Washington-ul se pregateste sa ia masuri impotriva Phenianului. SUA si Coreea de Sud au simulat un atac asupra Coreei de Nord

noua racheta nord-coreeana
Pro TV

Washingtonul a confirmat ca Phenianul a lansat prima sa racheta balistica intercontinentala.

Acest test al unei rachete de tip Hwasong-14, efectuat de Ziua Nationala americana si supervizat personal de liderul nord-coreean Kim Jong-un era un ”cadou” pentru ”nemernicii de americani”, a ironizat Kim, citat de agentia de presa oficiala nord-coreeana KCNA.

Armata americana a pus initial la indoiala anuntul Coreei de Nord potrivit caruia ea a tras o racheta intercontinentala, evocand o racheta cu o raza de actiune ”intermediara”. Insa Statele Unite au recunoscut ulterior ca este vorba despre o ICBM.

”Statele Unite condamna cu forta tirul Coreei de Nord al unei rachete balistice intercontinentale”, a declarat secretarul de Stat american Rex Tillerson, citat intr-un comunicat.

Citește și
President Donald Trump and South Korean President Moon Jae-in deliver joint statements in the Rose Garden of the White House
Trump a amenintat si Coreea de Nord, si cea de Sud, cu ocazia intalnirii cu presedintele de la Seul. "Rabdarea s-a terminat"

”Testul unei ICBM constituie o noua escaladare a amenintarii (nord-coreene) la adresa Statelor Unite, aliatilor si partenerilor nostri, a regiunii si lumii”, a spus el.

Detinerea unei rachete balistice intercontinentale, capabile potrivit unor experti americani sa atinga Alaska, reprezinta un moment de cotitura pentru regimul stalinist.

Izolat pe scena internationala, Phenianul isi justifica programul inarmarii nucleare prin amenintarea unei invazii a celor 28.000 de militari ameicani stationati in Coreea de Sud. El a realizat deja cinci teste nucleare si dispune de un mic arsenal de bombe atomice.

Agentia KCNA a dat asigurari ca racheta balistica trasa este capabila sa poarte ”o ogiva nucleara mare” si ca testul realizat marti a raspuns ”tuturor criteriilor tehnologice, inclusiv rezistenta la caldura si stabilitatea structurala a ogivei”, necesare pentru ca aceasta sa reintre fara sa fie afectata in atmosfera.

Unii analisti se indoiesc insa de capacitatea actuala a Coreei de Nord de a miniaturiza un focos nuclear pentru a-l monta intr-o racheta si de faptul ca ar stapani tehnologia reintrarii unei ogive in atmosfera.

Insa toti expertii sunt de acord asupra progreselor remarcabile ale programelor balistic si nuclear de la venirea la putere a lui Kim Jong-un la sfarsitul lui 2011.

REUNIUNE DE URGENTA LA ONU

Faptul ca Phenianul s-a dotat efectiv cu rachete balistice intercontinentale ar rasturna evaluarea riscului reprezentat de Coreea de Nord.

Presedintele american Donald Trump a exclus, in ianuarie, perspectiva unei rachete nucleare intercontinentale nord-coreene. ”Asta nu se va intampla”, a spus el.

Statele Unite ”nu vor accepta vreodata ca Nordul sa dispuna de arma nucleara”, a repetat Tillerson miercuri.

Washingtonul a cerut o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU, care urmeaza sa aiba loc miercuri catre ora locala 15.00 (22.00, ora Romaniei).

Uniunea Europeana (UE), care a denuntat ”o incalcare flagranta a numeroase rezolutii ale Consiliului de Securitate al ONU”, a anuntat ca are in vedere sa impuna noi sanctiuni Phenianului.

Testul de marti a antrenat o reactie puternica din partea lui Trump, care a cerut Beijingului, principalul sustinator international al Phenianului, sa ”puna capat acestei absurditati o data pentru totdeauna”.

Cererea americana a fost formulata in momentul in care presedintele chinez Xi Jinping se afla la Moscova pentru a se intalni cu Vladimir Putin.

Intr-o declaratie comuna, ministerele rus si chinez de Externe au indemnat la un dublu ”moratoriu” - Phenianul sa opreasca testele nucleare si balistice, iar Washingtonul sa renunte sa mai organizeze manevre militare la scara mare in apropierea costelor aliatului sau sud-coreean.

EXERCITIU MILITAR

Liderul nord-coreean a raspuns ca Phenianul nu-si va supune detinerea de armament nuclear si de rachete balistice negocierii, indiferent de circumstante, ”mai putin in cazul in care politica ostila si amenintarile nucleare ale Statelor Unite inceteaza complet”.

Statele Unite ”incearca sa ne puna la incercare hotararea si ne ignora avertismentele”, a declarat Kim, citat de KCNA. Confruntarea intre Phenian si Washington a intrat in prezent in ”faza finala”, a avertizat el.

Fortele sud-coreene si americane au procedat, in ceea ce le priveste, miercuri, ca avertisment, la tiruri de rachete balistice in cadrul unui exercitiu simuland un atac impotriva Coreei de Nord.

Racheta nord-coreeana, a carei lansare a fost detectata de fortele din regiune, a fost catalogata initial un proiectil cu ”raza de actiune intermediara” de catre armata americana si cu raza de actiune ”medie” de catre armata rusa, o raza de actiune inferioara celei anuntate de Phenian.

O prezentatoare a televiziunii nord-coreene a anuntat ca proiectilul tras a atins o altitudine de 2.802 kilometri si a zburat pe o distanta de 933 kilometri.

Ministerul japonez al Apararii a estimat ca racheta a atins o altitudine ”care depaseste cu mult 2.500 de kilometri” si a cazut in zona economica exclusiva japoneza.

Racheta a fost lansata de la o instalatie din apropiere de Banghyon, in provincia Phyonganul de Nord, la frontiera cu China, si a cazut in Marea Japoniei, potrivit Statului Major sud-coreean. 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Coreea de Nord a lansat cu succes o racheta,
Coreea de Nord a lansat cu succes o racheta, "care poate ajunge oriunde". Reactia nervoasa a presedintelui Donald Trump

Coreea de Nord a anuntat ca a testat cu succes o racheta intercontinentala balistica, care "poate ajunge oriunde in lume".

Trump a amenintat si Coreea de Nord, si cea de Sud, cu ocazia intalnirii cu presedintele de la Seul.
Trump a amenintat si Coreea de Nord, si cea de Sud, cu ocazia intalnirii cu presedintele de la Seul. "Rabdarea s-a terminat"

Noul presedinte al Coreei de Sud a fost ultima tinta a stilului diplomatic direct al liderului de la Casa Alba.

Coreea de Nord vrea sa o execute pe fosta presedinta a Coreei de Sud.
Coreea de Nord vrea sa o execute pe fosta presedinta a Coreei de Sud. "Sa aiba parte de o moarte mizerabila, ca niste caini"

Coreea de Nord a amenintat miercuri ca-i va ”aplica pedeapsa cu moartea” presedintei sud-coreene destituite Park Geun-hye, pe care o acuza ca a urzit un complot in vederea asasinarii liderului Kim Jong-un, relateaza AFP.

Coreea de Nord ar avea capacitatea sa loveasca Japonia cu o racheta nucleara de 15 ori mai rapida decat viteza sunetului
Coreea de Nord ar avea capacitatea sa loveasca Japonia cu o racheta nucleara de 15 ori mai rapida decat viteza sunetului

Coreea de Nord ar avea arsenalul necesar pentru a lovi Japonia cu rachete nucleare care pot depasi de 15 ori viteza sunetului, potrivit unei publicatii din Tokyo.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.