Talibanii au comis violuri si asasinate in masa in orasul Kunduz din Afganistan. Marturiile celor care au reusit sa fuga

Ultima actualizare: 05-10-2015 07:04
talibani Kunduz

Talibanii au violat femei si au comis asasinate in masa la Kunduz, orasul din nordul Afganistanului pe care l-au ocupat la inceputul saptamanii, a transmis joi Amnesty International, pe baza marturiilor unor civili care au fugit.

Rebelii talibani "au violat femei si au ucis apropiati ai acestora, printre care si copii, cadre ale politiei si soldati" la Kunduz, a precizat ONG-ul intr-un comunicat, in contextul in care armata afgana a preluat din nou in mare parte controlul asupra orasului de la insurgentii islamisti, al caror regim este cu regularitate criticat pentru discriminarile impotriva femeilor, relateaza AFP.

Dupa ce au cucerit Kunduz in cateva ore luni, talibanii au promis sa aplice viziunea lor stricta a legii islamice in oras si "sa impuna respectarea legii si mentinerea ordinii", insa "au facut exact contrariul", a spus o militanta pentru drepturile omului citata de Amnesty, care a adaugat ca nu stie "cine ne-ar putea veni in ajutor".

ONG-ul a oferit ca exemplu soarta unei moase din spitalul din Kunduz, care "a fost violata de mai multi talibani, apoi ucisa impreuna cu o colega, fiind acuzate ca ofera servicii de sanatate reproductiva".

Talibanii, incurajati de victoria clara asupra armatei afgane, au creat de asemenea "liste de persoane de ucis" - militanti pentru drepturile omului, functionari si jurnalisti -, ale caror coordonate le-au gasit in registrele sectiei locale a serviciilor de securitate, pe care le-au obtinut luni, noteaza organizatia.

Amnesty indeamna autoritatile sa-i urmareasca si sa-i ancheteze "pe toti talibanii suspectati de incalcarea drepturilor omului.

Talibanii, la putere din septembrie 1996 pana la interventia occidentala din toamna lui 2001, practicau cu regularitate executiile pentru incalcarile legii islamice asa cum o vedeau ei. Unele executii se faceau in public, cum ar fi cele care implicau lapidarea femeilor adultere.

Dupa 14 ani, civilii platesc cel mai mare tribut acestui conflict. In prima jumatate a anului, 1.592 de civili au murit si 3.329 au fost raniti in violente, confirm Misiunii ONU in Afganistan.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO