Statele Unite isi incheie misiunea de lupta in Irak
SUA pun capat oficial la 31 august misiunii lor de lupta in Irak, la sapte ani dupa inlaturarea lui Saddam Hussein, in momentul in care tara se confrunta cu o intensificare a violentelor, pe care mai multi experti o atribuie unui climat politic degradat.
Reducerea progresiva a efectivelor armatei americane in Irak, unde 4.417 militari si-au pierdut viata incepand din 2003, a coincis in ultimele luni cu o crestere a numarului de atentate impotriva fortelor irakiene. Acest fenomen a ridicat semne de intrebare privind stadiul de pregatire a trupelor irakiene.
Seful Statului Major irakian, generalul Babaker Zebari, a declarat chiar recent ca retragerea americana este prematura, solicitand Statelor Unite sa ramana in tara pana cand armata sa va fi complet pregatita in 2020. Insa Washingtonul a dorit sa-si mentina strategia de retragere graduala ce urmeaza sa se incheie la sfarsitul anului 2011 prin plecarea ultimului militar american.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Numarul atacurilor nu se compara cu cel din anii 2006 si 2007, cand 2.000 de persoane isi pierdeau viata in fiecare luna, in violente interconfesionale intre sunniti si siiti sau in atentate comise de insurgenti. Dar, de la inceputul anului, 300 de irakieni mor in fiecare luna in urma violentelor. Scaderea securitatii coincide cu o criza politica provocata de incapacitatea partidelor politice de a forma un Guvern, la aproape sase luni de la alegerile legislative.
Prim-ministrul in exercitiu Nuri al-Maliki considera ca aceasta reluare a violentelor nu este decat ultima convulsie a unei insurectii aflate in stare de agonie, dar multi irakieni considera ca impasul in care se afla tanara democratie se explica prin ambitiile personale ale liderilor lor.