"SUA si NATO sunt inamicul numarul 1". Un general rus ameninta cu razboiul nuclear
In Ministerul rus al Apararii se vorbeste tot mai mult despre un razboi cu puterile militare occidentale. Un inalt lider militar se gandeste chiar la un atac cu arme atomice
Statele Unite si NATO trebuie sa devina inamicul numarul 1 al Rusiei. Cel putin, asa crede unul dintre liderii militari de la Moscova. Generalul de armata Iuri Iakubov, ministru adjunct al Apararii, a declarat pentru agentia Interfax ca doctrina militara a Rusiei trebuie modificata, pentru a reflecta schimbarile geopolitice din ultimii ani. Mai mult, in opinia lui Iakubov, ar trebui luata in considerare varianta unor bombardamente nucleare preventive asupra tarilor occidentale.
Doctrina militara a Federatiei Ruse, documentul fundamental pentru armata acestui stat, a fost aprobata in 2010 de presedintele Vladimir Putin. In forma sa actuala doctrina mentioneaza NATO in lista pericolelor externe, referindu-se in mod specific la cazul in care Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord “ar viola normele legale internationale” si si-ar “misca infrastructura militara mai aproape de granitele Rusiei”.
Citeste si: Arme nucleare in Estul Europei, in contextul crizei din Ucraina
Generalul Iakubov considera insa ca situatia internationala s-a schimbat suficient de mult incat sa necesite o revizuire a doctrinei militare. “In primul rand, principalul dusman potential al Rusiei ar trebui sa fie identificat clar in acest document”, a declarat liderul militar. “In opinia mea, acest inamic este reprezentat de SUA si blocul nord-atlantic”.
Iar in vederea unui razboi cu NATO, Iakubov ia in considerare un atac nuclear preventiv asupra dusmanilor. La ora actuala, doctrina militara a Moscovei stipuleaza ca ”Federatia Rusa isi rezerva dreptul de a folosi arme nucleare ca raspuns la utilizarea armelor nucleare sau a altor tipuri de arme de distrugere in masa impotriva ei si (sau) a aliatilor sai si, de asemenea, in cazul unei agresiuni cu arme conventionale impotriva Federatiei Ruse daca aceasta ameninta insasi existenta statului”.
Citeste si: Rusia, tara slaba cu arme nucleare puternice. Cat de mare e riscul unui razboi atomic
Potrivit generalui Iakubov, ar trebui insa incluse in document si conditiile in care Rusia ar putea lansa atacuri preventive cu arme nucleare strategice – adica rachete balistice intercontinentale.
Sursa: , Interfax
Etichete: Rusia, razboi, SUA, NATO, arme nucleare,
Dată publicare:
04-09-2014 12:29