Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

×
Codul embed a fost copiat

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Apărarea antiaeriană a fost activată, au anunțat autoritățile de la Teheran, precizând că au fost distruse trei drone. Potrivit presei din Iran, toate facilitățile nucleare sunt în siguranță.

Inițial, zborurile comerciale au fost sistate deasupra marilor orașe iraniene, dar în jurul orei 8:00 cursele au fost reluate.

Desfășurarea evenimentelor:

UPDATE Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului

Atacul aerian pe care Israel l-a lansat vineri împotriva Iranului a avut scopul de a demonstra Teheranului că israelienii au capacitatea de a ajunge în centrul ţării persane cu armele lor, a informat vineri The Washington Post, citat de EFE.

Citește și
israel
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"
„I-a pus genunchiul pe gât cum pui la porc”. Declarația șocantă făcută de un martor în procesul polițiștilor judecați după moartea unui bărbat într-o autogară din Pitești

Ziarul american a dat asigurări că o sursă oficială israeliană a confirmat atacul aerian pe care armata sa l-a efectuat în interiorul Iranului, ca răzbunare pentru bombardamentul iranian împotriva Israelului de sâmbăta trecută.

Sursa, care nu a dorit să fie identificată, a adăugat că nu a fost stabilit dacă atacul a provocat pagube în interiorul teritoriului iranian. Cu toate acestea, sursa a precizat că ofensiva a avut scopul de a demonstra Iranului că Israelul are capacitatea de a ataca în interiorul acestei ţări.

Deşi mai multe mass-media americane au confirmat atacul israelian, până acum, nici guvernul israelian, nici Pentagonul nu au recunoscut oficial operaţiunea.

Iranul şi-a activat sistemele de apărare antiaeriană, afirmând doar că au avut loc explozii în oraşul Isfahan (centru), dar că instalaţiile nucleare iraniene sunt în siguranţă.

Agenţia Spaţială Iraniană a negat, de asemenea, un atac cu rachete, contrar informaţiilor din Statele Unite conform cărora Israelul a lansat proiectile împotriva teritoriului iranian.

Mihai Pintilii a numit cel mai mare talent de la FCSB

Agenţia oficială iraniană IRNA a anunţat vineri că "nicio pagubă majoră" nu a fost raportată după exploziile auzite în zori, informează AFP.

"În urma activării apărării antiaeriene în anumite regiuni ale ţării", "nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă", a relatat agenţia, pe baza informaţiilor transmise de jurnaliştii săi.

IRNA a clarificat că "nu au fost primite informaţii care să indice tiruri ale sistemelor de apărare antirachetă".

În provincia Isfahan (centru), unde au fost auzite explozii, "instalaţiile importante, în special instalaţiile nucleare, sunt complet sigure şi acolo nu au fost raportate accidente", a adăugat IRNA.

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Agenției Spațiale Iranului, Hussein Dalerian, a declarat că apărarea aeriană iraniană a doborât cu succes mai multe quadcoptere și nu au existat rapoarte despre un atac cu rachete, conform Iran Press.

Oficialul a mai spus că microdronele doborâte au o rază scurtă de acțiune și au fost probabil lansate în interiorul teritoriului iranian.

UPDATE: ”Nu au fost cauzate daune în atacul de peste noapte”, a declarat un comandant superior al armatei iraniene Siavosh Mihandoust, citat de televiziunea de stat, adăugând că zgomotul auzit peste noapte în Isfahan s-a datorat sistemelor de apărare aeriană care au vizat un „obiect suspect”, informează The Times of Israel.

Declarația vine pe fondul unor informații despre o presupusă lovitură israeliană asupra unei baze aeriene militare din apropierea orașului iranian Isfahan, arată sursa citată.

UPDATE: Organizația de aviație civilă a Iranului spune că restricțiile de zbor din mai multe aeroporturi au fost ridicate, potrivit Tasnim, o agenție de presă semi-oficială iraniană, scrie The Guardian.

Anterior, Iranul a declarat că a suspendat zborurile peste unele orașe. Agenția de presă Mehr a raportat că „zborurile către Teheran, Isfahan și Shiraz și aeroporturile din vest, nord-vest și sud-vest au fost suspendate”.

UPDATE: Presa de stat iraniană susține că nu este vorba despre atacuri cu rachete, ci doar ”mai multe micro-drone”.  

Explozia auzită a fost raportată din Isfahan, centrul Iranului. Cauza exploziei nu este încă clară. De asemenea, sunt raportate explozii din Irak și Siria. Unele rapoarte spun că mai multe micro-drone au fost vizate deasupra cerului Isfaha, în centrul Iranului”, scrie Iran Press.

De asemenea, ”Secretariatul Consiliului Suprem de Securitate Națională al Iranului a negat vestea publicată de unele mass-media străine despre ședința de urgență a acestui consiliu”, mai arată sursa citată.

UPDATE: Oficialii americani au confirmat că Israelul a efectuat operațiuni militare împotriva Iranului, dar nu au descris aceste operațiuni, informează The Guardian.

Ei au spus că Israelul a avertizat joi administrația Biden că va ataca Iranul în următoarele 24 până la 48 de ore.

Potrivit CNN, israelienii și-au asigurat omologii americani că instalațiile nucleare ale Iranului nu vor fi vizate.

”Nu au fost atacuri cu rachete”

Această informaţie vine în timp ce Iranul a raportat "explozii puternice" în provincia Isfahan (centru) şi după ce Israelul şi-a anunţat intenţia de a răspunde raidurilor iraniene asupra teritoriului său în timpul nopţii de sâmbătă spre duminică.

Televiziunea de stat iraniană a raportat vineri dimineaţa "explozii puternice" în provincia Isfahan, indicând că nu sunt cunoscute cauzele.

Ulterior, au fost anunţate trei explozii în apropierea unei baze militare şi doborârea unor drone, precum şi faptul că "nu au fost atacuri cu rachete până în prezent".

Agenţia oficială Irna a anunţat că autorităţile iraniene au activat apărarea antiaeriană în mai multe provincii vineri dimineaţa, după informaţii despre cel puţin o explozie în centrul ţării.

Zboruri suspendate spre Teheran, sisteme de apărare activate

Toate zborurile spre oraşele ”Teheran, Isfahan şi Shiraz, aeroporturile din vest, nord-vest şi sud-vest au fost suspendate”, a anunţat directorul pentru relaţii publice din Iran al unei companii aeroportuare, într-un interviu la televiziunea de stat Mehr TV, conform News.

Suspendarea a intrat în vigoare imediat, dar zborurile nu au fost anulate, a spus directorul.

”Pasagerii ar trebui să verifice informaţiile privind zborul înainte de plecare”, a adăugat el.

Sistemele de apărare anti-aeriană ale Iranului au fost activate în mai multe provincii ale ţării, a relatat, vineri dimineaţă, agenţia de stat IRNA.

Explozii și în Siria

De asemenea, televiziunea de stat Press TV a afirmat că decolările de pe mai multe aeroporturi iraniene au fost anulate, citând un oficial iranian.

Atacuri au vizat și regiunea Soueida din sudul Siriei în zorii zilei de vineri, a declarat pentru AFP un activist de la un site de ştiri online, Suwayda 24, în timp ce au apărut informaţii despre trei explozii în Iran, transmite AFP.

"Au fost lovituri asupra poziţiei unui radar al armatei siriene în vestul provinciei Soueida", a declarat Rayan Maarouf, fără a indica originea atacurilor.

Articol recomandat de sport.ro
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
Citește și...
Erdogan: ”Principalul vinovat” de atacul Iranului în Israel este ”Netanyahu şi administraţia sa însetată de sânge”
Erdogan: ”Principalul vinovat” de atacul Iranului în Israel este ”Netanyahu şi administraţia sa însetată de sânge”

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan îl atacă virulent pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, pe care-l consideră ”principalul vinovat” de atacul Iranului în Israel.

Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Fost șef CIA: Israel va răspunde prin ”acțiuni clandestine” la atacul Iranului. Mossad este celebru pentru operațiunile sale
Fost șef CIA: Israel va răspunde prin ”acțiuni clandestine” la atacul Iranului. Mossad este celebru pentru operațiunile sale

David Petraeus, fostul șef CIA, spune că Israelul va răspunde, cel mai probabil, prin operațiuni clandestine la atacul Iranului, în timp ce poziția oficială a statului va rămâne cea de neimplicare. Mossad este celebru pentru acțiunile sale speciale.  

Adversarii lumii democratice devin tot mai interconectați. Cum a atacat Iranul în Israel după exemplul Rusiei în Ucraina
Adversarii lumii democratice devin tot mai interconectați. Cum a atacat Iranul în Israel după exemplul Rusiei în Ucraina

Reuniunea de câteva ore a cabinetului israelian de război s-a încheiat duminică seară fără o decizie privind răspunsul după atacul Iranului.  

Peste 55 de rachete au fost trase din Liban spre Israel în ultima oră
Peste 55 de rachete au fost trase din Liban spre Israel în ultima oră

Peste 55 de rachete au fost lansate din Liban spre Israel în ultima oră.

 

Recomandări
Acuzații incredibile la adresa NATO dinspre Budapesta: „Alianța a trecut peste Linia Roșie”
Acuzații incredibile la adresa NATO dinspre Budapesta: „Alianța a trecut peste Linia Roșie”

Ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, Péter Szijjártó, a precizat că NATO a trecut peste Linia Roșie, relatează portfolio.hu.

Cine sunt cei nouă candidați în cursa pentru Primăria Generală a Capitalei. Campania electorală începe pe 10 mai
Cine sunt cei nouă candidați în cursa pentru Primăria Generală a Capitalei. Campania electorală începe pe 10 mai

Nouă candidaţi intră în cursa electorală pentru a obţine pe 9 iunie fotoliul de primar general al Capitalei.

Joe Biden îl ironizează pe Donald Trump pentru datoriile sale: „Îmi pare rău, Don, nu te pot ajuta”
Joe Biden îl ironizează pe Donald Trump pentru datoriile sale: „Îmi pare rău, Don, nu te pot ajuta”

Preşedintele SUA, Joe Biden, şi-a luat în derâdere rivalul în alegerile din noiembrie pentru Casa Albă, pe fostul preşedinte Donald Trump, pentru datoriile pe care acesta din urmă le acumulează din cauza problemelor sale juridice.