Surse Reuters: Cum îi ajută Iranul pe rebelii Houthi din Yemen să aleagă ce nave să ţintească în Marea Roşie
Comandanţi ai Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice din Iran şi ai grupării libaneze Hezbollah se află pe teren în Yemen, ajutând la dirijarea şi supravegherea atacurilor mişcării Houthi asupra transportului maritim din Marea Roşie.
Iranul - care i-a înarmat, antrenat şi finanţat pe Houthi - şi-a intensificat livrările de arme către miliţia din Yemen în urma războiului din Gaza, care a izbucnit după ce militanţii Hamas, susţinuţi de asemenea de Iran, au atacat Israelul la 7 octombrie, au declarat patru surse regionale pentru Reuters.
Teheranul a furnizat drone avansate, rachete de croazieră anti-navă, rachete balistice pentru lovituri de precizie şi rachete cu rază medie de acţiune către Houthi, care au început să ţintească nave comerciale în noiembrie, în semn de solidaritate cu palestinienii din Gaza, au declarat sursele Reuters.
Comandanţii şi consilierii IRGC oferă, de asemenea, know-how, date şi sprijin în materie de informaţii pentru a determina care dintre zecile de nave care trec zilnic prin Marea Roşie sunt destinate Israelului şi care ar trebui să constituie ţinte Houthi, au declarat toate cele şase surse ale Reuters.
Potrivit a două surse care au făcut parte din armata Yemenului, există o prezenţă clară a membrilor IRGC şi Hezbollah în Yemen. Aceştia sunt responsabili de supervizarea operaţiunilor militare, de instruire şi de reasamblarea rachetelor introduse ilegal în Yemen ca piese separate, au declarat cele două persoane.
"Gărzile Revoluţionare i-au ajutat pe Houthis cu pregătire militară (pentru arme avansate)", a declarat pentru Reuters o persoană din interiorul Iranului. "Un grup de luptători Houthi a fost în Iran luna trecută şi a fost antrenat într-o bază a IRGC din centrul Iranului pentru a se familiariza cu noua tehnologie şi cu utilizarea rachetelor", a detaliat sursa. Persoana a mai spus că şi comandanţii iranieni au călătorit în Yemen şi au înfiinţat acolo un centru de comandă în capitala Sanaa pentru atacurile de la Marea Roşie. Centrul este condus de comandantul senior al IRGC responsabil pentru Yemen.
Washingtonul a declarat luna trecută că Iranul este profund implicat în planificarea operaţiunilor împotriva transportului maritim în Marea Roşie şi că serviciile sale de informaţii sunt esenţiale pentru a le permite rebelilor Houthi să vizeze navele.
Houthi, care au apărut în anii 1980 ca un grup armat în opoziţie faţă de influenţa religioasă sunnită a Arabiei Saudite în Yemen, susţin că sprijină Hamas prin lovirea navelor comerciale despre care spun că au legătură cu Israelul sau se îndreaptă spre porturi israeliene.
Atacurile lor au afectat transportul maritim global între Asia şi Europa prin strâmtoarea Bab al-Mandab, în largul Yemenului. Acest lucru a declanşat atacuri aeriene americane şi britanice asupra unor baze Houthi din Yemen, deschizând un nou teatru de conflict legat de războiul din Gaza.
Conflictul din Gaza a declanşat, de asemenea, confruntări între Israel şi militanţii Hezbollah de-a lungul graniţei libaneze, precum şi atacuri ale unor grupuri legate de Iran asupra unor ţinte americane din Irak şi Siria.
Iranul are o strategie regională
Atacurile de la Marea Roşie se încadrează în strategia Iranului de extindere şi mobilizare a reţelei sale regionale şiite de miliţii armate pentru a-şi proiecta influenţa şi a-şi arăta capacitatea de a ameninţa securitatea maritimă în regiune şi dincolo de aceasta, au declarat doi analişti. Aceştia spun că Teheranul a vrut să arate că războiul din Gaza ar putea fi prea costisitor pentru Occident dacă se prelungeşte şi ar putea avea consecinţe catastrofale în regiune pe măsură ce lucrurile se intensifică.
"Houthi nu acţionează independent", spune Abdulaziz al-Sager, directorul think-tank-ului Gulf Research Center, care şi-a bazat concluzia pe o analiză atentă a capacităţilor grupului, care are aproximativ 20.000 de luptători. "Houthi, cu personalul, priceperea şi capacităţile lor, nu sunt atât de avansaţi. Zeci de nave trec zilnic prin Bab al-Mandab, Houthi nu au mijloacele, resursele, cunoştinţele sau informaţiile din satelit pentru a găsi ţinta specifică şi a ataca", a arătat el.
Purtătorul de cuvânt al militanţilor Houthi a declarat că obiectivul grupului este de a viza navele care se îndreaptă spre Israel, fără a provoca pierderi umane sau materiale semnificative. Loviturile americane şi britanice asupra Yemenului nu îi vor forţa pe Houthi să se retragă, a asigurat el.
"Nu negăm faptul că avem o relaţie cu Iranul şi că am beneficiat de experienţa iraniană în materie de pregătire şi de producţie şi capacităţi militare, dar decizia luată de Yemen este una independentă, care nu are nimic de-a face cu nicio altă parte", a declarat el.
Însă un oficial de securitate apropiat de Iran a declarat: "Houthi au drone, rachete şi tot ceea ce este necesar pentru lupta lor împotriva Israelului, dar aveau nevoie de îndrumare şi consiliere în ceea ce priveşte rutele de transport maritim şi navele, aşa că acestea le-au fost furnizate de Iran". Când a fost întrebat ce fel de consiliere a oferit Teheranul, acesta a spus că a fost similară rolului de consiliere asumat de Iran în Siria, de la instruire la supravegherea operaţiunilor, atunci când a fost nevoie. "Un grup de membri ai Gărzilor iraniene se află acum în Sanaa pentru a ajuta la operaţiuni", a confirmat oficialul din domeniul securităţii.
Iranul a trimis sute de membri ai Gardienilor Revoluţiei în Siria, alături de mii de luptători Hezbollah, pentru a ajuta la antrenarea şi organizarea luptătorilor miliţiilor şiite din Afganistan, Irak şi Pakistan pentru a împiedica căderea preşedintelui Bashar al-Assad în timpul insurecţiei conduse de sunniţi care a izbucnit în 2011.
Washingtonul şi statele arabe din Golf au acuzat în repetate rânduri Iranul că îi înarmează, antrenează şi finanţează pe Houthi, a căror sectă Zaidi este o ramură a islamului şiit şi sunt aliniaţi Teheranului ca parte a "Axei de Rezistenţă" anti-occidentală şi anti-Israel, alături de Hezbollahul din Liban şi de grupările din Siria şi Irak.
În timpul anilor haotici de după revoltele Primăverii arabe din 2011 din Yemen, Houthi şi-au întărit controlul asupra nordului ţării şi au cucerit capitala Sanaa în 2014, determinând o coaliţie condusă de Arabia Saudită să intervină militar câteva luni mai târziu.
Atunci când Hamas a atacat Israelul, Iranul nu a avut de ales decât să îşi demonstreze sprijinul pentru gruparea palestiniană după ani de retorică anti-israeliană, dar era îngrijorat că implicarea Hezbollah ar putea declanşa represalii israeliene masive, au declarat analiştii. Un război major între Israel şi Hezbollah ar fi dezastruos pentru Liban şi ar pune în pericol viitorul grupării care a devenit cel mai important element din "Axa Rezistenţei" promovată de Iran. În schimb, gruparea Houthi se află într-o poziţie strategică unică pentru a avea un impact uriaş prin perturbarea activităţii maritime globale cu un efort redus.