Business Insider prezintă cinci locuri unde ar putea izbucni cel de-al Treilea Război Mondial, în 2023
Rusia a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei, un atac care a dus imediat la o val de sancțiuni și sprijin militar pentru Kiev.
Până la începutul primăverii, Statele Unite și aliații săi urmau politici care aveau ca rezultat moartea soldaților ruși, distrugerea echipamentelor militare rusești și degradarea pe termen lung a economiei ruse.
Războiul a avut un efect de undă pe scena mondială, crescând dramatic miza disputelor care au mocnit în liniște de zeci de ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
1. Rusia - Ucraina
Îngrijorarea că Rusia ar putea folosi arme nucleare pentru a-și restabili echilibrul în Ucraina pare să fi scăzut din vară, iar războiul a ajuns într-un impas distructiv. Cu toate acestea, escaladarea rămâne o preocupare.
Incapacitatea Rusiei de a face progrese poate amenința stabilitatea guvernului Putin, înclinând Moscova să ia în considerare o escaladare periculoasă. Preocupările legate de capacitatea Ucrainei de a continua războiul pe termen lung ar putea obliga Kievul să ia măsuri riscante pentru a ieși din impas.
O extindere a războiului și implicarea direct a NATO rămâne improbabilă, dar posibilă, iar utilizarea de către Rusia a armelor nucleare rămâne de neconceput, dar deloc imposibilă.
Administrația Biden și aliații săi din Europa au avut o grijă extraordinară față de riscurile escaladării, dar Washingtonul nu deține toate cărțile și fie Kievul, fie Moscova ar putea deveni dispuși să accepte riscul unui conflict mai larg, un conflict care s-ar putea dezvolta în Al treilea război mondial.
2. China - Taiwan
Îngrijorarea cu privire la escaladarea unui conflict între Taiwan și China a scăzut în ultimele luni, în mare parte din cauza catastrofei sanitare provocată de Coronavirus în China.
Cu toate acestea, tensiunile dintre China și Taiwan rămân tensionate. Disponibilitatea administrației Biden de a lua poziții retorice riscante cu privire la apărarea Taiwanului indică faptul că Washingtonul are o preocupare reală cu privire la perspectivele unui atac chinez. În același timp, aceste declarații (și cascadorii neînțelepte, cum ar fi vizita Președintelui Camerei Nancy Pelosi la Taipei) riscă să declanșeze furia Chinei.
Din fericire, există motive întemeiate să credem că vom avea parte de un avertisment înainte să înceapă războiul, așa cum a fost cazul războiului din Ucraina, iar pregătirea chineză pentru conflict ar fi vizibilă în mod clar pentru toți cei implicați. Cu toate acestea, aproape orice conflict imaginabil ar ajunge să includă Statele Unite și foarte probabil Japonia și ar constitui astfel un război între Marile Puteri.
3. Grecia - Turcia
În ultimul an, tensiunile dintre Grecia și Turcia au crescut substanțial, cauzate în mare parte de întorsătura asertivă a politicii externe a Turciei și de vulnerabilitatea internă a regimului Erdogan. Disputele dintre Atena și Ankara privind explorarea energiei în Marea Egee au determinat tensiunea actuală, deși dezacordul teritorial care stă la baza argumentului există de zeci de ani.
Deși pare puțin probabil ca un aliat NATO să atace în mod deschis un alt aliat NATO, conflictele din trecut au adus cele două țări în pragul războiului (și uneori puțin peste), în ciuda angajamentelor lor de alianță.
Orice luptă între Turcia și Grecia ar implica imediat NATO și, aproape sigur, ar duce la un anumit grad de intervenție oportunistă a Rusiei.
4. Seul - Phenian
În ultimele luni, tensiunile dintre Seul și Phenian au crescut constant, provocările nord-coreene (deseori conduse de evaluările idiosincratice și criptice ale regimului Kim) primind răspunsuri retorice agresive din partea sudului.
Dinamica dintre cele două state pare condusă de nerăbdare, o nerăbdare în Nord că lumea încă refuză să o ia în serios, în ciuda armelor sale nucleare magnifice, și o nerăbdare în Sud că o națiune de mare însemnătate rămâne împovărată de fratele său inept și retrograd.
Aceste tensiuni nu sunt noi, dar din punct de vedere istoric au fost constrânse de Războiul Rece și de ordinea internațională liberală de după Războiul Rece. Primul a dispărut, iar al doilea se destramă, în măsura în care Phenianul poate simți că are un moment, iar Seulul s-ar putea strădui să-și găsească răbdarea pentru a tolera zdrobirile vecinului său.
Dacă izbucnește războiul, acesta ar putea deveni rapid mai distructiv decât Războiul dintre Rusia și Ucraina, armele convenționale și nucleare producând astfel pierderi masive de ambele părți.
5. China - India
Luptele sporadice dintre China și India continuă pe „Acoperișul Lumii”.
Deși adevăratele mize ale controlului asupra micilor bucăți de teritoriu montan rămân evazive, nici China și nici India nu s-au dat înapoi de la conflict. În timp ce luptele au rămas până acum destul de limitate, dorința de a apăra prestigiul național poate deveni rapid otrăvitoare chiar și pentru cei mai înțelepți și mai sensibili lideri.
Dacă Modi și Xi se potrivesc cu o astfel de descriere este o întrebare pentru altă zi, dar guvernele pe care le conduc nu au reușit să găsească o modalitate de a rezolva conflictul.
La un moment dat, fie indienii, fie chinezii ar putea fi tentați să rezolve problema prin escaladarea conflictului, un pas care ar putea funcționa conform intenției sau care ar putea deschide ușa către un conflict mult mai mare și mai distructiv.
Sursa: Business Insider
Etichete: Rusia, Ucraina, SUA, grecia, Turcia, China, india, taiwan, coreea, al treilea razboi mondial, conflict,
Dată publicare:
06-01-2023 09:56