Suedia recunoaște eșecul strategiei anti-Covid: "Nu am reuşit să ne protejăm bătrânii"
Autoritățile din Suedia, țara care nu a impus restricţii dure pentru oprirea răspândirii coronavirusului, au recunoscut că politica lor a eșuat, un număr semnificativ de bătrâni fiind răpuși de Covid-19.
Dintre cele circa 3.200 de decese înregistrate în Suedia de la începutul epidemiei, aproape jumătate au avut loc în căminele pentru vârstnici.
"Nu am reuşit să ne protejăm bătrânii. Este un eşec pentru întreaga noastră societate. Trebuie să tragem învăţăminte din asta, această pandemie nu s-a încheiat încă", a declarat la televiziunea publică suedeză ministrul sănătăţii şi problemelor sociale Lena Hallengren.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În ultimele săptămâni, mass-media a revenit asupra condiţiilor de muncă din azilurile de bătrâni, afectate de penuria de mijloace de protecţie sau de lipsa de personal, scrie Agerpres.
Potrivit unor mărturii, unii bătrâni au fost contaminaţi în timpul spitalizării lor pentru alte tratamente, apoi trimişi în aziluri unde au răspândit virusul.
În Suedia, la 28 aprilie, 90% dintre victimele coronavirusului aveau cel puţin 70 de ani.
Cum a abordat Suedia pandemia de coronavirus
În faţa crizei sanitare, Suedia a menţinut deschise şcolile, cafenelele şi restaurantele. Cetăţenii au fost chemați să-şi asume responsabilităţile şi să urmeze recomandările autorităţilor sanitare.
La fel ca ţările nordice vecine, Suedia a interzis vizitele în azilurile de bătrâni de la sfârşitul lui martie, însă a înregistrat aici mult mai multe decese.
Spre deosebire de Finlanda sau Norvegia, în Suedia căminele de bătrâni sunt adesea imense complexuri cu sute de rezidenţi, dintre care mulţi cu o stare de sănătate proastă şi sunt dependenţi. Aceştia constituie "un grup foarte vulnerabil", potrivit lui Henrik Lysell de la Consiliul sănătăţii şi protecţiei sociale.
În regiunea Stockholm, epicentrul virusului în Suedia, 55% dintre azilurile de bătrâni au înregistrat până acum cazuri de COVID-19, potrivit autorităţilor sanitare locale.
Principalul sindicat suedez al angajaţilor municipali, Kommunal, denunţă condiţiile de muncă precare. Potrivit estimărilor organizaţiei, în martie circa 40% din personalul azilurilor de bătrâni din Stockholm era format din lucrători necalificaţi, angajaţi pe baza unor contracte pe termen scurt şi plătiţi cu ora, iar 23% erau interimari.
Sursa: Agerpres
Etichete: coronavirus, Suedia, restrictii, masuri, pandemie covid-19,
Dată publicare:
10-05-2020 16:39