SUA au inculpat o tanara de 25 de ani pentru scurgeri de informatii secrete privind un atac informatic rus

06-06-2017 12:08


Reality Leigh Winner

Departamentul american de Justitie a inculpat un contractor federal cu autorizatie de securitate, dupa ce acesta ar fi facut publice informatii secrete unei publicatii online.

Informatiile ar face referire la un atac informatic rus asupra unei companii care a furnizat software pentru alegerile prezidentiale din SUA, informeaza CNN, potrivit news.ro.

Reality Leigh Winner, in varsta de 25 de ani, contractor la Pluribus International Corporation din Georgia, este acuzata ca a “luat materiale clasificate de la un centru guvernamental si le-a trimis unei publicatii”, potrivit plangerii federale.

Procurorii au anuntat ca Winner a recunoscut ca a facut public intentionat documentul clasificat si ca a fost arestata pe 3 iunie, in Augusta, Georgia. Ea nu a pledat, insa, vinovata sau nevinovata.

Un audit intern a aratat ca Winner este una dintre cele sase persoane care au tiparit documentul, dar singura care a avut contacte pe e-mail cu publicatia online, potrivit plangerii federale.

Mai mult, agentia de informatii de unde a fost sustras documentul a fost contactata de publicatie, pe 30 mai, in legatura cu materialul ce urma sa apara pe aceasta tema.

Potrivit unor surse citate sub acoperirea anonimatului, documentele publicate ar fi fost cele folosite ca baza pentru un articol publicat luni de The Intercept, in care este detaliata o nota interna a Agentiei Nationale de Securitate (NSA).

Nota NSA, datata 5 mai, ofera detalii despre un atac informatic lansat in 2016 de serviciile militare de informatii ruse (GRU) asupra unui furnizor de software pentru votul din SUA.

Nu exista nicio dovada ca voturile ar fi fost afectate de atac.
Un oficial citat de CNN sub acoperirea anonimatului a confirmat ca documentul obtinut de The Intercept este autentic.

Surse din serviciile de informatii au declarat ca informatia nu a schimbat evaluarea publicata in 2017 de comunitatea americana de informatii, potrivit careia “servicii ruse de informatii au obtinut si mentinut acces la elemente ale mai multor comisii electorale americane la nivel de stat sau local”.

“Departamentul pentru Securitate Interna evalueaza ca tipurile de sisteme vizate sau compromise de actorii rusi nu au fost implicate in numararea voturilor”, se adauga in concluzia serviciilor de informatii din SUA.

Directorul de comunicare al The Intercept, Vivian Siu, a declarat pentru CNN ca nota citata a fost oferita anonim.

“Asa cum am scris in material, documentul NSA ne-a fost transmis anonim. The Intercept nu are informatii despre identitatea sursei”, a spus Siu.

Procurorul General adjunct Rod Rosenstein: “Publicarea de informatii clasificate fara autorizatie pune in pericol securitatea noastra nationala si submineaza increderea publica in Guvern. Oamenii carora le sunt incredintate materiale clasificate si care jura sa le apere trebuie trasi la raspundere atunci cand isi incalca obligatiile.”

Winner risca pana la 10 de ani de inchisoare. Ea va fi audiata joi, la Augusta, pentru ca judecatorul sa decida mentinerea sa in arest sau eliberarea pe cautiune, a declarat avocatul sau, numit din oficiu, Titus Nichols.

Intr-un mesaj publicat pe Twitter, fondatorul WikiLeaks Julian Assange a cerut opiniei publice sa o sustina pe Winner, adaugand ca tanara este “acuzata de curaj in incercarea de a ne ajuta sa stim".

 

 

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO