Tăcere în Israel după atacul asupra Iranului. Un singur ministru a postat un mesaj confuz, pentru care a fost criticat
Ministrul israelian al securităţii naţionale, un membru important al guvernului Benjamin Netanyahu, a fost acuzat că subminează strategia Israelului faţă de Teheran, atribuindu-i implicit responsabilitatea pentru exploziile raportate vineri dimineaţă în I
Contactate de AFP, nici armata, nici guvernul nu au comentat exploziile raportate în Iran şi atribuite Israelului de oficiali ai SUA citaţi de presa americană.
Itamar Ben Gvir, adept al unei linii dure în confruntarea dintre Israel şi inamicul său iranian şi care este membru al cabinetului de securitate al lui Netanyahu, a postat un mesaj scurt şi ironic pe contul său de pe reţeaua X: 'Dardaleh!', adjectiv din limbajul colocvial care s-ar putea traduce prin 'nul' sau 'slab'.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Pe lângă criticarea moderaţiei, acest lider de extremă dreapta pare să acrediteze ipoteza unui atac israelian.
Israelul a promis represalii pentru atacurile fără precedent cu rachete şi drone ale Iranului asupra teritoriului israelian weekendul trecut.
Prin atacarea Israelului pe 13 aprilie, Iranul a declarat că a acţionat în "legitimă apărare" după lovitura, pusă pe seama Israelului, care i-a distrus consulatul din Damasc la 1 aprilie şi a ucis şapte dintre soldaţii săi, inclusiv doi ofiţeri de rang înalt.
Postarea de pe X a lui Itamar Ben Gvir a stârnit o avalanşă de critici pe reţelele de socializare, precum şi pe posturile de televiziune, deputata laburistă Naama Lazimi scriind: "O reacţie demnă de piromanul naţional".
Shaiel Ben-Ephraim, universitar şi gazdă a unui podcast geopolitic, a declarat că Ben Gvir "confirmă operaţiunea israeliană ŞI o ridiculizează".
Procedând astfel, "reduce capacitatea Israelului de a nega plauzibil şi subminează puterea sa de descurajare. O ruşine absolută din partea unui ministru", a scris el pe X.
Agenţia iraniană de ştiri Tasnim a distribuit vineri postarea lui Ben Gvir pe contul său de X.
Tally Gotliv, parlamentară de la partidul de dreapta Likud al lui Benjamin Netanyahu, a salutat evenimentele, numindu-le o "dimineaţă de mândrie" pentru Israel, într-o postare pe X.
"Israelul este o ţară tare şi puternică", a adăugat această membră a Comisiei pentru Afaceri Externe şi Securitate a parlamentului israelian, atrăgând comentarii usturătoare la adresa sa pe platforma X.
Tăcere în Israel
Autorităţile israeliene nu au comentat deocamdată presupusul atac aerian pe care l-ar fi lansat vineri împotriva Iranului, în timp ce presa de stat iraniană a relatat că nu a avut loc niciun impact sau explozie la scară largă în Republica Islamică, transmite EFE.
EFE a întrebat mai mulţi purtători de cuvânt ai forţelor armate israeliene (IDF) despre cele întâmplate, dar nu a primit încă un răspuns.
Majoritatea informaţiilor provin din presa americană, care, la primele ore ale zilei de vineri, a relatat că Israelul a efectuat un atac aerian împotriva Teheranului, ca răzbunare pentru lansarea a peste 300 de drone şi rachete sâmbăta trecută împotriva teritoriului israelian.
Washington Post, care citează un oficial israelian sub rezerva anonimatului, a publicat vineri că atacul - pe care ziarul american îl dă drept sigur - are scopul de a demonstra Iranului că israelienii au capacitatea de a lovi în centrul republicii islamice cu armamentul de care dispun.
Anterior, reţeaua americană ABC raportase că Israelul a lansat vineri mai multe rachete împotriva Iranului în provincia Isfahan, ca răzbunare pentru atacul suferit sâmbăta trecută, potrivit unui oficial american.
Televiziunea de stat iraniană a informat iniţial despre zgomotul unor "explozii puternice" în provincia centrală Isfahan, pe care l-a atribuit doborârii unor drone de către apărarea antiaeriană a ţării, iar mai târziu Teheranul a negat că ar fi avut loc un atac cu rachete. În Isfahan se află Natanz, locul unde este amplasată una dintre instalaţiile nucleare ale Iranului.
"Până acum nu a fost raportat niciun impact sau explozie la scară largă cauzată de vreo ameninţare aeriană", a declarat agenţia de stat iraniană IRNA.