Statele NATO care vor să permită Ucrainei să atace Rusia cu arme occidentale. Moscova este în delir
După Londra, și Varșovia este de acord ca Ucraina să folosească arme occidentale pentru a lovi ținte de pe teritoriul Rusiei.
Iar președintele american ar putea anunța în curând o decizie similară. În așteptare, președintele Ucrainei s-a aflat, luni, la Madrid, unde însuși regele Felipe l-a întâmpinat pe aeroport. Zelenski a obținut un acord bilateral de securitate cu Spania și o nouă tranșă de tancuri și muniții.
Liderul de la Kiev este disperat să primească noi ajutoare occidentale pentru țara sa, în contextul în care, rușii terorizează Harkovul, cu bombardamente.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Imagini șocante au fost surprinse de sistemul de supraveghere al magazinului de bricolaj din Harkov, lovit de două bombe rusesti. Atacul a secerat 16 vieți, inclusiv pe a unui copil de 12 ani. Una dintre camerele video a înregistrat gestul protector al unui barbat, care și-a protejat partenera cu propriul trup.
Alți clienți au fugit înfricoșați înainte ca incintă să fie cuprinsă de un incendiu uriaș.
Stoltenberg: „Deciziile privind restricțiile le ia fiecare națiune individual, nu sunt de resortul NATO”
De câteva săptămâni, rușii atacă furibund Harkovul, motiv pentru care Ucraina le cere insistent aliaților să-i permită să atace cu arme occidentale ținte de pe teritoriul Rusiei. Până acum, forțele Kievului au lovit ţinte din Rusia doar cu drone de producţie proprie.
Pentru a reduce riscul unei escaladări împotriva unei puteri nucleare, de 2 ani, occidentalii interzic Kievului să folosească armamentul pe care i-l furnizează ca să atace teritoriul rus.
Însă, într-un interviu acordat publicației The Economist, șeful NATO i-a îndemnat pe aliaţii Ucrainei să ridice aceste restricții. „A impiedica Ucraina sa folosească aceste arme împotriva unor ţinte militare legitime de pe teritoriul rus face foarte dificil ca ea să se apere", a explicat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.
Jens Stoltenberg: „Mesajul meu este că ar trebui reconsiderate acele restricții, mai ales în lumina luptelor purtate acum în regiunea Harkov. Acolo rușii sunt practic protejați de frontiera națională, care - în prezent - se suprapune mai mult sau mai puțin cu linia frontului. Prin impunerea prea multor restricții le legăm ucrainenilor mâinile la spate, adică le reducem capacitatea de a se apăra. Oricum, deciziile privind restricțiile le ia fiecare națiune individual, nu sunt de resortul NATO”.
La începutul acestei luni, Regatul Unit a autorizat Kievul să folosească rachetele de croazieră de tip Storm Shadow ca să lovească pe teritoriul rus. Potrivit The New York Times, și Joe Biden cântărește această opțiune. De asemenea, Franța nu exclude să-si dea acordul.
În schimb, cancelarul german Olaf Scholz pare neînduplecat în această privință. Declarațiile nu au trecut neobservate la Moscova.
Reacția Rusiei
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: „Aceste discuții reflectă disperarea Occidentului, înțelegerea faptului că prin mijloace oneste, conforme cu legislația internațională, chiar pentru timp de razboi, nu-și vor atinge obiectivul. Acela de a împiedica dezvoltarea Rusiei, de fapt, de a slăbi Rusia. Știți că ei vorbesc chiar de dezmembrarea Rusiei. Acesta este obiectivul strategic al Vestului”.
În plus, oficialii de la Moscova se declara convinși că Ucraina folosește de mult armele NATO pentru a lovi Rusia.