SUA vor plati indemnizatii dupa bombardarea spitalului din Kunduz. "Medici fara Frontiere" cere o ancheta internationala
Statele Unite vor plati indemnizatii victimelor bombardamentului american asupra spitalului Medici fara Frontiere (MSF) din Kunduz in Afganistan, care a ucis cel putin 22 de persoane, a anuntat sambata Pentagonul.
Armata americana "va lucra cu cei care au fost afectati" de aceasta lovitura aeriana "pentru a stabili plata corespunzatoare" si ar putea de asemenea plati pentru "reconstructia spitalului", a precizat purtatorul de cuvant al Departamentului Apararii, Peter Cook, intr-un comunicat.
"Departamentul Apararii considera ca este important sa abordeze consecintele tragicului incident de la spitalul Medici fara Frontiere din Kunduz, Afganistan", precizeaza comunicatul.
"Forta SUA-Afganistan are autoritatea de a plati indemnizatii victimelor si a face plati pentru repararea spitalului. USFOR-A va lucra cu cei afectati pentru a stabili platile adecvate. Daca este necesar, administratia va cere autoritate suplimentara din partea Congresului", adauga comunicatul Pentagonului.
MSF si-a retras intregul personal de acolo a doua zi dupa lovitura, efectuata sambata trecuta la cererea armatei afgane si care a ucis cel putin 12 angajati si 10 pacienti.
Dar bilantul ar putea creste potrivit MSF, dupa ce noua pacienti lipsesc si organizatia umanitara nu stie ce s-a intamplat cu 24 dintre angajatii ei.
Presedintele american Barack Obama a prezentat scuze MSF miercuri, dar ONG-ul continua sa ceara o ancheta internationala independenta asupra acestui bombardament, asigurand ca nu are incredere in cea efectuata de Pentagon asupra acestei tragedii pe care o califica drept "crima de razboi", aminteste France Presse.
La randul lor, NATO si generalul John Campbell, generalul american care conduce misiunea NATO in tara (aproximativ 13.000 de oameni), si-a reiterat promisiunea de a efectua o ancheta interna "transparenta" in legatura cu ce s-a intamplat.
Generalul Campbell a repetat in fata unei comisii a Congresului SUA ca fortele americane "nu iau la tinta" spitale, chiar daca inamici - in acest caz talibanii - sunt tratati in interior.
Sursa: Agerpres
Etichete: SUA, NATO, spital, indemnizatii, bombardamente,
Dată publicare:
11-10-2015 12:15