SUA cer la ONU cele mai dure sancțiuni pentru Coreea de Nord: ”Cerșește război”

×
Codul embed a fost copiat

Casa Albă caută soluţii, dupa ce Coreea de Nord a detonat o bombă cu hidrogen, în cel de-al şaselea şi cel mai puternic test nuclear de până acum.

UPDATE 19:40: Un proiect de rezoluţie privind noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord va fi negociat săptămâna aceasta la ONU şi va fi supus la vot lunea viitoare, a anunţat ambasadoarea americană Nikki Haley, citată de AFP. Franţa, Marea Britanie şi Japonia sunt favorabile unor noi sancţiuni, în timp ce poziţiile Beijingului şi Moscovei nu se cunosc.

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit luni, în sesiune de urgenţă, pentru a discuta despre cel mai recent test nuclear nord-coreean şi pentru a evoca posibilitatea unei noi runde de sancţiuni internaţionale vizând Phenianul.Ambasadorul rus, Vassili Nebenzia, a subliniat că soluţiile militare nu pot rezolva problemele din Peninsula Coreea şi a avertizat în legătură cu “necesitatea urgentă” ca părţile să aibă “capul limpede” şi să se abţină “de la orice acţiune care ar putea duce la o escaladare a tensiunilor”.

La rândul său, China estimează că actuala criză “trebuie rezolvată în mod paşnic” şi a făcut un nou apel la dialog.

Şeful Pentagonului a avertizat că orice ameninţare din partea Phenianului va primi "un răspuns militar masiv". Fără să vorbească deschis despre forţa militară, Donald Trump a spus, în schimb, că Washingtonul ia în considerare stoparea relaţiilor economice cu orice ţară care continuă să facă schimburi comerciale cu Phenianul. Statele Unite au cerut luni Consiliului de securitate al ONU sa ia cele mai "puternice masuri posibile", intrucat Coreea de Nord "cerşeşte război", iar răbdarea Statelor Unite "are limite".

Citește și
vladimir putin, xi jinping
Vladimir Putin și Xi Jinping au decis să răspundă "adecvat" la testul nord coreean
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Întrebat dacă va ataca Coreea de Nord, Trump a răspuns “vom vedea”. Preşedintele SUA s-a întâlnit cu principalii responsabili în materie de securitate, după ce Coreea de Nord a anunţat că a testat cu succes o bombă cu hidrogen, de dimensiuni suficient de mici cat sa poata fi trimisa la mare distanţă, cu ajutorul rachetelor balistice.

"Avem multe opţiuni militare, iar preşedintele a vrut să fie informat despre fiecare în parte”, a spus secretarul apărării, James Mattis. “Orice ameninţare din partea Phenianului la adresa Statelor Unite şi a teritoriului său, inclusiv Guam, sau la adresa aliaţilor noştri va primi un răspuns militar masiv, un răspuns efectiv şi copleşitor. Nu vrem sa anihilam total Coreea de Nord, insa, dupa cum am spus, avem multe optiuni pentru a face acest lucru"

Coreea de Sud a replicat şi ea printr-o desfăşurare de forţe - un exerciţiu militar de amploare care a inclus rachete balistice sol - sol şi avioanele de lupta F-15.

Sud-coreenii au simulat un atac asupra unei ţinte aflate la o distanţă similară celei la care se află poligonul nord-coreean de teste nucleare de la Punggye-ri. În plus, au anunţat că americanii vor trimite în regiune un portavion cu capacitate nucleară şi vor spori numărul lansatoarelor la sistemul antirachetă instalat pe teritoriul Coreei de Sud.

Sub Donald Trump, Casa Albă a oscilat intre invitatii la negociere catre regimul nord-coreean si amenintari militare.

Dan Dungaciu, analist: "Un război în Coreea de nord ar fi devastator. Devastator pentru Coreea de Sud, devastator pentru Japonia, devastator pentru o potenţială implicare a Chinei. Într-un asemena război intri, dar nu ştii în nici un caz cum să ieşi."

Un asemenea conflict ar afecta balanţă de forţe peste tot în lume, inclusiv în Europa de Est.

Iulian Chifu, analist: "Crearea unui front şi a unei probleme majore în Pacific, unde de fapt Coreea de nord e un pion sacrificat, duce la o debalansare a atenţiei şi îi da o libertate mai mare Federaţiei Ruse să se mişte în spaţiul acesta care ne interesează înmod direct."

Mai grav este că Phenianul nu da niciun semn că ia în calcul măcar o pauză. Sud coreenii spun că au informaţii că regimul comunist pregăteşte un nou test cu rachetă intercontinentală.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Testul nuclear din Coreea de Nord zguduie piețele financiare. Ce se întâmplă cu monedele
Testul nuclear din Coreea de Nord zguduie piețele financiare. Ce se întâmplă cu monedele

Coreea de Nord a anunţat că a testat duminică o bombă cu hidrogen pentru o rachetă cu rază lungă de acţiune, provocând un avertisment al unui răspuns militar masiv din partea Statelor Unite.

Vladimir Putin și Xi Jinping au decis să răspundă
Vladimir Putin și Xi Jinping au decis să răspundă "adecvat" la testul nord coreean

Președintele Chinei, Xi Jinping, și liderul rus, Vladimir Putin, aflat în China, au decis duminică să răspundă "adecvat" testului nuclear efectuat de Coreea de Nord, relatează Reuters.

”Cerem izolarea completă”. Cum a reacționat Rusia după testarea celei mai puternice arme nucleare din lume
”Cerem izolarea completă”. Cum a reacționat Rusia după testarea celei mai puternice arme nucleare din lume

Rusia, Japonia, Coreea de Sud, China sau Franța au reacționat prompt după ultimele teste nucleare desfășurate de regimul de la Phenian.

Coreea de Nord a testat
Coreea de Nord a testat "cu succes" o bombă cu hidrogen. "Este o provocare la adresa lui Trump"

Lumea întreagă priveşte cu teamă înspre Coreea de Nord care a anunţat că a testat cu succes o bombă cu hidrogen.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.