SUA pozitioneaza un distrugator in apropierea coastelor Coreei de Sud
Statele Unite au pozitionat in apropierea coastelor Coreei de Sud un distrugator capabil sa intercepteze rachete, a anuntat Washingtonul, care vrea astfel sa isi sublinieze sustinerea pentru Seul in fata amenintarilor Phenianului.
USS Fitzgerald, care tocmai a participat la manevre militare, a fost trimis in sud-vestul peninsulei in loc sa se intoarca in portul de stationare din Japonia, a anuntat un oficial american luni, sub acoperirea anonimatului.
Aceasta decizie, o initiativa "de prudenta", permite oferirea "mai multor optiuni in materie de apararea antiracheta daca acest lucru se va dovedi necesar", a adaugat sursa citata.
Anterior, Statele Unite au anuntat ca au mobilizat avioane de vanatoare invizibile pe radar F-22 in cadrul manevrelor americano-sud-coreene care au loc in prezent ca in fiecare an, dar pe fondul unor tensiuni puternice, de aceasta data.
Doua avioane F-22 Raptor au ajuns duminica in Coreea de Sud pentru a participa la exercitiile anuale "Foal Eagle", care ar urma sa se incheie la 30 aprilie.
Fortaretele zburatoare americane B-52 si bombardierul invizibil pe radar B-2 au efectuat, de asemenea, zboruri de antrenament deasupra Coreei de Sud in ultimele zile, declansand nemultumirea regimului de la Phenian.
Ministrul de Externe al Coreei de Sud, Yun Byung-se, urmeaza sa aiba o intalnire cu secretarul american de Stat John Kerry la Washington, marti, pentru a discuta despre tensiunile care s-au intensificat in peninsula.
Kerry va merge, de asemenea, in Asia saptamana viitoare, in special in Coreea de Sud.
Casa Alba a declarat luni ca "retorica belicoasa" a Phenianului nu este insotita de nicio actiune militar, "nici de o mobilizare la scara mare, nici de pozitionarea fortelor".
Analistii subliniaza ca ultimul val de amenintari nord-coreene, desi foarte vehemente, subliniaza ca Phenianul nu va reactiona decat in caz de atac militar comis de Seul sau Washington.
Cum un atac militar american sau sud-coreean este putin probabil, liderul nord-coreean Kim Jong-un dispune de o portita de iesire onorabila, apreciaza Stephen Haggard, expert in Coreea de Nord la Institutul Peterson din Washington.
Kim poate sa se laude cu faptul ca amenintarile sale si inspectiile efectuate in randul trupelor "au fost incununate de succes deoarece nu a fost niciun atac, desi oricum acesta nu ar fi avut loc", declara analistul. "Regimul poate, prin urmare, sa se prevaleze de succes si sa se retraga usor".