Coreea de Nord a testat "cu succes" o bombă cu hidrogen. "Este o provocare la adresa lui Trump"

×
Codul embed a fost copiat

Lumea întreagă priveşte cu teamă înspre Coreea de Nord care a anunţat că a testat cu succes o bombă cu hidrogen.

Bomba, spune Phenianul, poate fi transportată de o rachetă balistică intercontinentală. Forţa deflagraţiei ar fi fost de 5 ori mai puternică decât explozia de la Nagasaki. Testul a provocat inclusiv un seism cu magnitudinea de 6,3 resimţit în China şi Rusia. În prima sa reacţie, pe Twitter, preşedintele american,Donald Trump, a declarat că totul este o acţiune "ostilă" la adresa Statelor Unite.

Testul nuclear, al 6-lea efectuat de Phenian până acum, a fost "un succes complet", după cum a anunţat televiziunea nord-coreeană, care a difuzat imagini cu dictatorul Kim Jong-un inspectând o bombă cu hidrogen şi apoi semnând ordinul de detonare.

Nimeni nu poate confirma că dispozitivul din aceste fotografii este acelaşi cu cel detonat, însă mesajul transmis prin aceste imagini este clar - "ştim cum se produce şi putem să facem oricâte dorim", după cum a afirmat chiar liderul nord-coreean. El a ţinut să precizeze că toate componentele bombei cu hidrogen au fost create în ţară. Autorităţile din Coreea de Sud spun că testul ar fi fost efectuat la poligonul Punggye-ri.

Citește și
F-15
Bombardiere și avioane de luptă, deasupra Peninsulei Coreene. Mesajul transmis de SUA
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Cutremurul a fost resimţit în oraşele din provincia chineză Jilin, aflată în nord-estul ţării, dar şi pe coasta de est a Rusiei, la Vladivostok. Locuitorii din oraşul chinez Yangi, aflat la graniţa cu Coreea de Nord, povestesc că undele seismice au durat în jur de zece secunde şi au fost urmate de o replică. Acest al doilea seism a avut magnitudinea de 4,6.

DESFĂȘURAREA EVENIMENTELOR:

UPDATE 19:00  Testul este, în mod clar, o provocare directă la adresa preşedintelui Donald Trump, susțin analiștii în politică externă.

Iulian Chifu, analist de politică externă: "În momentul de faţă Coreea de Nord consideră că unica sa soluţie de a apăra statul şi regimul este aceea de a avea rachetă balistică intercontinentală cu capabilitate nucleară, astfel încât să între în negociere din poziţii de forţă, care să-i aducă şi transferuri de hrană, ridicarea sancțiunilor şi un ajutor în dezvoltare economică."

Dan Dungaciu, specialist în relaţii internaţionale: "Anumitit experţi internaţionali spun că pentru a avansa cu o asemenea viteză Coreea De Nord a avut nevoie de susţinători, state care să-i confere un anumit tip de tehnologie ca să sară nişte etape. Dacă Federaţia Rusă e implicată în această acceleraţie, una dintre consecinţe ar fi o redeschidere a negocierilor pe Ucraina şi Marea Neagră şi se va face în favoarea Federaţiei Ruse."

Dan Dungaciu, specialist în relaţii internaţionale: "Această bombă chiar dacă explodează la mare înălţime, va distruge toate sistemele electronice pe care le întâlneşte, poate să cauzeze mari probleme oraşelor din SUA împotriva cărora e îndreptată."

Potrivit multor experţi, regimul nord-coreean şi-ar fi detonat cel mai puternic exploziv nuclear realizat până în acest moment. Diferenţa fundamentală dintre bomba atomica şi bomba cu hidrogen stă în procesul de detonare. Prin folosirea fuziunii şi nu a fisiunii nucleare, efectul bombei cu hidrogen este unul infinit mai mare. Este, de departe, cea mai periculoasă armă nucleară şi are un spectru de acţiune de la sute până la mii de ori mai mare decât al bombei atomice.

Shea Cotton, expert centrul pentru Neproliferare: "Când Trump a preluat funcţia, se lauda că este un negociator extraordinar, care va fi dispus să mănânce burgeri cu Kim Jong-un... Însă, după cât e de imprevizibil, e posibil să se trezească dimineaţa cu o cu totul altă părere... Sau acest test ar putea să îl determine să se aşeze la masa negocierilor. Coreea de Nord ştie şi ea că un conflict ar şterge-o de pe faţă pământului, iar Statele Unite au nevoie de aliaţi, pentru că orice conflict ar fi foarte costisitor."

Iulian Chifu, analist de politică externă: "O eventuală intervenţie pentru a stopa programul nuclear, balistic şi de a elimina leadershipul din Coreea de Nord e o opţiune de natură militară, cu costuri majore, cu riscuri mari să nu fie pe deplin îndeplinită şi în această direcţie pe care planificatorii o au în vedere, s-a referit şi Donald Trump."

UPDATE 18:30 Prima bombă cu hidrogen - sau bomba-H -, testată în noiembrie 1952 de către Statele Unite, a emis o energie echivalentă cu cea a zece megatone de trinitrotoluen (TNT) - de peste 1.000 de ori mai puternică decât bomba atomică de la Hiroshima cu şapte ani mai înainte. La mai puţin de un an după ce Statele Unite testau bomba termonucleară, Uniunea Sovietică testa la rândul ei o bombă cu hidrogen, declanşând o adevărată cursă a producerii unor "superbombe".

Cea mai puternică bombă-H detonată vreodată - şi totodată cea mai mare explozie provocată în istoria omenirii - le-a aparţinut sovieticilor. Detonarea acestei bombe - cunoscute sub numele de "Bomba ţarului" - în 1961 a produs o energie echivalentă cu cea emisă de 50 de megatone de TNT.

UPDATE 18:00 Președintele Chinei, Xi Jinping, și liderul rus, Vladimir Putin, aflat în China, au decis duminică să răspundă “adecvat” testului nuclear efectuat de Coreea de Nord, relatează Reuters.

UPDATE 16:30 Magnitudinea ultimului test nuclear al Coreii de Nord a fost estimată la 5,8 și explozia declanșată a fost de circa opt ori mai puternică decât bomba de la Hiroshima, a anunțat duminică agenția de monitorizare geologică NORSAR.

Pe baza magnitudinii seismului, explozia a fost estimată la 120 de kilotone de TNT, a transmis NORSAR, care a adăugat că bomba nucleară lansată în 1945 de americani asupra orașului nipon Hiroshima a avut 15 kilotone.

UPDATE 16:00 Autoritățile chineze au declanșat duminică un "plan de urgență" pentru a controla nivelul de radiații de-a lungul frontierei țării cu Coreea de Nord, după un nou test nuclear efectuat de Phenian, a anunțat Ministerul Mediului din China.

UPDATE 15:00 Angela Merkel și Emmanuel Macron au condamnat împreună cel mai important test nuclear efectuat până acum de Coreea de Nord și au cerut sancțiuni mai dure împotriva Phenianului.

UPDATE 14:30 Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a reacţionat în urma celui de-al şaselea test nuclear al regimului nord-coreean, care a detonat la primele ore ale dimineţii cea mai puternică bombă cu hidrogen dezvoltată până în acest moment de către Phenian, catalogând drept ”foarte ostile şi periculoase” acţiunile Coreei de Nord.

”Coreea de Nord a efectuat un test nuclear major. Cuvintele şi acţiunile lor continuă să fie foarte ostile şi periculoase pentru Statele Unite...”, a scris miliardarul republican într-un mesaj postat pe Twitter.

De asemenea, preşedintele a explicat că regimul nord-coreean este o naţiune ”necinstită”, care a devenit o mare ameninţare şi rusine pentru China.

În acest sens, liderul american a făcut din nou trimitere la China, sperând că autorităţile de la Beijing vor rezolva problema reprezentată de regimul nord-coreean în locul Statelor Unite.

UPDATE 11:00 Cutremurul provocat de testarea nucleară din Coreea de Nord s-a simțit și în China și chiar Rusia, la Vladivostok. 

O persoană din orașul chinez  Yanji a filmat un candelabru legânându-se:

UPDATE 10:30 Coreea de Nord a efectuat, în total, 6 teste nucleare începând cu 2016, cel de astăzi fiind de 10 ori mai puternic decât anteriorul.

Ce putere au avut ( (1 kilotonă=1000 de tone de TNT):

- octombrie 2006 – sub 1 kilotonă,

- mai 2009 – 2 kilotone,

- februarie 2013 – 6-7 kilotone,

- ianuarie 2016 – 4-6 kilotone,

- septembrie 2016 – 10 kilotone,

- septembrie 2017 - 100 de kilotone.

UPDATE 10:15 BBC a transmis mai multe detalii despre ce ce s-a spus în anunțul făcut la televiziunea nord coreeană. Astfel, Kim Jong-un i-a vizitat recent pe oamenii de știință de la institutul de arme nucleare și ”i-a ghidat în munca de înarmare nucleară”.

”Institutul a reușit să realizeze un nucleu mai evoluat. El (Kim Jong-un - n.r.) a urmrit cum bomba cu hidrogen a fost încărcată într-o rachetă balistică intercontinentală”.

UPDATE 10:00 Televiziunea de stat din Coreea de Nord a difuzat imagini în care Kim Jong-un ar semna documentul prin care a ordonat testul nuclear.

UPDATE 9:50 Coreea de Nord a anunțat duminică că a efectuat cu succes un test al unei bombe cu hidrogen care poate fi încărcată într-o nouă rachetă balistică intercontinentală, transmite Yonhap News din Coreea de Sud.

Potrivit unui anunț difuzat la televiziunea de stat, ”Phenianul a efectuat cel de-al șaselea test nuclear”, la câteva ore după cutremurul de 6,3.

UPDATE 9:35 Coreea de Nord a confirmat că a făcut un test cu bomba cu hidrogen sau termonucleară.

Un anunț important se face la televiziunea de stat din Coreea de Nord.

 

UPDATE 9:20 Mai mulţi martori din localitatea chineză Yanji, care este situată în apropierea graniţei nord-coreene, au precizat că au simţit undele seismice, ce au durat în jur de zece secunde şi au fost urmate de o replică. Autorităţile chineze au detectat opt minute mai târziu o replică de 4,6 în apropierea aceloraşi coordonate din districtul Kilju.

”Îmi mâncam micul-dejun peste graniţă, aici în Yanji, atunci când am simţit clădirea tremurând. A durat aproape cinci secunde. Sirenele antiaeriene din oraş au pornit”, a declarat Michael Spavor, director al Centrului de Schimb Cultural Paektu.

UPDATE 9:15 ”Puterea este de zece sau douăzeci de ori mai mare decât în alte teste anterioare. Această scală este la nivelul la care oricine poate spune că e vorba de testarea unei bombe cu hidrogen”, a declarat Said Kune Y. Suh, un profesor de inginerie nucleară de la Universitatea Naţională din Seul.

Mişcarea sesimică a fost detectată la câteva ore după ce liderul Kim Jong-un a fost prezentat de presa nord-coreeană cu un nou tip de bombă cu hidrogen. De asemenea, presa a relatat că aceasta ar putea fi ataşată unei rachete balistice. Însă, niciuna dintre aceste informaţii nu a putut fi verificată din surse independente, potrivit jurnaliştilor BBC.

”Bomba H, a cărei putere explozivă este ajustabilă de la zeci la sute de kilotone, este o focoasă termonucleară multifuncţională cu o mare putere distructivă”, se arată într-un material transmis de agenţia nord-coreeană KCNA.

De asemenea, experţii japonezi de la Agenţia Naţională de Meteorologie au precizat că undele seismice detectate după posibila explozie au fost de zece ori mai puternice decât în cazul unor teste nucleare anterioare ale regimului de la Phenian.

Acest lucru înseamnă că regimul nord-coreean ar fi putut să-şi detoneze cel mai puternic exploziv nuclear realizat până în acest moment. Însă, o asemenea acţiune ar reprezenta o provocare directă la adresa preşedintelui Donald Trump, care a discutat cu doar câteva ore înainte cu premierul Japoniei, Shinzo Abe, despre escaladarea crizei nucleare din peninsula Coreeană.

UPDATE 9:10 Coreea de Sud contrazice informațiile potrivit cărora un al doilea mare cutremur s-ar fi înregistrat.

UPDATE 9:00 Potrivit agenției sud-coreene Yonhap News, care îl citează pe șeful comisiei de apărare din parlamentul de la Seul, al șaselea presupus test nuclear ar fi avut un randament de 100 kilotone, adică adica de patru-cinci ori mai puternică decât cea aruncată la Nagasaki, în 1945.

UPDATE 8:45 Potrivit corespondentului The Guardian la Tokyo, Justin McCurry, care citează surse sud coreene, un anunț ”special și important” urmează să fie făcut duminică la televiziunea de stat din Coreea de Nord. 

Mai mulți analiști străini și-au exprimat în ultimele luni îndoiala în privința capacității Coreii de Nord de a fabrica o bombă H (bombă cu hidrogen sau termonucleară) și a o miniaturiza suficient pentru a fi instalată pe o rachetă.

KCNA a dat asigurări că liderul comunist a inspectat un astfel de dispozitiv, o bombă H pregătită pentru a fi instalată pe o rachetă intercontinentală, în cursul unei vizite la Institutul pentru arme nucleare al regimului nord-coreean.

O serie de fotografii îl arată pe Kim Jong-Un îmbrăcat în negru în timp ce inspectează o carcasă metalică având două protuberanțe.

Bomba cu hidrogen este mult mai puternică decât bombele nucleare, dar numai aceste fotografii nu sunt suficiente pentru a confirmă că Phenianul o deţine.

Nord-coreenii s-au lăudat deja că au testat-o în ianuarie 2016, dar fără să fie crezuţi.

Dacă au bomba şi rachetă intercontinentală potrivită, asta înseamnă că pot declanşa un atac important asupra unor ţinte aflate la mare distanţă.

Imediat după anunţ, preşedintele Donald Trump a vorbit la telefon cu premierul nipon. Au convenit să pună presiune asupra Phenianului, cu toate că până acum această strategie nu a funcţionat.

În ultima declaraţie pe această tema, Trump declarase că toate opţiunile sunt pe masă.

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Phenianul avertizează Japonia în legătură cu
Phenianul avertizează Japonia în legătură cu "autodistrugerea sa iminentă"

Coreea de Nord a avertizat Tokyo că riscă "autodistrugerea iminentă" pentru că s-a aliniat politicii Washingtonului într-un context de tensiuni tot mai crescute după lansarea unei rachete deasupra Japoniei.

Bombardiere și avioane de luptă, deasupra Peninsulei Coreene. Mesajul transmis de SUA
Bombardiere și avioane de luptă, deasupra Peninsulei Coreene. Mesajul transmis de SUA

Statele Unite ale Americii și Coreea de Sud au organizat exerciții comune, survolând cu bombardiere zona Penisulei Coreene.

Kim Jong-Un: lansarea de marţi a fost
Kim Jong-Un: lansarea de marţi a fost "preludiul" unui atac asupra insulei americane Guam

Coreea de Nord continuă să ameninţe Statele Unite, în contextul lansării unei rachete ce a survolat insula japoneză Hokkaido.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.