SUA cer la ONU cele mai dure sancțiuni pentru Coreea de Nord: ”Cerșește război”

Ultimul update: Luni 11 Septembrie 2017 15:56
Data publicarii: Luni 04 Septembrie 2017 18:22
Categorie: Internaţional

Casa Albă caută soluţii, dupa ce Coreea de Nord a detonat o bombă cu hidrogen, în cel de-al şaselea şi cel mai puternic test nuclear de până acum.

UPDATE 19:40: Un proiect de rezoluţie privind noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord va fi negociat săptămâna aceasta la ONU şi va fi supus la vot lunea viitoare, a anunţat ambasadoarea americană Nikki Haley, citată de AFP. Franţa, Marea Britanie şi Japonia sunt favorabile unor noi sancţiuni, în timp ce poziţiile Beijingului şi Moscovei nu se cunosc.

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit luni, în sesiune de urgenţă, pentru a discuta despre cel mai recent test nuclear nord-coreean şi pentru a evoca posibilitatea unei noi runde de sancţiuni internaţionale vizând Phenianul.Ambasadorul rus, Vassili Nebenzia, a subliniat că soluţiile militare nu pot rezolva problemele din Peninsula Coreea şi a avertizat în legătură cu “necesitatea urgentă” ca părţile să aibă “capul limpede” şi să se abţină “de la orice acţiune care ar putea duce la o escaladare a tensiunilor”.

La rândul său, China estimează că actuala criză “trebuie rezolvată în mod paşnic” şi a făcut un nou apel la dialog.

Şeful Pentagonului a avertizat că orice ameninţare din partea Phenianului va primi "un răspuns militar masiv". Fără să vorbească deschis despre forţa militară, Donald Trump a spus, în schimb, că Washingtonul ia în considerare stoparea relaţiilor economice cu orice ţară care continuă să facă schimburi comerciale cu Phenianul. Statele Unite au cerut luni Consiliului de securitate al ONU sa ia cele mai "puternice masuri posibile", intrucat Coreea de Nord "cerşeşte război", iar răbdarea Statelor Unite "are limite".

Întrebat dacă va ataca Coreea de Nord, Trump a răspuns “vom vedea”. Preşedintele SUA s-a întâlnit cu principalii responsabili în materie de securitate, după ce Coreea de Nord a anunţat că a testat cu succes o bombă cu hidrogen, de dimensiuni suficient de mici cat sa poata fi trimisa la mare distanţă, cu ajutorul rachetelor balistice.

"Avem multe opţiuni militare, iar preşedintele a vrut să fie informat despre fiecare în parte”, a spus secretarul apărării, James Mattis. “Orice ameninţare din partea Phenianului la adresa Statelor Unite şi a teritoriului său, inclusiv Guam, sau la adresa aliaţilor noştri va primi un răspuns militar masiv, un răspuns efectiv şi copleşitor. Nu vrem sa anihilam total Coreea de Nord, insa, dupa cum am spus, avem multe optiuni pentru a face acest lucru"

Coreea de Sud a replicat şi ea printr-o desfăşurare de forţe - un exerciţiu militar de amploare care a inclus rachete balistice sol - sol şi avioanele de lupta F-15.

Sud-coreenii au simulat un atac asupra unei ţinte aflate la o distanţă similară celei la care se află poligonul nord-coreean de teste nucleare de la Punggye-ri. În plus, au anunţat că americanii vor trimite în regiune un portavion cu capacitate nucleară şi vor spori numărul lansatoarelor la sistemul antirachetă instalat pe teritoriul Coreei de Sud.

Sub Donald Trump, Casa Albă a oscilat intre invitatii la negociere catre regimul nord-coreean si amenintari militare.

Dan Dungaciu, analist: "Un război în Coreea de nord ar fi devastator. Devastator pentru Coreea de Sud, devastator pentru Japonia, devastator pentru o potenţială implicare a Chinei. Într-un asemena război intri, dar nu ştii în nici un caz cum să ieşi."

Un asemenea conflict ar afecta balanţă de forţe peste tot în lume, inclusiv în Europa de Est.

Iulian Chifu, analist: "Crearea unui front şi a unei probleme majore în Pacific, unde de fapt Coreea de nord e un pion sacrificat, duce la o debalansare a atenţiei şi îi da o libertate mai mare Federaţiei Ruse să se mişte în spaţiul acesta care ne interesează înmod direct."

Mai grav este că Phenianul nu da niciun semn că ia în calcul măcar o pauză. Sud coreenii spun că au informaţii că regimul comunist pregăteşte un nou test cu rachetă intercontinentală.

Testul nuclear din Coreea de Nord zguduie piețele financiare. Ce se întâmplă cu monedele
Testul nuclear din Coreea de Nord zguduie piețele financiare. Ce se întâmplă cu monedele
VIDEO PROTVPLUS.RO
donald trump telefon
Trump spune că nu vrea să asculte înregistrarea "groaznică" a uciderii jurnalistului Khashoggi
Cum arată cel mai modern avion de luptă al Rusiei. VIDEO
Directorul general al alianței ”Renault - Nissan - Mitsubishi”, din care face parte și Dacia, arestat la Tokyo
Drama unei românce din California, rămasă pe drumuri după incendii. ”Nu am curent, telefon, internet”
Soț și soție, loviți pe trecere de un bătrân care spune că nu i-a văzut. Femeia a murit la spital
Orașul Paradise înainte și după incendiul "Camp Fire". GALERIE FOTO
abator
Pedeapsa primită de un german care a angajat ilegal în abatoare 1.000 de români
Mesajul purtătorului de cuvânt al C.E. despre pregătirea preşedinţiei române a Consiliului UE
Unde a fost găsit un mozaic vechi de 1600 de ani furat acum 4 decenii dintr-o biserică
Secretul dezvăluit de un tânăr care a fugit din Coreea de Nord. Ce a povestit despre Kim Jong-un
Pompierii au reuşit să controleze în proporţie de 90% cel mai ucigător incendiu din istoria Californiei
Momentul în care valuri de 10 metri lovesc o clădire din Tenerife. VIDEO