Străinii care luptă în Ucraina se plâng că armamentul trimis de Occident „este de negăsit pe front”
Retragerea rușilor pe pozițiile de dinainte de 24 februarie este o condiție obligatorie pentru a încheia pacea, spune președintele Zelenski.
Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
Declarația sugerează că Ucraina nu va insista pe recuperarea peninsulei Crimeea anexată de Rusia în 2014. Între timp, la Moscova s-a desfășurat ultima repetiție generală pentru 9 Mai.
"Parada flotei rusești din Marea Neagră va avea loc, în acest an lângă Insula Șerpilor pe fundul mării", a comentat ironic armata Ucrainei, după ce a scufundat, încă o navă a rușilor.
Printre bombardamente, Națiunile Unite și Crucea Roșie au izbutit să mai salveze 50 de civili din subteranele combinatului Azovstal, ultimul punct de rezistență al forțelor ucrainene în Mariupol.
Odată ajunse în teritoriul controlat de ucraineni, femeile eliberate împărtașesc povești impresionante de supraviețuire.
Un băiețel a trăit o traime din viața lui în buncăr, sub bombardamente.
Anna, mama: „El este Sviatoslav, are șase luni și e micul nostru erou. Nu era singurul din buncăr, dar era cel mai mic. A fost extraordinar de cuminte în buncăr, n-am cuvinte. Când eu nu mai aveam putere, parcă mă înțelegea și mă îmbărbăta. Mă apuca de obraz cu mânuța, ca și cum mi-ar fi spus: 'Mamă, rezistă, o să fie bine'”.
Împreună cu ei a fost și bunicul copilului.
Oleg, bunicul: „Am supraviețuit datorită zahărului, măcar primeam un pic de glucoză. Eu aveam 102 kilograme, acum am 82”.
Între timp, în Donbas, se duc lupte grele între unitățile ruse și cele ucrainene. În ciuda eforturilor și a bombardamentelor masive declanșate de-a lungul frontului din est, ofensiva Kremlinului a stagnat.
Voluntar străin: „Muniții NATO nu sunt nicăieri pe front”
Potrivit experților occidentali, contraatacurile Kievului în zona Harkovului se transformă într-o amplă ofensivă de succes.
Cu ajutorul unei drone Bayraktar, ucrainenii au distrus în Insula Șerpilor o navă rapidă de debarcare a rușilor, dotată cu sistem antiaerian de rachete Tor.
De abia adus pe front, unul dintre cele mai moderne tancuri rusești, T-90M, introdus în 2016, a fost neutralizat de ucraineni.
Totuși, voluntarii străini, veniți să lupte pentru Ucraina, se plâng că armamentul trimis de occidentali nu prea e de găsit pe front. Doi americani și un canadian, care au luptat lângă Kiev și în regiunea Harkov, spun că unitatea ucraineană pe care însoțesc este prost echipată: „Muniții NATO, adică arme anti-tanc, artilerie, tancuri și orice fel de blindate nu sunt nicăieri pe front”.
Rușii distrug depozitele de arme și muniții
De când eforturile s-au concentrat în Donbas, lucrurile s-au complicat și mai mult.
Soldat: „Doar teren plat cât vezi cu ochii, câmp deschis, nicăieri unde să te adăpostești. Dacă nu ești cu un tanc, ori cu artileria, ori un avion de luptă, n-ai cum să lupți pe frontul de Est”.
Rușii bombardează intens depozitele de arme și muniții, precum și infrastructura vitală pentru livrări. Ministerul rus al Apărării anunță că numai noaptea trceută ar fi fost lovite 18 asemenea ținte.
Noi explozii în Transnistria
În altă ordine de idei, vineri seară s-au produs noi explozii minore în Transnistria, la cinci kilometri de granița cu Ucraina.
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova: „Noaptea trecută au avut loc două explozii în regiunea transnistreanî, în zona fostului aerodrom militar. Autoritățile monitorizează foarte strâns situația, siguranța cetătenilor. Noi facem tot ce e posibil ca să nu admitem destabilizare și provocări pe teritoriul țării noastre”.
Liderii occidentali au plănuit noi consultări
Pe de altă parte, liderii occidentali au plănuit noi consultări.
Jen Psaki, secretar de presă al Casei Albe: „Duminică, președintele Biden va participa la o reuniune virtuală a liderilor G7, prezidată de cancelarul Scholz. Li se va alătura președintele Zelenski. Discuțiile vor avea loc cu o zi înainte de paradă Victoriei de la Moscova. Pentru care președintele Putin fără îndoială a plănuit să anunțe victoria împotriva Ucrainei, să facă parada pe străzile Kievului. Dar nu i-au ieșit deloc planurile”.
Analist rus: „Putin va da ultimatum Ucrainei”
La Moscova se fac, totuși, repetiții necontenite pentru parada de luni. Cum nu și-a atins nici măcar un singur obiectiv major în Ucraina, analiștii anticipează că Vladimir Putin va prezenta orice mic câștig teritorial drept o victorie.
Analistul rus Abbas Galiamov, fost autor de discursuri pentru Putin, crede ca liderul de la Kremlin va da un ultimatum Ucrainei: ori revine la masa negocierilor, ori continuă să reziste, riscând ca Moscova să recurgă la arme nucleare tactice.
Kremlinul vrea să sperie Occidentul, astfel încât liderii lumii să faca presiuni asupra lui Zelenski să cedeze și să accepte cererile Moscovei, presupune Galiamov.