Aviatia rusa a bombardat Palmira si ar putea interveni si in Irak. Seful NATO: "Rusii nu tintesc in principal Statul Islamic"
In vreme ce Turcia vorbeste despre o a doua incalcare a spatiului sau aerian de catre aviatia rusa, rebelii din Siria ii dau replica lui Putin iar NATO cauta, la randul sau, un raspuns potrivit.
Principalele evenimente:
-► Ministerul de Externe rus: actiunile americane in Siria sunt "ilegale"
-► Aviatia rusa a bombardat pentru prima oara pozitii ale ISIS din Palmira
-► Un inalt oficial rus vorbeste despre posibile raiduri in Irak
-► Secretarul general al NATO: Rusia nu bombardeaza tinte ISIS
-► Un nou incident aerian ruso-turc
-► Rebelii sirieni pun recompense pe capul soldatilor rusi
-► Apel la jihad impotriva Rusiei
-► Voluntarii rusi ar putea lupta in Siria
-► Incidentul aerian ruso-turc, discutat la ONU
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Ministerul de Externe rus: actiunile americane in Siria sunt "ilegale"
Rusia nu intentioneaza sa se ralieze coalitiei antiteroriste organizate de SUA, deoarece considera 'ilegale' actiunile acesteia in Siria, a declarat marti, in cadrul unei conferinte de presa, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, potrivit agentiei de presa TASS.
'Nu suntem impotriva sa luptam impreuna contra gruparii Statul Islamic (SI), insa nu ne putem ralia la coalitie in conditiile in care aceasta exista in prezent, pentru ca ea nu corespunde normelor de drept international. Am adus chiar drept exemplu actiunile pe care coalitia le intreprinde pe teritoriul Irakului, care sunt absolut legale, pentru ca au loc cu acordul Bagdadului. In cazul in care coalitia va intreprinde astfel de pasi si pe teritoriul Siriei, ei vor fi absolut legitimi', a spus Zaharova. Potrivit acesteia, Rusia 'a fost nevoita' sa trimita in Siria avioane pentru ca membrii coalitiei antiteroriste conduse de SUA nu au colaborat cu armata siriana. 'Uniti-va eforturile cu armata siriana si veti avea rezultate', a spus Zaharova, explicand ca americanii „nu au facut asta”, asa incat Rusia a fost nevoita sa intervina.
Primele raiduri ale aviatiei ruse impotriva Statului Islamic la Palmira
Avioane militare ruse au bombardat pentru prima oara pozitii ale gruparii jihadiste Statul Islamic la Palmira si in jurul acestui oras antic din Siria, a relatat marti televiziunea siriana, citata de agentia de presa AFP.
Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDH), rusii au intreprins cel putin 30 de raiduri in zona Palmirei in cursul zilei de luni si in noaptea de luni spre marti, incursiuni soldate cu 15 morti in randurile combatantilor jihadisti.
'In coordonare cu armata aerului siriana, aviatia rusa a tintit pozitii ale Statului Islamic in Palmira si in jurul ei', a indicat televiziunea siriana, citand o sursa militara. '20 de vehicule blindate au fost distruse, trei depozite de munitii si trei rampe de lansare de rachete', a adaugat acelasi post tv.
Patru jihadisti au fost ucisi luni la Raqa, principalul fief al Statului Islamic in nord-estul Siriei, in urma atacurilor aeriene intreprinse in aceeasi zi de aviatia militara rusa, a indicat OSDH.
Un inalt oficial rus vorbeste despre posibile raiduri in Irak
Presedintele Senatului de la Moscova, Valentina Matvienko, a declarat pentru agentia Ria Novosti ca Rusia poate lua in considerare posibilitatea extinderii in Irak a atacurilor aeriene impotriva Statului Islamic. Conditia este insa aceea ca guvernul de la Bagdad sa faca o solicitare oficial in acest sens, “ceea ce pana acum nu s-a intamplat”, a spus Matvienko.
Secretarul general al NATO: Rusia nu bombardeaza tinte ISIS
Incalcarea spatiului aerian al Turciei de catre avioanele rusesti „nu a fost accidentala” si este „inacceptabila” a declarat Jens Stoltenberg, secretarul-general al NATO. Stoltenberg a anuntat ca a fost convocat Consiliul Nord-Atlantic pentru a discuta situatia. „Respectarea granitelor ar trebui sa fie inteleasa de la sine”.
„Prezenta sporita a Rusiei in Siria ne da motive de ingrijorare”, a mai spus seful NATO, care a afirmat ca „avioanele rusesti nu au bombardat in principal tinte ISIS, ci pe rebeli”.
Un nou incident aerian ruso-turc
Ambasadorul Rusiei la Ankara, Andrei Karlov, a fost convocat marti, pentru a doua oara in ultimele doua zile, la Ministerul turc de Externe pentru a i se prezenta 'un protest ferm' fata de a doua incalcare a spatiului aerian turc dinspre teritoriul Siriei, a anuntat un responsabil al MAE turc, citat de AFP.
Ambasadorul 'rus a fost convocat pentru a doua oara ieri' (luni) pentru ca Turcia sa-si exprime 'protestul ferm fata de incalcarea spatiului aerian duminica', a declarat pentru AFP, sub rezerva anonimatului, un responsabil diplomatic turc. Autoritatile de la Ankara au declarat pana acum ca doua avioane de vanatoare turce au fost 'hartuite' in timpul unei misiuni de patrulare duminica de un MiG-29 neindentificat. Initial, Turcia a raportat incalcarea spatiului sau aerian de catre un avion militar Su-30 sambata. Ulterior, a indicat ca un MiG-29 neidentificat a patruns duminica in spatiul aerian turc.
Rebelii sirieni pun recompense pe capul soldatilor rusi
Grupari insurgente din Siria, precum Frontul Al-Nusra, ramura siriana a retelei Al Qaida, rivala a gruparii jihadiste Statul Islamic (SI) si care se opune regimului presedintelui Bashar al-Assad, au anuntat recompense pentru capturarea militarilor rusi, in timp ce tiruri cu mortiere ale SI au vizat in ultimele zile baza aeriana rusa Hmaimim, de langa Latakia, potrivit mass-media internationale.
Astfel, Abu Hassan al-Kuwaiti, un proeminent lider spiritual si financiar al Frontului Al-Nusra, a anuntat inca de joi o recompensa in valoare de un milion de lire siriene (in jur de 5.300 dolari) pentru fiecare soldat rus capturat in Siria, la o zi dupa ce Rusia a lansat primele atacuri aeriene impotriva gruparilor rebele din aceasta tara. 'In atentia curajosilor frati mujahedini, un premiu de un milion pentru oricine captureaza un soldat rus', a scris Abu Hassan al-Kuwaiti, intr-o postare pe Twitter care a fost difuzata in randurile simpatizantilor islamisti.
Circa 40 de grupuri rebele siriene, inclusiv Armata Siriana Libera (ASL), au facut apel luni intr-un comunicat la formarea unei aliante regionale impotriva a ceea ce ele numesc 'ocupatia ruso-iraniana a Siriei', dupa cum a relatat France 24.
Apel la jihad impotriva Rusiei
Zeci de clerici islamisti din Arabia Saudita au cerut tarilor musulmane sa sprijine „moral, material, politic si militar” un jihad impotrva guvernului sirian si a sustinatorilor acestuia din Iran si Rusia, scrie Reuters. Clericii compara interventia ruseasca din Siria cu cea a URSS in Afganistan acum 35 de ani, care, la randul sau, a dus la declansarea unui razboi sfant impotriva invadatorilor rusi.
Voluntarii rusi ar putea lupta in Siria
Voluntarii rusi, deja celebri pentru rolul jucat in conflictul din estul Ucrainei, ar putea ajunge si in Siria, pentru a lupta in sprijinul regimului al-Assad. Declaratia a fost facuta de amiralul Vladimir Komoiedov, seful comisiei de aparare din Parlamentul Rusiei, pentru agentia Interfax.
„Foarte probabil, grupuri de voluntari rusi vor aparea in randurile armatei siriene”, a spus Komoiedov. Oficial, Kremlinul a anuntat ca interventia ruseasca in Siria va fi limitata la raiduri aeriene. Recent, liderul cecen Ramzan Kadirov, a declarat ca este gata sa trimita militari ceceni in Siria pentru a lupta impotriva Statului Islamic si ca astepta doar un ordin de la presedintele Putin.
Incidentul aerian ruso-turc, discutat la ONU
Prezenta in spatiul aerian sirian a unor avioane ale coalitiei conduse de SUA si avioane rusesti "creeaza o situatie plina de pericol", a subliniat luni ONU ca reactie la un incident intre Rusia si Turcia, informeaza AFP.
"Vedem acum diferite tari, diferite coalitii ce opereaza in cer deasupra Siriei, aceasta creeaza o situatie plina de pericole si foarte delicata", a declarat purtatorul de cuvant al ONU Stephane Dujarric.
"Acest lucru ar trebui sa conduca comunitatea internationala sa se concentreze asupra unei solutii politice" la conflictul sirian, a estimat el. El a reafirmat ca "orice actiune contra Daech (gruparea Statul Islamic) si a altora trebuie sa fie in concordanta cu legile internationale si legile umanitare internationale".
Potrivit Ministerului rus al Apararii, incursiunea de sambata a unui avion de vanatoare rusesc in spatiul aerian turc a durat doar "cateva secunde" si a fost provocata de "vremea rea".
La randul sau, NATO a mentionat doua "violari" ale spatiului aerian turc comise de avioane de lupta rusesti Suhoi sambata si duminica in regiunea Hatay (sudul Turciei), intr-o declaratie comuna difuzata dupa o reuniune de urgenta luni dupa-amiaza la Bruxelles.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, avioane, Turcia, vladimir putin, siria, voluntari, spatiu aerian, islam, jihad,
Dată publicare:
06-10-2015 07:36