Teroare în Herson. Case sub ape și civili deveniți ținte ale rușilor. "Sunt inundații și ei continuă să ne împuște"

×
Codul embed a fost copiat

Forțele ucrainene ar fi început marea ofensivă cu atacuri susținute în partea de sud-est, potrivit publicației americane Washington Post.

De altfel, ministrul rus al Apărării s-a grăbit să anunțe, joi, că trupele rusești au respins ofensivă ucraineană de la Zaporojie. Între timp, continuă evacuările contra-cronometru după explozia barajului de pe Nipru.

Însă rușii au bombardat câteva puncte de evacuare, în timp ce oamenii încercau să fugă din calea apelor.

Ucraina a declanșat mult-așteptata contraofensivă, iar cele mai grele lupte se duc în sud-estul țării, notează presa de peste Ocean. Informația este confirmată, de altfel, și de ministul rus de al Apărării.

Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării: "În direcția Zaporojie, inamicul a încercat să spargă apărarea noastră cu forțele brigăzii 47 mecanizate, ce numără până la 1.500 de oameni și 150 de vehicule blindate. După o luptă de două ore, inamicul a pierdut 30 de tancuri, 11 vehicule de luptă de infanterie și până la 350 de soldați".

Citește și
NATO
Fost șef al NATO: Unele state membre ale Alianței ar putea trimite trupe la sol în Ucraina
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Totodată, rușii au publicat și o serie de imagini filmate din dronă care ar demonstra, pretind ei, că au distrus o serie de blindate ucrainene, livrate de occidentali, între care și tancuri Leopard 2.

Între timp, ucrainenii încearcă să-i scoată pe cei rămași captivi în mijlocul apelor, în regiunea Herson. Vârstnici, fragili și teribil de speriați...

"E bine acum, e bine...", așa au încercat să o liniștească salvatorii pe Evghenia, când au încredințat-o rudelor mai tinere. Bătrâna este înfricoșată, mai ales că e aproape oarbă.

Printre cei salvați din localitățile inundate sunt și oameni care au fugit din teritoriile controlate de ruși. Presa ucraineană anunță că rușii i-ar fi împiedicat pe civilii de acolo să se refugieze sau să-i salveze pe alții.

"Ne-au scufundat bărcile, au jefuit mai toate casele. Ne-au luat totul"

Oamenii spun că rușii bombardau când ei încercau să ajungă spre teritoriul ucrainean. Oricum, încă dinaintea distrugerii barajului de la Nova Kahovka.

Femeie ucraineană: "Ne-au scufundat toate bărcile, au jefuit mai toate casele, au furat motoarele de la bărci. Ne-au luat totul".

Nici la punctele de evacuare, oamenii nu sunt in siguranță. Panica i-a cuprins pe cei aflați acolo când au început, la un moment dat, bombardamentele în apropiere.

Nina Prokopchuk, locuitoare din Herson: "Sunt inundații și ei continuă să ne împuște".

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Acesta nu este un dezastru natural, nici o manifestare a problemelor climatice. Acest dezastru se numește Putin. Ce se întâmplă de fapt? Exact ceea ce ordonă el să se întâmple. Situația este extrem de dificilă. Trupele rusești nu opresc atacurile de artilerie nici măcar în locurile pe unde oamenii sunt evacuați".

O suprafață imensă - cam 600 de kilometri pătrați din regiunea Herson, de-o parte și de alta a Niprului - , se află sub ape. Și cel puțin 14.000 de case au fost inundate. Ieri, nivelul mediu al apei era de 5.6 metri, potrivit guvernatorului regional. Aproape 70 la sută din suprafața inundată se află pe malul stang (estic) al Niprului, în teritoriul aflat sub ocupație rusă.

Localnic din Herson: "Aceasta este casa mea. Magazia e acolo. Nimic n-a mai rămas".

Sute de mii de oameni au nevoie de apă potabilă. Este o urgență, spune președintele Zelenski. Armata ucraineană a folosit și drone pentru a aduce apă de băut pentru sinistrații din teritoriile ocupate.

Nivelul apei s-a stabilizat în orașul Herson, inundat. Dar în multe locuri pare greu de crezut că se va mai putea locui vreodată.

Vehicule amfibii sunt folosite pentru deplasare prin orașul inundat. Și numeroși voluntari se alătură soldaților și polițiștilor, pentru salvarea sinistraților.

Pompier german aflat în Herson: "E o catastrofă! Nu am mai văzut asemenea distrugeri"

Un pompier german este unul dintre foarte puținii străini care sprijină eforturile de salvare din regiune.

Pompier german: "Este o catastrofă. Nu am mai văzut vreodată distrugeri la o asemenea scară. Avem puțin echipament și doar o barcă. Avem nevoie de mai multe bărci și veste de salvare, precum și de alte echipamente pentru salvarea în apă".


Mii de animale salvate din Herson au fost duse la Odesa, unde voluntarii încearcă să le îngrijească cât de bine pot.

Voluntar: "Soldații ne-au spus: 'Adunați-i cât mai repede, pentru că, dacă sunteți văzuți de dronă, vor trage în voi!'. Am pus toți câinii împreună. Sarcina noastră a fost să scoatem cât mai multe animale de acolo".

Pe de altă parte, distrugerea barajului de la Nova Kahovka a mai adus un pericol mortal: minele cu explozibil au fost dislocate de apele revărsate.

"Înainte știam unde este pericolul, acum nu mai știm", avertiza ingrijorat un responsabil al Crucii Roșii.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Dezastru în Ucraina după explozia barajului de pe Nipru. Kievul acuză că rușii au deschis focul asupra refugiaților
Dezastru în Ucraina după explozia barajului de pe Nipru. Kievul acuză că rușii au deschis focul asupra refugiaților

Este dezastru în Ucraina după explozia barajului de pe Nipru. Kievul acuză forțele ruse că au deschis focul acolo unde se adună refugiații din zonele inundate, în Herson.

Fost șef al NATO: Unele state membre ale Alianței ar putea trimite trupe la sol în Ucraina
Fost șef al NATO: Unele state membre ale Alianței ar putea trimite trupe la sol în Ucraina

Unele ţări, cum ar fi Polonia, ar putea trimite trupe în Ucraina, în cazul în care NATO nu oferă garanţii de securitate Ucrainei la summitul de la Vilnius, în Lituania, apreciază fostul secretar general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen.

Analiză Reuters: În Rusia dispare un tabu: chiar şi Putin vorbeşte de
Analiză Reuters: În Rusia dispare un tabu: chiar şi Putin vorbeşte de "război"

De mai bine de 15 luni, Rusia duce în Ucraina un război pe care Kremlinul a refuzat să îl numească război - dar acest lucru se schimbă: preşedintele Vladimir Putin foloseşte tot mai des cuvântul "război", observă Reuters, scrie News.ro. 

Ucraina a atacat ”masiv” barajul Kahovka cu artileria, acuză Rusia la Curtea Internaţională de Justiţie
Ucraina a atacat ”masiv” barajul Kahovka cu artileria, acuză Rusia la Curtea Internaţională de Justiţie

Rusia a acuzat joi Ucraina, la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), de distrugerea Barajului Kahovka în atacuri ”masive” de artilerie şi respinge acuzaţii ale Kievului potrivit cărora Moscova este de vină de distrugerea barajului, relatează AFP.

The Washington Post: Ucraina a lansat mult așteptata contraofensivă împotriva forțelor ruse
The Washington Post: Ucraina a lansat mult așteptata contraofensivă împotriva forțelor ruse

Ucraina a lansat mult aşteptata contraofensivă împotriva forţelor ruseşti, deschizând o fază crucială a războiului, menită să restabilească suveranitatea teritorială a ţării relatează Washington Post, care citează patru surse din armata ucraineană.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.