SUA dezmint un acord asupra unor negocieri cu Iranul privind programul nuclear
Casa Alba a dezmintit sambata ca a ajuns la un acord privind negocieri directe cu Iranul asupra programului nuclear iranian, asa cum a scris New York Times cu doua zile inaintea unei dezbateri cruciale intre Barack Obama si Mitt Romney.
"Nu este adevarat ca Statele Unite si Iranul au ajuns la un acord asupra unor negocieri bilaterale sau asupra vreunei intalniri dupa alegerile americane" prezidentiale si legislative de la 6 noiembrie, a declarat Tommy Vietor, un purtator de cuvant al Consiliului pentru Securitate Nationala (NSC).
"Vom continua sa lucram la o solutie diplomatica impreuna cu Grupul 5+1. Am anuntat de la inceput ca suntem pregatiti pentru intalniri bilaterale", a adaugat Vietor intr-un comunicat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Presedintele (Barack Obama) a spus in mod clar ca va impiedica Iranul sa se doteze cu o arma nucleara si va face ceea ce este necesar pentru a atinge acest scop", a subliniat purtatorul de cuvant al NSC, Cabinetul pentru Politica Externa al lui Obama.
New York Times, citand oficiali din cadrul administratiei Obama sub acoperirea anonimatului, a scris sambata ca Statele Unite si Iranul au ajuns la un acord in vederea participarii la negocieri directe asupra programului nuclear al Republicii islamice.
Conform aceleiasi surse, acest acord este rezultatul unor intalniri secrete intre cele doua parti, iar Iranul a insistat ca asemenea negocieri sa aiba loc dupa alegerile de la 6 noiembrie.
Vietor, in dezmintirea sa, a anuntat ca "obiectivul nostru a fost sa impunem Iranului respectarea obligatiilor sale, prin intermediul presiunii sanctiunilor". "Mingea este in tabara iranienilor, altfel vor continua sa fie afectati de sanctiuni devastatoare si o presiune sporita", a avertizat el.
Aceste evolutii intervin inainte cu doua zile de ultima dezbatere, luni, intre presedintele democrat in exercitiu Barack Obama si adversarul sau republican Mitt Romney, tocmai asupra unor probleme de politica externa.
Romney il acuza pe presedintele in exercitiu de un esec in dosarul iranian. in prezent "Iranul este cu patru ani mai aproape de bomba nucleara", a subliniat republicanul in cursul celei de a doua dezbateri televizate, marti, in apropiere de New York.
In cadrul campaniei, Romney a declarat ca este hotarat sa impiedice Iranul sa se doteze cu o "capacitate de elaborare a unei arme nucleare", o notiune mai restrictiva decat cea a administratiei actuale.
Iranul afirma ca programul sau nuclear are scopuri pasnice, in timp ce occidentalii si Israelul suspecteaza regimul islamic, care beneficiaza de rezerve de petrol situate pe locul trei in lume ca importanta si de rezerve de gaze naturale situate pe locul secund la nivel mondial ca importanta, ca elaboreaza in secret bazele unui arsenal atomic.
insa Washingtonul da asigurari ca este in masura sa afle cand iranienii vor decide sa treaca la o imbogatire a uraniului de care dispune la un nivel militar si subliniaza ca este in continuare timp pentru o solutie diplomatica, chiar daca nu este vorba despre o perioada nelimitata.
Negocierile asupra programului nuclear iranian, purtate pana in prezent intre Iran si Grupul "5+1", alcatuit din Statele Unite, China, Franta, Marea Britanie, Rusia si Germania, se afla in impas.
Rusia a apreciat joi ca noi negocieri directe intre Teheranm si reprezentanta celor sase mari puteri, inaltul Reprezentat UE pentru Afaceri Externe Catherine Ashton, ar putea sa aiba loc in noiembrie.
New York Times sublinia, in articolul sau publicat sambata seara pe site, ca acordul evocat nu a fost finalizat inca si ca este posibil sa nu fie finalizat. Potrivit surselor sale, negocierile au fost purtate cu apropiati ai numarului unu al ierarhiei iraniana, ayatollahul Ali Khamenei, dar ca nimic nu permite sa se poata spune ca acesta si-a dat acordul.