Talibanii au difuzat inregistrarea eliberarii sergentului american Bowe Bergdahl. Imaginile i-au infuriat pe americani. VIDEO

Ultima actualizare: 08-06-2014 07:07
Bowe Bergdahl

Talibanii au publicat miercuri online inregistrarea video a eliberarii sergentului american Bowe Bergdahl, predat in plina campanie afgana unor forte americane sosite la bordul unui elicopter, relateaza AFP.

In aceasta inregistrare video de aproximativ 17 minute, intitulata "Ceremonie de schimb a unui militar american", sergentul Bergdahl, in varsta de 28 de ani, cu capul ras si barbierit, apare imbrcat intr-o camasa traditionala afgana, alba, inconjurat de barbati purtand turbane.

Grupul asteapta, dupa care aterizeaza un elicopter, iat trei barbati in civil ies din elicopter si merg sa-i intalneasca pe talibani si pe militarul american.

Americanii si rebelii se saluta dand mana, iar cateva secunde mai tarziu Bergdahl - dupa ce este perchezitionat corporal rapid - este condus la bordul elicopterului, care decoleaza si se indeparteaza. Ulterior, pe inregistrare apare mesajul "Nu reveni in Afganistan".

Bowe Bergdahl a fost eliberat sambata, dupa cinci ani de captivitate, in urma unui schimb cu cinci cadre talibane detinute la Guantanamo. Aceasta intelegere a fost indelung negociata sub egida Qatarului, care a actionat ca intermediar.

In inregistrarea video publicata miercuri de catre comandamentul rebelilor afgani apar, de asemenea, imagini cu sosirea celor cinci talibani, duminica, in Qatar, primiti in mod triumfal de catre rudele lor.

Ceremonia de primire a lui Bergdahl in oraselul sau din Idaho, Statele Unite, a fost anulata din cauza controverselor eliberarii sale, scrie CBS News. Barack Obama este acuzat de incalcare a legii pentru ca a decis schimbul fara a anunta Congresul iar colegii lui Bergdahl il acuza pe acesta de tradare si il considera dezertor

In plus, autoritatile americane sunt furioase si pe imaginile difuzate de talibani. In inregistrarea cu schimbul efectuat in Afganistan apare un agent american sub acoperire, al carui chip nu trebuia fi facut public.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO