”Cerem izolarea completă”. Cum a reacționat Rusia după testarea celei mai puternice arme nucleare din lume

03-09-2017 12:21


Lavrov si Putin

Rusia, Japonia, Coreea de Sud, China sau Franța au reacționat prompt după ultimele teste nucleare desfășurate de regimul de la Phenian.

Serghei Lavrov, ministrul de externe rus, a declarat că este foarte îngrijorat din cauza evenimentelor din Coreea de Nord.

”Această ultimă nerespectare de către Phenian a cerințelor Consiliului de Securitate a Națiunilor Unite și a normelor de drept internațional merită cea mai puternică condamnare”, a declarat Serghei Lovrov, relateaza The Guardian.

În aceste circumstanțe, este necesar să rămânem calmi și să ne abținem de la orice acțiune care ar duce la o escaladare suplimentare a tensiunii.

Solicităm tuturor părților interesate să revină imediat la dialog și negocieri, fiind singura cale posibilă pentru o soluționare globală a problemelor peninsulei coreene”, a mai spus Lavrov.

Președintele Franței, Emmanuela Macron, însă, a spus că toată comunitatea internațională ar trebui sa reacționeze ”rapid și ferm”. 

Shinzo Abe, premierul japonez, a spus imediat după confirmarea testului că dezvoltarea nucleară a Coreei de Nord reprezintă un nivel superior de amenințare și subminează grav pacea și securitatea regionale, relateaza The Guardian.

''Consiliul de Securitate al ONU a criticat dur Coreea de Nord pentru lansările repetate de rachete balistice în acest an. Considerăm că este absolut intolerabilă desfășurarea unui test nuclear de către Coreea de Nord în acest context”, a declarat premierul nipon.

Vecinii de la sud cer Națiunilor Unite pedeapsa cea mai dură pentru regimul de la Phenian. Președintele țării, Moon Jae-In, s-a pronunțat pentru adoptarea ''tuturor măsurilor diplomatice, în special a sancțiunilor de către Consiliul de Securitate al ONU, pentru a izola complet Coreea de Nord'', a declarat consilierul prezidențial sud-coreean Chung Eui-Yong, după o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate Națională de la Seul.

Beijingul a ''condamnat viguros'' noul test nuclear efectuat duminică de Phenian și i-a cerut acestuia să renunțe ''la agravarea situației cu gesturi care nu îi servesc propriilor interese''.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO