Studiu: Invadarea Taiwanului este doar o chestiune de timp. China probabil va pierde, dar nu va câștiga nimeni

taiwan

Ar putea fi doar o chestiune de timp până când China invadează Taiwanul, iar experții spun că impactul militar și economic ar putea fi catastrofal, și nu doar pentru China și Taiwan. Conflictul ar putea duce la o recesiune globală.

 

Separat de China continentală printr-o strâmtoare îngustă, Taiwan se confruntă cu o amenințare constantă din partea unui vecin puternic, care revendică insula ca parte inseparabilă a teritoriului său, se arată într-o analiză publicată de Business Insider.

Taiwanul este înarmat până în dinți și are prieteni puternici, dar odată ce China devine din ce în ce mai puternică și mai agresivă, riscul unui conflict armat crește.

Beijingul continuă să vadă guvernul democratic al insulei ca o provocare la adresa guvernării sale autoritare și nu a luat niciodată de pe masă utilizarea forței pentru a obține ceea ce își dorește. În octombrie 2022, secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a declarat că China ar putea lua măsuri pentru anexarea Taiwanului într-o „cronologie mult mai rapidă” decât se credea anterior.

Citește și
Joe Biden, Xi Jinping
Prima întrevedere față în față, Joe Biden și Xi Jinping. Cei doi lideri au dat mâna, pe fondul tensiunilor din Taiwan

Fie că este 2030, 2027, 2025 sau chiar anul acesta, experții spun că un război aici ar putea face ravagii în economia globală și ar putea avea un impact devastator asupra armatelor implicate.

SUA, care a înarmat Taiwanul cu totul, de la sisteme de apărare aeriană la rachete antinavă și avioane de luptă, nu ar trebui să intervină dacă China invadează Taiwan.

Dar președintele Joe Biden s-a desprins de această ambiguitatea strategică și a spus că Statele Unite ar veni în apărarea insulei dacă China ar invada-o, ceea ce înseamnă că, dacă va izbucni o luptă pentru Taiwan, situația ar degenera în grabă.

Jocurile de război spun că China probabil pierde, dar nimeni nu câștigă

Beijingul și-a intensificat considerabil presiunea militară, diplomatică și politică împotriva Taiwanului și și-a sporit acțiunile provocatoare și destabilizatoare, a scris Departamentul Apărării al SUA într-un raport din 2022 privind armata Chinei.

Cum s-ar desfășura o invazie a Chinei în Taiwan

Armata Populară Chineză de Eliberare petrece tot mai mult timp cu exerciții axate pe capturarea insulei cu forța și ridică din ce în ce mai multe bombardiere în apropierea Taiwanului, a raportat Pentagonul.

Deși acțiunile Chinei au stârnit temeri cu privire la un posibil atac, armata americană evaluează că o invazie a Taiwanului s-ar dovedi extrem de dificilă pentru armata chineză. Probabil că ar invita la intervenția altor armate, ar încorda Armata de Eliberare a Poporului Chinez și ar crea riscuri politice și militare pentru liderul chinez Xi Jinping și Partidul Comunist Chinez, aflat la guvernare.

Centrul pentru Studii Strategii și Internaționale (CSSI) a organizat recent jocuri de război, analizând cum s-ar putea desfășura o invazie chineză pe scară largă a Taiwanului, iar rezultatele au fost sumbre pentru China, dar și pentru toți ceilalți implicați.

China ar începe prin a bombarda forțele aeriene și marina din Taiwan înainte de a-și folosi propriile forțe navale pentru a înconjura și asedia insula. Între timp, trupele aeriene chineze de asalt și aeropurtate vor ateriza pe țărmurile Taiwanului, în timp ce zeci de mii de soldați se îndreaptă spre insulă cu nave de marfă civile și nave militare amfibie.

Dar eforturile Beijingului probabil nu ar fi suficiente, a constatat CSSI. Trupele chineze s-ar lupta să-și asigure proviziile și să se deplaseze spre interior de pe plaje, unde ar fi întâmpinate de o rezistență acerbă din partea forțelor taiwaneze.

În majoritatea scenariilor, SUA/Taiwan/Japonia au învins China, dar cu costuri uriașe

Forțele americane și japoneze, presupunând că vor veni în ajutorul insulei, ar fi probabil capabile să elimine flota amfibie a Chinei, dar cu un cost enorm.

Taiwanul ar rămâne probabil necucerit, dar grav avariat, a concluzionat CSSI. De exemplu, insula s-ar lupta să mențină serviciile de bază și electricitatea, iar armata sa ar fi epuizată semnificativ. China, pe de altă parte, ar rămâne cu zeci de mii de soldați uciși, răniți sau capturați, o flotă în ruine totale și o forță amfibie distrusă.

O condiție importantă pentru supraviețuirea Taiwanului, a remarcat think tank-ul cu sediul la Washington, este ca insula să reziste asaltului chinez inițial și să evite capitularea înainte ca forțele americane și partenere să se poată implica.

În majoritatea scenariilor, Statele Unite/Taiwan/Japonia au învins o invazie amfibie convențională a Chinei și au menținut un Taiwan autonom”, a rezumat CSSI în raportul său despre simulări.

Cu toate acestea, această apărare a avut un cost ridicat. Statele Unite și aliații săi au pierdut zeci de nave, sute de avioane și zeci de mii de soldați. Iar Taiwan și-a văzut economia devastată”.

Raportul CSSI a adăugat că „pierderile mari ar afecta poziția globală a SUA timp de mulți ani”, menționând însă în același timp că și „China ar pierde foarte mult” și că eșecul de a ocupa Taiwan va duce la instabilitate în cadrul Partidului Comunist Chinez.

Amenințările la adresa unei singure firme din Taiwan ar putea semnifica o catastrofă globală

Privind această situație din perspectivă economică, o invazie chineză a Taiwanului ar putea însemna pierderi de trilioane de dolari și o recesiune globală gravă. Taiwan găzduiește TSMC, cel mai mare producător de cipuri din lume. Având în vedere că nicio altă companie nu produce cipuri atât de avansate, la un volum atât de mare, un conflict ar putea însemna că producția mondială de orice, de la mașini la iPhone-uri, se oprește.

Dacă China ar invada Taiwan, acesta ar fi probabil cel mai mare impact pe care l-am văzut vreodată asupra economiei globale”, a declarat anterior Glenn O'Donnell, vicepreședinte și director de cercetare la Forrester, pentru Insider. „Acesta ar putea fi mai mare decât marea criză din 1929”.

În timp ce întreprinderile din SUA pot lua câteva măsuri pentru a-și reduce dependența de cipurile fabricate în Taiwan, inclusiv prin creșterea stocurilor de cipuri și diversificarea lanțurilor de aprovizionare, este puțin probabil ca acest lucru să atenueze riscul total al unei crize din Taiwan.

Având în vedere cât de predominant este Taiwanul în lanțul valoric global al semiconductorilor, chiar și cu ajustări, orice tip de întrerupere a accesului la producția de semiconductori din Taiwan va avea consecințe uriașe pentru economia globală”, consideră Martijn Rasser, un fost ofițer superior de informații la CIA, acum expert în securitate și tehnologie la Center for a New American Security.

”Chiar dacă China pune mâna pe găina de aur, nu va putea depune ouăle de aur”

Iar dacă SUA și aliații săi, de exemplu, ar impune sancțiuni semnificative importurilor din China în urma unei invazii, ar putea exista un „impact uriaș asupra consumatorilor americani și asupra economiei americane în general”, a declarat și William Alan Reinsch, consilier principal la CSSI, un think tank de securitate națională.

Chiar dacă SUA și aliații săi au impus sancțiuni puternice Rusiei în urma invaziei Ucrainei, același lucru ”ar fi mult mai dificil în contextul Chinei”, a mai spus Rasser, ”din cauza interdependențelor economice care există” între țări.

În cazul unei invazii, au existat speculații că SUA ar lua în considerare evacuarea inginerilor TSMC – sau chiar distrugerea facilităților companiei – pentru a împiedica China să aibă acces exclusiv la producția de cipuri a TSMC.

Dar Chen Ming-tong, directorul general al Biroului de Securitate Națională din Taiwan, a declarat în octombrie că acești pași nu vor fi necesari. SUA și alte țări ar putea pur și simplu să întrerupă accesul TSMC la lanțurile de aprovizionare de care are nevoie pentru a menține producția în funcțiune, a spus el, rezultând într-o situație în care „TSMC nu poate să-și continue producția”.

Chiar dacă China a pus mâna pe găina de aur, nu va putea depune ouă de aur”, a adăugat el.

Consecințele economice potențiale ale unei invazii atât pentru China, cât și pentru restul lumii, precum și posibilitatea ca China să piardă accesul la semiconductorii TSMC, ar putea servi la descurajarea unei invazii pe termen scurt.

O invazie în 2023 este probabil puțin probabilă. De ce o exagerare a crizei este atât în folosul Chinei, cât și al SUA

Deși riscul unui conflict pe termen mediu pare să fi crescut, există șanse mari ca țările să evite un conflict în 2023.

Am văzut o activitate crescută a navelor de suprafață în jurul Taiwanului”, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. „Dar dacă asta înseamnă sau nu că o invazie este iminentă, mă îndoiesc serios de asta”.

Nu cred că Xi va face o mișcare până și dacă nu este absolut sigur că o invazie va avea succes”, a declarat anterior generalul James Clapper, care a condus comunitatea de informații sub președintele Obama. „Și acum, nu cred că are gradul de certitudine necesar”.

China va amâna mișcările care ar putea provoca conflicte militare până când echilibrul de putere va fi decisiv în favoarea sa”, consideră și firma de cercetare politică și consultanță Eurasia Group, în raportul său privind cele mai mari riscuri din 2023, „sau până când SUA vor fi conduse de un președinte care este clar că nu dorește să apere Taiwanul. Nimic din toate acestea nu este posibil în 2023”.

Se așteaptă în aceste condiții ca China să nu-și asume un astfel de risc până la sfârșitul acestui deceniu, cel mai devreme.

Alții susțin, în schimb, că este în interesul Chinei și al Statelor Unite să exagereze probabilitatea unei invazii Taiwan.

Amenințarea conferă Chinei putere de negociere, spun ei, și justifică cheltuieli militare suplimentare în SUA.

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Momente cheie în conflictul China - Taiwan. Cum a ajuns vizita lui Nancy Pelosi să depășească „linia roșie” a Beijingului
Momente cheie în conflictul China - Taiwan. Cum a ajuns vizita lui Nancy Pelosi să depășească „linia roșie” a Beijingului

Exercițiile militare ale Chinei s-au intensificat în strâmtoarea Taiwan, extinzându-se până la Marea Galbenă și încercuind Taiwanul, după anunțul vizitei președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, pe insulă.

Prima întrevedere față în față, Joe Biden și Xi Jinping. Cei doi lideri au dat mâna, pe fondul tensiunilor din Taiwan
Prima întrevedere față în față, Joe Biden și Xi Jinping. Cei doi lideri au dat mâna, pe fondul tensiunilor din Taiwan

Preşedinţii Joe Biden şi Xi Jinping au dat mâna, luni, în prima lor întâlnire față în față de când liderul american s-a instalat la Casa Albă, în urmă cu aproape doi ani.  

Amiral american: SUA trebuie să se pregătească acum pentru o invazie a Chinei în Taiwan
Amiral american: SUA trebuie să se pregătească acum pentru o invazie a Chinei în Taiwan

Armata SUA trebuie să fie pregătită să răspundă unei potenţiale invazii a Taiwanului de către Beijing încă din acest an, a avertizat miercuri un amiral, semn al unei îngrijorări tot mai mari în legătură cu intenţiile Chinei faţă de insulă, scrie AFP.

Ce propunere are Elon Musk pentru a „rezolva” tensiunile dintre China și Taiwan. „Probabil că nu va mulţumi pe toată lumea”
Ce propunere are Elon Musk pentru a „rezolva” tensiunile dintre China și Taiwan. „Probabil că nu va mulţumi pe toată lumea”

Miliardarul Elon Musk a sugerat că tensiunile dintre China şi Taiwan ar putea fi rezolvate prin predarea unui anumit control Beijingului asupra Taiwanului.

 

Tensiuni la cel mai înalt nivel. O dronă și opt avioane militare din China au intrat în spațiul aerian al Taiwanului
Tensiuni la cel mai înalt nivel. O dronă și opt avioane militare din China au intrat în spațiul aerian al Taiwanului

Taiwan a anunțat că o dronă militară chineză a intrat în zona sa de apărare aeriană luni.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.