Stațiunile de schi din Alpi au rămas închise iarna aceasta. Un singur sat va pierde 8 milioane de euro

Ultima actualizare: 12-12-2020 20:01

Pandemia, prelungită dincolo de previziunile inițiale, a forțat multe stațiuni europene de schi să rămână închise în această iarnă. Este vorba depre cele din Munţii Alpi, mai exact cele din Franţa, Germania, Austria şi Italia.

Lesne de înțeles, asta provoacă nemulțumiri și griji celor de acolo, care trăiesc din veniturile realizate în sezonul de schi. Pierderile financiare vor fi atât de mari, încât în Elveția sunt totuși stațiuni, care și-au asumat riscul de a rămâne deschise.

Unii vin pentru priveliști și aer curat, dar cei mai mulți o fac pentru bucuria alunecării pe pârtii. Anual, industria europeană a turismului de schi adună venituri de 34 de miliarde de euro, jumătate din totalul realizat pe Glob.

Nu însă și în acest an. Telecabinele rămân încremenite de sărbători în majoritatea destinațiilor populare pentru schi, din cauza pandemiei. Cu alte cuvinte, necazuri mari pentru o stațiune precum Megeve din Alpii francezi.

Catherine Jullien-Breches, primar Megeve: "Serviciul de teleschi de aici din Megeve va pierde 8 milioane de euro din venituri. Și mai știm că fiecare euro cheltuit pe pârtie înseamnă alţi 7 euro cheltuiți în sat. Asta ca să vă faceți o idee despre amploarea pierderilor pentru satele alpine."

La începutul lunii, după multe ezitări, dezbateri și presiuni reciproce, Franța, Germania, Austria și Italia au decis să țină stațiunile închise. O decizie greu de acceptat pentru locuitorii din Megeve care trăiesc din turismul de iarnă.

Michel Cugier, Director Megeve Ski Lifts: "Este activitate în aer liber și cred că, în materie de aglomerație, nu e la fel ca în garniturile de metrou dintr-un oraș mare."

Melissa Bell, CNN: "Dar la 100 de kilometri de granița franco-elvețiană, instalațiile de schi sunt deschise, iar stațiuni precum Verbier aplică diverse restricții, precum portul măștii în telecabină și distanțare, pentru ca turiștii să fie cât mai în siguranță."

Laurent Vaucher administrează pârtiile și telecabinele din Verbier și susține că a învățat lecția din primăvară, când o stațiune austriacă a devenit focar major de coronavirus, cu efecte în toate colțurile continentului.

Laurent Vaucher, Director, Verbier Ski Lifts: "În primăvară nu erau măsuri speciale. Nici mască de protecție, nici distanțare. Așadar, regulile sunt diferite acum și suntem aproape convinși că putem funcționa în condiții de siguranță."

Cum nici Elveția nu a fost deloc cruțată de pandemie, localnicii nu lasă nimic la voia întâmplării.

Simon Wiget, Director Verbier Tourism: "Nu e vorba doar de salvarea Crăciunului, ci a întregului sezon. Și de salvarea propriei reputații, pentru că știm că toți sunt cu ochii pe noi. Și, dacă facem greșeli și apare un focar, vom fi etichetați negativ."

Melissa Bell, CNN: "Condițiile din Alpi sunt incredibil de bune în acest sezon. Există multă zăpadă, dar și cer însorit și mulți responsabili s-au gândit că oamenii ar fi ispitiți să vină în Elveția pentru schi. Este și motivul pentru care câteva țări europene au impus măsuri pentru a-și împiedica cetățenii să facă asta."

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO