Studiu: Stima de sine este afectată de rețelele de socializare
Cercetătorii au descoperit că fotografiile, adesea editate în exces, pe care le vedem pe rețelele de socializare ne fac să ne simțim rău față de propria noastră imagine, potrivit BBC.
Cercetările privind legătura dintre rețelele de socializare și imaginea corporală sunt într-un stadiu incipient. Acest lucru înseamnă că deocamdată nu se poate demonstra 100% dacă, de exemplu, Facebook-ul ar putea provoca cuiva sentimente negative despre aspectul său.
„Oamenii își compară aspectul fizic cu cel al oamenilor din fotografiile postate pe Instagram sau pe orice platformă pe care o folosesc”, spune Jasmine Fardouly, cercetător la Universitatea Macquarie din Sydney, Australia.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondajele arată că femeile au tendința de a se compara cu diferite persoane publice pe care le văd în fotografiile din mediul online, dar niciodată cu membri ai familiei.
Amy Slater, profesor la Universitatea din West Anglia, Bristol, a publicat un studiu în 2017, în care 160 de studenți de sex feminin au văzut poze cu citate #fitspo, citate de auto-compasiune, fie un amestec de ambele, toate provenind din conturile reale pe Instagram.
Cei care au văzut doar imagini cu hashtag #fitspo au înregistrat mai puțină auto-compasiune decât cei care au văzut citatele pline de compasiune (de exemplu: „Ești perfect așa cum ești”). Iar cei care au văzut imagini din ambele categorii au înregistrat mai multă auto-compasiune decât primii.