SUA avertizeaza ca ar putea ataca Coreea de Nord, dupa testul balistic: "Ne vom folosi de aceasta forta daca trebuie!"

Donald Trump
Getty

Armata americana a anuntat miercuri ca poate sa apere Statele Unite de amenintarea in curs de aparitie reprezentata de noua racheta intercontinentala a Coreei de Nord, testata pe 4 iulie, relateaza Reuters, potrivit News.ro.

Purtatorul de cuvant al Pentagonului, capitanul Jeff Davis, a amintit de testul de succes de luna trecuta, in cursul caruia un interceptor balistic a doborat o simulare de racheta intercontinentala ce ar fi fost lansata din statul comunist.

El a admis, insa, ca racheta testata marti de Phenian este un tip nou, pe care SUA nu l-au mai vazut.

Potrivit oficialului, ICBM-ul ("Intercontinental Ballistic Missile", racheta balistica intercontinentala) a fost lansata de un dispozitiv mobil si avea atasat un dispozitiv de reintrare in atmosfera.

Lansarea unei rachete intercontinentale de catre Coreea de Nord, cel mai recent test balistic al sau, sfideaza o interdictie impusa de Consiliul de Securitate al ONU.

Citește și
Donald Trump
Donald Trump a criticat dur Beijingul dupa testul nord-coreean: "Cam atat despre cum coopereaza China cu noi"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Statele Unite au cerut o reuniune urgenta a Consiliului pentru a discuta dosarul, iar o sesiune cu usile inchise a organismului cu 15 membri a avut loc miercuri seara.

In plus, SUA si Coreea de Sud au desfasurat un exercitiu militar in Marea Japoniei in replica la actiunile statului comunist.

Ambasadoarea Haley sustine ca americanii sunt pregatiti sa recurga la forta, daca este necesara, impotriva Phenianului

Ambasadoarea Statelor Unite pe langa Natiunile Unite, Nikki Haley, a declarat miercuri noaptea ca americanii sunt pregatiti sa recurga la forta, daca aceasta este necesara pentru a pune capat programului nuclear si de rachete balistice dezvoltat de catre regimul de la Phenian, relateaza Reuters.

Aceasta a mentionat ca americanii prefera o actiune diplomatica globala impotriva regimului nord-coreean, care a provocat puterile lumii, dupa ce a testat la inceputul saptamanii o racheta balistica ce ar putea sa loveasca Alaska.

Ambasadoarea Haly a declarat la o intalnire a Consiliului de Securitate al ONU ca actiunile regimului nord-coreean ”inchid repede orice posibilitate pentru o solutie diplomatica”, iar americanii sunt pregatiti sa-si apere tara, precum si aliatii din regiune, in special Coreea de Sud si Japonia.

”Una dintre capacitatile noastre este reprezentata de forta militara. Ne vom folosi de aceasta forta daca trebuie, dar preferam sa nu fim nevoiti sa mergem in aceasta directie”, a completat ambasadoarea Statelor Unite.

De asemenea, aceasta a cerut Chinei sa faca mai multe pentru a tine in frau actiunile regimului de la Phenian.

Seful Pentagonului, James Mattis, a subliniat ”angajamentul ferm” al americanilor pentru apararea Japoniei si pentru extinderea ”fortei de descurajare cu o intreaga gama de capabilitati din SUA”.

Angajamentul fata de ministrul japonez al Apararii, Tomomi Inada, a avut loc in urma unei convorbiri telefonice, in care cei doi politicieni au discutat despre ultimul test al regimului de la Phenian.

Regimul nord-coreean a lansat marti dimineata cu succes o racheta balistica intercontinentala, despre care analistii cred ca are puterea de a lovi Alaska si Hawaii.

De asemenea, nord-coreenii ameninta ca respectiva racheta ar putea sa transporte o focoasa nucleara. Acest test este considerat o provocare directa la adresa presedintelui Donald Trump, care a promis ca va pune capat posibilitatii ca regimul nord-coreean sa loveasca SUA. Insa, politica sa vizavi de regimul nord-coreean a constat in insistente repetate la adresa Chinei.

Haley a explicat ca americanii vor propune sanctiuni internationale impotriva regimului nord-coreean si a avertizat ca ”vom merge pe propria noastra cale”, daca o asemenea actiune nu este sprijinita de Rusia si China.

Comunitatea internationala poate sa taie principalele surse de valuta grea pentru regimul nord-coreean. Noi putem sa limitam fluxul de petrol pentru armata lor si prgramele lor de inarmare. Noi putem sa marim restrictiile aeriene si maritime. Noi putem sa-i tragem la raspundere pe oficialii de rang inalt ai regimului de la Phenian”, a declarat Haley.

Diplomatii sustin ca Beijingul nu implementeaza in mod complet sanctiunile internationale existente in acest moment impotriva regimului nord-coreean si guvernantii chinezi s-au opus unor masuri mai dure impotriva Phenianului.

Printre aceste masuri mai dure s-ar putea numara un embargo pe titei, o interdictie generala pentru linia aeriana nord-coreeana si pentru muncitorii invitati, precum si sanctiuni impotriva bancilor si firmelor chineze care au afaceri in Coreea de Nord.

O mare parte din sarcina implementarii acestor sanctiuni depinde de China”.

Statele Unite ar putea sa ia o serie de actiuni unilaterale si sa sanctioneze mai multe companii chineze, care sunt implicate in economia regimului dictatorial al familiei Kim.

Ambasadorul Chinei pe langa Natiunile Unite, Liu Jieyi, a declarat ca ultimul test reprezinta o ”incalcare flagranta” a rezolutiei ONU.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Kim Jong-Un anunta
Kim Jong-Un anunta "cadouri noi pentru yankei": "SUA ignora avertismentele noastre". Pentagon: "E o racheta nemaivazuta"

Seful Pentagonului a declarat miercuri ca racheta lansata marti de nord coreeni este una "namaivazuta", relateaza NBC.

Donald Trump a criticat dur Beijingul dupa testul nord-coreean:
Donald Trump a criticat dur Beijingul dupa testul nord-coreean: "Cam atat despre cum coopereaza China cu noi"

Donald Trump a acuzat miercuri China ca submineaza eforturile SUA de a contracara amenintarea nucleara nord-coreeana prin faptul ca si-a intensificat schimburile comerciale cu regimul comunist de la Phenian, relateaza AFP.

Washington-ul se pregateste sa ia masuri impotriva Phenianului. SUA si Coreea de Sud au simulat un atac asupra Coreei de Nord
Washington-ul se pregateste sa ia masuri impotriva Phenianului. SUA si Coreea de Sud au simulat un atac asupra Coreei de Nord

Washingtonul a confirmat ca Phenianul a lansat prima sa racheta balistica intercontinentala.

Coreea de Nord a lansat cu succes o racheta,
Coreea de Nord a lansat cu succes o racheta, "care poate ajunge oriunde". Reactia nervoasa a presedintelui Donald Trump

Coreea de Nord a anuntat ca a testat cu succes o racheta intercontinentala balistica, care "poate ajunge oriunde in lume".

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.