SUA resping acuzaţiile aduse de un comitet ONU privind metodele de război folosite de Israel în Gaza
Statele Unite au denunţat joi concluziile unui comitet special al ONU potrivit cărora metodele de război folosite de Israel în Fâşia Gaza "corespund caracteristicilor unui genocid", calificându-le "nefondate", relatează AFP.
"Este ceva ce dezaprobăm fără echivoc", a reacţionat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel. "Credem că acest tip de formulare şi aceste tipuri de acuzaţii sunt cu siguranţă nefondate", a precizat el.
La rândul său armata israeliană a respins joi "anumite distorsionări flagrante" ale realităţii de către ONG-ul Human Rights Watch (HRW), care a afirmat în aceeaşi zi că strămutarea forţată repetată a palestinienilor în Gaza constituie o "crimă împotriva umanităţii".
Raportul HRW "prezintă în mod selectiv informaţii care eclipsează contextul şi conţin, de asemenea, unele distorsionări flagrante", a declarat armata pentru AFP, acuzând ONG-ul de "prejudecăţi anti-israeliene" şi de "distorsionări factuale".
Human Rights Watch apreciază, într-un raport publicat joi, că ordinele repetate de evacuare din partea armatei israeliene în Fâşia Gaza duc la strămutarea forţată a populaţiei, ceea ce echivalează cu o "crimă de război".
"Human Rights Watch a strâns dovezi potrivit cărora oficiali israelieni... comit crima de război a transferului forţat" al civililor, se arată în raport.
Potrivit HRW, "acţiunile Israelului par, de asemenea, să îndeplinească definiţia curăţării etnice" în zonele în care armata a ordonat palestinienilor să plece şi unde aceştia nu se vor putea întoarce.
Autorităţile israeliene afirmă că fac apel la locuitorii unor părţi întregi ale enclavei palestiniene să le părăsească din cauza unor imperative militare şi spun că astfel participă la protecţia civililor.
În luna octombrie, ONU a stabilit la 1,9 milioane numărul locuitorilor din Fâşia Gaza strămutaţi de război. Populaţia totală era estimată la aproximativ 2,4 milioane de locuitori la începutul războiului, în octombrie anul trecut. Potrivit HRW, autorităţile israeliene orchestrează aceste deplasări şi se asigură că unele zone afectate "rămân permanent golite".