Armata SUA a blocat la sol întreaga flotă de avioane F-35, cele mai scumpe din istorie


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 11 Octombrie 2018 17:24
Categorie: Stiri externe
F-35

Armata Statelor Unite a decis să blocheze la sol întreaga flotă de avioane F-35, cel mai scump program de înarmare din istoria militară americană.

Decizia vine după ce luna trecută un avion invizibil F-35 s-a prăbuşit în cursul unui exerciţiu în statul Carolina de Sud. Armata americană a anunțat inspecții pentru depistarea unor defecțiuni la instalația de alimentare cu combustibil, relatează BBC.

Un raport oficial publicat la începutul acestui an punea la îndoială pregătirea de luptă a modelului F-35 după o serie de defecțiuni depistate.

F-35 este cel mai mare și cel mai scump program de înarmare de tipul său din lume. Modelul a fost vândut mai multor țări printre care Marea Britanie și Japonia. A fost folosit pentru prima dată în luptă de Israel la începutul acestui an pentru lansarea a două atacuri.

Avionul distrus luna trecută era un F-35B, varianta lui F-35 cu decolare pe distanţă scurtă şi aterizare verticală, iar costul său este de circa 100 de milioane de dolari.

Lansat la începutul anilor 1990, F-35 este cel mai scump program de înarmare din istoria militară americană, cu un cost total estimat pentru Pentagon de aproape 400 de miliarde de dolari, obiectivul fiind producerea a aproape 2.500 de aparate în deceniile următoare.

Incluzând mentenanţa, costul total al lui F-35 este evaluat la 1.500 miliarde de dolari pentru toată durata programului, până în 2070.

Dezvoltarea avionului a fost marcată de întârzieri faţă de calendar şi depăşiri de buget. În iunie 2014, întreaga flotă de F-35 a SUA a fost consemnată la sol în urma unei decizii a autorităţilor americane, pentru a fi investigate cauzele unui incendiu misterios survenit la bordul unuia dintre aceste aparate.

Anul trecut, aproximativ 50 de avioane F-35A ale ale Forţelor Aeriene ale SUA au fost reţinute la sol la baza aeriană Luke (Arizona) din cauza unei probleme privind oxigenul piloţilor.

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: BBC

VIDEO PROTVPLUS.RO