Epidemiologul care a gândit strategia anti-COVID a Suediei: Numărul mare de morți ne-a luat prin surprindere
Epidemiologul care coordonează politicile anti-pandemie în Suedia a declarat că numărul mare de decese „a fost o surpriză” și produce îngrijorare, relatează Business Insider.
Dr. Anders Tegnell, epidemiologul-șef al Suediei, a apărut la ediția de marți a emisiunii "The Daily Show with Trevor Noah" în care a vorbit de abordarea controversată a țării sale în lupta cu coronavirusul.
„Nu am luat în calcul niciodată un număr atât de mare de decese, trebuie să recunosc. Am calculat că mai multe persoane se vor îmbolnăvi, dar numărul deceselor ne-a luat prin surprindere”, a declarat omul de știință.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tegnell spune că există și părți bune ale strategiei neobișnuite gândită de Guvernul de la Stockholm, care se bazează pe cetățeni să respecte distanțarea socială, fără o serie de reguli stricte impuse de stat.
Epidemiologul a admis însă că acest plan nu a funcționat exact așa cum a fost gândit. „Vreau să spun că ne îngrijorează foarte tare numărul mare de decese”.
Joi, Suedia înregistra peste 3.000 de decese și peste 24.600 de cazuri. Numărul morților este mult mai mare în Suedia, comparativ cu restul țărilor nordice și al altor state care au impus restricții dure.
Acesta mai spune că Suedia se confruntă cu aceeași problemă pe care o au multe state din Europa - foarte multe decese în azilurile de bătrâni, deși vizitarea acestora a fost interzisă.
„Este foarte dificil să ținem boala departe de aici. Chiar dacă facem tot ce putem, este evident că nu e suficient. Chiar am crezut că aziluri noastre vor reuși să țină departe de ele”, a mai spus Tegnell.
Cum combate Suedia pandemia
Suedia a păstrat deschise restaurante, săli de cinema, săli de sport și magazine. Dar a impus totuși mai multe restricții.
Nu se pot aduna mai mult de 50 de persoane în același loc, sunt interzise vizitele la azilele de bătrâni și au fost stopate călătoriile din afara Uniunii Europene.
De asemenea, 50% dintre angajați lucrează de acasă, iar transportul în comun a fost redus cu 50%. Măsurile au făcut ca Stockholm să devină cu 70% mai puțin aglomerat.
Rata de contagiune a scăzut sub 1
Rata de contagiune cu noul coronavirus este sub 1 în Suedia, un semn că epidemia este ţinută sub control, în ciuda abordării mai relaxate a guvernului comparativ cu vecinii săi europeni, potrivit DPA.
Anders Tegnell, epidemiolog în cadrul Agenţiei Suedeze de Sănătate Publică, a spus că această rată de contagiune este sub 1 de mai multe zile, ceea ce înseamnă că numărul mediu de persoane pe care o persoană bolnavă le infectează este mai mic de 1.
“Asta înseamnă că pandemia va slăbi treptat”, a declarat el vineri seară la postul de televiziune SVT.
Date oficiale ale agenţiei Agenţiei de Sănătate Publică arată că rata de răspândire a fost relativ stabilă în jur de 1 de la 10 aprilie, potrivit Agerpres.
La 1 aprilie rata era de 1,4, iar la 25 aprilie, cea mai recentă dată când a fost publicată oficial această informaţie, era de 0,85, după mai multe zile de declin.