Kievul se teme că Rusia va ataca în curând Ucraina simultan pe trei fronturi
Forțele ucrainene se pregătesc pentru a face față unor noi ofensive rusești care ar putea avea loc în primăvară poate chiar pe mai multe fronturi simultan.
Dar, încă nu pot conta pe tancurile moderne de fabricație germană, Leopard. Berlinul încă nu s-a decis dacă permite livrarea acestora. Cancelarul Olaf Scholz care s-a întâlnit cu președintele Emmanuel Macron duminică la Paris a spus: "Vom sprijini Ucraina cât timp este nevoie și cu ce are nevoie".
Armata ucraineană a confirmat că forțele rusești întreprind acțiuni ofensive în regiunea Zaporojie, din sud, încercând, de asemenea, să avanseze în anumite părți din regiunea Donețk, în est. Iar Kievul se teme că Rusia va ataca în curând Ucraina simultan pe trei fronturi, unde ar putea aduna un număr impresionant de trupe, după cum a declarat un consilier al președintelui Zelenski.
Deja sub asaltul rușilor, ucrainenii se pregătesc și pentru un eventual nou atac rusesc dinspre nord, din Belarus, după prima ofensivă eșuată la începutul războiului.
Serhiy Naev, general ucrainean: ”Trebuie să știm pentru ce anume să pregătim forțele noastre și cum ar trebui să fie pregătite”.
Aceste exerciții se desfășoară în zona de excludere de la Cernobîl, locul celui mai mare dezastru nuclear din istorie. Acolo, forțele speciale ucrainene se antrenează și pentru lupta de gherilă, în zone urbane.
Fred Pleitgen: ”Statele Unite și aliații cred că rușii ar putea lansa o ofensivă masivă de îndată ce va veni primăvara. De aceea, ucrainenii își pregătesc forțele, chiar dacă se luptă deja cu rușii pe mai multe fronturi”.
Ucrainenii cer cu disperare tancuri moderne de la aliații săi occidentali. Cât mai repede și cât mai multe.
Noul ministru german al apărării, Boris Pistorius, plănuiește să viziteze Ucraina "în următoarele patru săptămâni", după cum a declarat pentru presa din țara sa, într-un moment când Berlinul se confruntă cu presiuni pentru a permite livrarea de tancuri Leopard. Germania a anunțat că face un inventar al numărului său actual de tancuri Leopard- înainte de o posibilă decizie.
Olaf Scholz: ”Vom continua să furnizăm Ucrainei, atât timp cât este necesar, întregul sprijin de care are nevoie. Împreună, ca europeni - în apărarea proiectului nostru european de pace”.
Franța și Germania încearcă să depășească tensiunile scoase din nou la iveală de războiul Rusiei din Ucraina.
Întâlnire între președintele Macron și cancelarul Scholz
La Paris, președintele Macron și cancelarul Scholz au luat parte la ceremonii, au prezidat un consiliu de miniștri franco-german, și au discutat despre securitate, energie și alte provocări cu care se confruntă Europa. Data întâlnirii dintre cei doi lideri este simbolică - 60 de ani de la semnarea trataului de la Eysee, de reconciliere între Franța și Germania.
Pe de altă parte, propagandiștii lui Putin tună și fulgeră în mass-media din Rusia, din cauza ajutoarelor militare pe care Vestul le-a promis Ucrainei.
Soloviov, propagandist rus: ”Ar trebui să trimitem trupe în Berlin! Și să nu le mai retragem de acolo! Macron a zis că oferă tancuri ușoare. Așa că trebuie să trimitem trupe în Paris! Și să nu ne mai retragem trupele de acolo niciodată! Proștii de Gorbaciov și Elţân au retras trupele noastre din Europa de Est. Prostul de Hrușciov a închis baza noastră din Finlanda. După al Doilea Război Mondial, americanii încă ocupă zone întinse din Europa. Trupele lor sunt staționate acolo! Noi ce căutăm acasă?!”
Iar patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, le-a cerut preoţilor să se implice mai mult în campania militară din Ucraina, să-i mobilizeze pe enoriaşi pentru ca aceştia să strângă echipamente şi alimente pentru soldaţi, ba chiar să se ducă pe front pentru a le oferi sprijin spiritual.