Arme NUCLEARE in state est-europene, in contextul crizei din Ucraina. Declaratia oficiala a secretarului general al NATO
Secretarul general al Aliantei Nord Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, a fost intrebat daca NATO intentioneaza sa aduca armament nuclear si sa mobilizeze militari suplimentari in state est-europene.
In 1997, Alianta Nord-Atlantica si Rusia au semnat un acord prin care NATO se angajeaza ca nu va stationa bombe nucleare pe teritoriile noilor state membre. In cadrul acordurilor, NATO a stabilit ca va asigura apararea noilor state membre prin consolidarea efectivelor militare, dar fara a stationa permanent "trupe combatante substantiale" pe teritoriile acestora.
Intrebat intr-o conferinta de presa organizata luni la Bruxelles daca NATO va reexamina angajamentul de a nu aduce arme nucleare in state est-europene, in contextul crizei din Ucraina, Rasmussen a raspuns, potrivit agentiei Reuters: "In acest moment, nu intrevad nicio solicitare adresata NATO de modificare a continutului acordului cu Rusia din anul 1997".
Rasmussen a admis insa ca actiunile Rusiei in Ucraina au creat "o situatie de securitate complet noua in Europa", evidentiind necesitatea ca NATO sa se adapteze acestei situatii. "Deciziile pe termen lung vor fi luate de liderii NATO la summitul programat in septembrie in Tara Galilor" (Marea Britanie), a explicat secretarul general al Aliantei.
Rasmussen a precizat ca NATO a propus organizarea unei intrevederi cu Rusia la nivel de ambasadori, posibil saptamana viitoare, dar Moscova inca nu a oferit un raspuns.
Rusia este "preocupata" de activitatile NATO la frontierele sale, afirma Statul Major rus
Pe de alta parte, Rusia isi exprima "preocuparea" in legatura cu intensificarea activitatilor NATO la frontierele sale, a declarat luni seful Statului Major al fortelor ruse, Valeri Gherasimov, intr-o conversatie cu presedintele comitetului militar al Aliantei, Knud Bartels, relateaza AFP. Gherasimov si-a "exprimat preocuparea fata de intensificarea activitatii militare a NATO in apropiere de frontierele Rusiei, fapt ce nu contribuie la securitate in Europa", a anuntat Ministerul rus al Apararii, intr-un comunicat.
Totusi, potrivit comunicatului, Gherasimov si Bartels au convenit asupra "necesitatii unor masuri pentru detensionarea situatiei". In contextul agravarii crizei din Ucraina, NATO a trimis in aprilie 600 de militari in Polonia si tarile baltice.
Alianta a propus luni organizarea unei intrevederi cu Rusia la nivel de ambasadori, posibil saptamana viitoare, dar Moscova inca nu a oferit un raspuns.
Sursa: Mediafax
Etichete: razboi, NATO, soldati, arme nucleare, Anders Fogh Rasmussen,
Dată publicare:
20-05-2014 08:47