusești au petrecut luni de zile fortificând zona cu mine și tranșee. Este de așteptat ca ofensiva să se desfășoare pe parcursul mai multor luni.
Distrugerea barajului Nova Kahovka din sudul Ucrainei este unul dintre cele mai mari dezastre umanitare, industriale și ecologice din Europa ultimelor decenii. Până acum, circulă trei teorii despre cauzele catastrofei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Primul scenariu, și cel mai verosimil, este că rușii au aruncat în aer barajul pentru a pune bețe în roate contraofensivei ucrainene și pentru a reduce considerabil linia frontului. NORSAR, organismul norvegian de monitorizare a interzicerii testelor nucleare, a anuntat că semnalele seismice indică producerea unei explozii în zorii zilei de 6 iunie.
Potrivit celei de-a doua teorii, susținute de Moscova, atacul ar fi fost "planificat și efectuat la ordinul dat de Kiev", pentru a "priva Crimeea de apă" și a distrage atenția de la câmpul de luptă.
În sfarsit, a treia ipoteză este că vechimea instalației și, mai ales, lipsa activitatii de întreținere în ultimul an ar fi antrenat grave probleme tehnice. În plus, barajul a suferit și alte daune după izbucnirea războiului.
Dezastru în Herson. În multe zone e greu de crezut că se va mai putea locui vreodată
Între timp, în Herson, nivelul apei s-a stabilizat, dar în multe locuri e greu de crezut că se va mai putea locui vreodată.
Vehicule amfibii sunt folosite pentru deplasarea prin orașul inundat.
Mii de animale salvate din Herson au fost duse la Odesa.
Voluntară: "Soldații ne-au spus: 'Adunați-i cât mai repede, pentru că, dacă sunteți văzuți de dronă, vor trage în voi!'. Am pus toți câinii împreună".
Dramatic este ca operatiunile de evacuare sunt primejduite de bombardamentele necontenite ale rusilor.
Moshe Azman, rabinul-șef al Ucrainei: "Încercăm să-i aducem aici pe oamenii de dincolo de râu și restul".
Chiar și în punctele de evacuare domnește panică.
Nina Prokopchuk, locuitoare din Herson: "Sunt inundații și ei continuă să ne împuște".
În altă ordine de idei, expertii și oficialii occidentali evaluează știrea că forțele Kievului ar fi declanșat îndelung amânata contraofensivă, în sud-estul țării, după cum a scris, joi, Washington Post.
Moscova susținea acest lucru de mai multe zile.
Olga Skabeeva, prezentatoare la televiziunea de stat rusă:
"Forțele ucrainene au atacat cu tancuri NATO si blindate usoare. Armata noastra a respins aceste atacuri".
Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării: "În direcția Zaporojie, inamicul a încercat să spargă apărarea noastră cu forțele brigăzii 47 mecanizate. După o luptă de două ore, inamicul a pierdut 30 de tancuri, 11 vehicule de luptă de infanterie și până la 350 de soldați".
"Imaginile postate de Ministerul rus al Apărării nu surprind atacarea unor tancuri"
Totodată, rușii au publicat, marți, imagini filmate din elicopter care ar demonstra, pretind ei, că au distrus blindate livrate de occidentali, inclusiv temutele tancuri germane Leopard 2.
Michael Biesecker, jurnalist Associated Press: "Imaginile postate de Ministerul rus al Apărării nu surprind atacarea unor tancuri, ci mai degrabă a unor tractoare.
Vehiculul din imagini are clar patru roți și se înalță considerabil de la sol. Aceste detalii nu corespund unui tanc Leopard 2, care arată mai degrabă ca un buldozer și e foarte scund, tocmai ca să fie o țintă cât mai greu de atins de către inamic".
Specificațiile corespund mai degrabă unui utilaj întâlnit frecvent în fermele ucrainene.
Valentin Châtelet, cercetător asociat la Laboratorul de cercetare criminalistică digitală al Consiliului Atlantic: "Chiar bloggeriii militari ruși au început discuția, scriind că ăla nu e sub nicio formă un tanc Leopard 2. Asemenea exagerari au două obiective: să înfățișeze Rusia drept țara cu avantaj în conflict și să abată atenția de la contraofensiva ucraineană".
Pentagonul a optat pentru o atitudine precauta, care confirma, totusi, întețirea luptelor.
Patrick Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului: "Monitorizăm rapoartele privitoare la lupte tot mai intense între forțele ucrainene și ruse în diverse puncte de pe linia frontului. Dar îi lăsăm pe ucraineni să catalogheze aceste operațiuni".