Prima doamnă a Americii a fost pentru două zile în România. Jill Biden a ascultat poveștile impresionate ale câtorva mame din Ucraina care au reușit să ajungă în România.

Femeile au povestit cum au dormit prin subsoluri temându-se că li se vor îmbolnăvi copiii și cum au strigat în Gara de Nord că vor să muncească. „Românii sunt minunați ca i-au primit în casele lor”, a spus Jill Biden.

Înainte de a ajunge la București, a fost pentru câteva ore la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, unde i-a servit pe soldați cu mâncare și tort și le-a adus ketchup.

Însoțită de Carmen Iohannis, Jill Biden a ascultat poveștile a patru mame care au ajuns din Ucraina la București. Femeile au povestit cu glas tremurând coșmarul trăit.

Carmen Iohannis: „Am știut dintodeauna că românii sunt niste oameni primitori”

Anastasia Konovalova, profesor: „Cu viețile răvășite, nu știam unde mergem, nu aveam nici prieteni, nici rude aici. Și m-am dus la gara de Nord și m-am gândit că sunt complet nebună pentru că la un moment dat am început să strig: 'Sunt profesoară, dați-mi ocazia sa predau gratis. Pot să ajut'. Era un băiat care aștepta trenul și a spus: 'Nu mai speria oamenii. Primăria orașului organizează un spațiu pentru copii. Du-te acolo'”.

O altă refugiată din Harkov a povestit cum, timp de o săptămână și jumătate, a stat ascunsă în subsolul casei cu ambii copii, unul dintre ei bolnav la plămâni.

Svitlana Gollyak, refugiată: „Din când în când, urcam la etaj, pentru că le era foarte frig și le era frică. Eram foarte îngrijorați de starea lor, plângeau și intrau în panică. Nu știam pe ce drum să plecăm din Harkov și slavă Domnului că l-am ales pe cel bun pentru că celălalt a fost bombardat”.

Jill Biden, prima doamnă a Americii: „Cred că mamele sunt gata să facă orice pentru copiii lor și voi luptați pentru ei, ceea ce cred că mamele fac. Cred că sunteți incredibil de puternice și luptătoare. Românii sunt atât de minunați. Poate vrei să spui câteva cuvinte despre ei pentru că sunt eroi”.

Carmen Iohannis, prima doamnă a României: „Am știut dintodeauna că românii sunt niste oameni primitori, dar acum, arătând atâta căldură, este și mai bine și le mulțumesc tuturor celor care se implică”.

O parte dintre aceste femei sunt acum profesoare pentru 40 de copii, iar numărul lor va crește spre 100 până în toamnă.

Profesoară de limba engleză de 30 de ani, Jill Biden a venit în România ce se întămplă cu copiii refugiaților. Potrivit unor datre oficiale, 40 de mii de minori ar fi intrat în țara noastră de la începutul războiului, iar Jill Biden vrea să știe dacă participă sau nu la lecții. Ministerul Educației spune că doar 1.800 dintre ei s-ar fi înscris la cursuri și 2.000 ar vrea să participe în viitor”.

Jill Biden va merge într-o tabără de refugiați în Slovacia

Prima doamnă a Americii le-a oferit copiilor cărți și dulciuri.

Vineri seară, înainte de a ajunge la București, prima doamnă a Americii a fost la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Așa cum fac deseori președinții statelor unite, și soția președintelui le-a masa militarilor americani oferind-le macaroane și cartofi copți.

Momente din întâlnire au ajuns direct pe Twitter. Jill Biden a tăiat și un tort, pe care l-a servit ofițerilor. Momentul amuzant al întâlnirii a fost la sfârșit, când le-a oferit ketchup, după ce a aflat că rezerva de la baza militară este epuizată.

De la București, Jill Biden a plecat spre Slovacia, într-o tabără de refugiați.