Supravegherea pe Internet practicata de catre FBI este anticonstitutionala, stabileste o judecatoare
O judecatoare americana a ordonat vineri FBI sa inceteze sa utilizeze scrisori "de securitate nationala".
Judecatoarea a apreciat ca aceasta metoda utilizata pentru supravegherea in secret a utilizatorilor de Internet, in numele luptei impotriva terorismului, este anticonstitutionala.
"Patriot Act", adoptat dupa atacurile de la 11 septembrie, autorizeaza FBI sa trimita asemenea scrisori unor grupuri private cu scopul de a obtine de la acestea informatii necesare in vederea supravegherii unor conturi pe Internet, interzicandu-le, in acelasi timp, sa dezvaluie ca le-au fost adresate asemenea solicitari.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Google a anuntat recent ca a primit din partea Guvernului intre zero si 999 de solicitari, in perioada 2009-2012. Aceste solicitari au vizat anual intre 1.000 si 1.999 de conturi, cu exceptia anului 2010, cand solicitarile au vizat intre 2.000 si 2.999 de conturi, potrivit Google, care a precizat ca nu ofera date exacte, la solicitarea autoritatilor.
In hotararea pronuntata vineri, Susan Illston, o judecatoare de la un tribunal din San Francisco (California, vest), noteaza ca unele elemente sugereaza ca zeci de mii dintre aceste solicitari sunt trimise anual si ca, in 97% din cazuri, ele sunt insotite de o interdictie cu privire la mentionarea existentei lor.
"Utilizarea generalizata a acestor ordine de nedivulgare (...) evidentiaza un risc la adresa libertatii de exprimare, in contextul in care acest lucru nu este necesar", scrie judecatoarea in hotarare.
Interdictia pe care a hotarat-o va intra in vigoare in termen de 90 de zile, pentru a permite legislatorilor americani sa faca apel, "data fiind importanta problemelor constitutionale si de securitate aflate in joc", adauga ea.
Aceasta hotarare a fost pronuntata in urma unei plangeri depuse in 2011 de catre un grup de aparare a libertatii Internetului, Electronic Frontier Foundation (EFF), in numele unui grup de telecomunicatii care isi pastreaza anonimatul.
"Suntem foarte multumiti ca tribunalul a recunoscut erorile (acestui sistem) cu privire la Constitutie", a comentat Matt Zimmerman, din cadrul EFF.