Suedia recunoaște că a greșit când nu a impus restricții. „Avem un grad ridicat de mortalitate”
Suedia ar fi putut face mai multe pentru a combate răspândirea noului virus şi pentru a preveni rata uriaşă de decese. Este ceea ce a declarat epidemiologul-şef de la Stockholm, principalul artizan al strategiei aplicate în lupta cu pandemia.
Decizia guvernului de a nu impune măsuri la fel de stricte ca în alte ţări europene este tot mai criticată, deşi mulţi suedezi consideră că autorităţile au făcut ceea ce trebuia.
Până acum, în Suedia au murit aproape 4.500 de oameni, cei mai mulţi dintre ei vârstnici.
Confruntat cu bilanțul alarmant de cazuri şi de decese provocate de COVID-19 - mult mai mare decât în celelalte state nordice - epidemiologul-șef al Suediei a declarat la postul public de radio că, în cazul unei noi pandemii, ar propune alte măsuri, mai drastice. "Cred că am opta pentru o cale de mijloc între ceea ce a făcut Suedia şi ceea ce au făcut celelalte țări ale lumii." - a spus specialistul. Câteva ore mai târziu şi-a nuanţat declaraţia.
Anders Tegnell, epidemiologul-şef al Suediei: "În unele aspecte, am fi putut trata această situaţie chiar mai bine decât o facem astăzi, când ştim tot mai multe lucruri (despre virus, n.r.). Nu înseamnă că, în Suedia, strategia de bază s-a schimbat în vreun fel. Suntem încă foarte mulţumiţi de ea, funcţionează bine: avem un nivel redus de răspândire în societate. Avem, din păcate, un grad ridicat de mortalitate, dar lucrăm la asta."
Cei mai mulţi dintre suedezi susţin în continuare strategia decisă de Guvernul de la Stockholm pentru combaterea noului virus. Asta deşi rata mortalităţii acolo din cauza COVID-19 este una dintre cele mai ridicate din lume.
Karin Rehnberg, lider de proiect în IT: "Cu tot respectul pentru oamenii care au murit (în această pandemie, n.r.), lucrurile astea vin şi pleacă şi, dacă punem cifrele într-un context mai larg al oamenilor care au murit din cauza altor boli, probleme psihice... nu mă tem prea tare. Cred că va trece şi sunt mândru că nu ne înfuriem şi nu acţionăm într-un fel dramatic."
Potrivit datelor oficiale, în Suedia, 9 din 10 persoane care au pierdut lupta cu boala aveau peste 70 de ani. Jumătate dintre ele fiind în căminele pentru bătrâni.
Johan Berggard, 55, director de companie: "Personal, cred că în primele zile am fi putut fi puţin mai stricţi, dar sunt de părere că a fost o decizie corectă, o politică sanitară corectă. E foarte trist că atâţia oameni mor în casele de bătrâni, dar..."
Jan Arpi, director de vânzări: "Nu mi se pare că avem un adevărat dezastru aici în Suedia. Cred că lucrurile sunt mai mult sau mai puţin sub control, dar trebuie să fim şi mai atenţi acum, cu toate cunoştinţele pe care le-am obţinut despre răspândirea virusului, în special printre persoanele în vârstă."
Totuşi, apar tot mai multe voci critice. Săptămâna trecută, fostul epidemiolog-sef a declarat că ar fi fost salvate multe vieţi dacă autorităţile impuneau carantina mai devreme. Pe de altă parte, în urma presiunilor politice, guvernul suedez a fost fortzat să înceapă o anchetă privind modul în care a fost gestionată criza.