Dupa aproape 8 ani, ultima brigada de lupta americana a parasit Irakul
Ultima unitate combatanta americana a parasit joi dimineata teritoriul irakian, dupa sapte ani si jumatate de la invazia ordonata de George W. Bush.
A fost un razboi mult mai lung si mai costisitor decat s-a prevazut, presarat de proteste si scandaluri rasunatoare ce au avut la baza abuzuri si erori comise de trupele americane.
Cand s-a tras linia bilantul a aratat peste 4.000 de morti din tabara americana si cu mult mai multi in cea irakiana.
"Dragi compatrioti, chiar in acest moment trupele coalitiei conduse de Statele Unite sunt in prima faza a operatiunii militare destinate sa dezarmeze Irakul, sa elibereze poporul irakian si sa apere omenirea de pericole teribile", asa suna discursul lui George W. Bush, pe atunci presedintele SUA.
Erau primele momente ale unui razboi initiat cu doua obiective clare: gasirea armelor de distrugere in masa si inlaturarea lui Saddam Hussein. Dictatorul a fost gasit la sfarsitul aceluiasi an si a fost executat trei ani mai tarziu. De armele de distrugere in masa n-a dat nimeni insa nici pana in ziua de astazi.
Cu toate ca presedintele Bush s-a grabit sa declare misiunea indeplinita dupa nici sase saptamani, razboiul s-a tot prelungit pe masura ce situatia din Irak se inrautatea, iar tara era insangerata de sute de atentate teroriste. Pana la final, conflictul irakian a rapus 4.419 de militarii americani si a costat Statele Unite o mie de miliarde de dolari.
Joi dimineata, 19 august 2010, a sosit insa clipa mult asteptata a retragerii. Zambind larg si cu ochii pe ceas, asa au petrecut soldatii ultimele clipe pe teritoriul irakian. In cel mai bun caz, trauma misiunii se rezuma la amintiri crunte.
56.000 de militari vor ramane totusi in Irak inca un an si jumatate pentru a pregati si consilia armata autohtona.