NATO, demonstrație de forță în România și Bulgaria: „Scopul este de a le arăta inamicilor că nu merită să lupte cu noi”
NATO, o alianță defensivă prin concept, se pregătește și pentru operațiuni ofensive, în România.
O primă demonstrație a fost făcută în cadrul unui exercițiu de integrare a mijloacelor de lovire aeriene și terestre, desfășurat în poligonul Smârdan, de lângă Galați. Concomitent, au avut loc antrenamente și la Capul Midia și în Bulgaria, la Novo Selo.
Exercițiul a început la vecinii bulgari. Când a fost dat semnalul, operațiunea lor a fost susținută de obuzierele de la Galați. Au intrat în luptă, apoi, avioanele britanice Eurofighter Typhoon 2000, de poliție aeriană extinsă.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
În luptă au intrat și avioanele Șoim românești, de la Bacău, apoi elicopterele IAR 330 Puma Socat au tras asupra presupusului inamic.
Atacul a început cu obuze, a continuat cu avioanele românești și britanice, iar acum mașinile de luptă din Polonia continuă, de la sol, să atace un adversar imaginar.
Mașini de luptă ale infanteriei, cele românești, Piranha 5, și Rosomak Patria, poloneze, au încheiat ofensiva NATO. Coordonarea aplicației la sol și din aer a fost făcută în numai două zile.
Col. Ciprian Balica, Șef de Stat Major al comandamentului Multinațional de divizie sud-est: "Scenariul exercițiului prevede o ripostă ofensivă a unei alianțe defensive prin natură, pentru respingerea unei agresiuni inamice pe teritoriul aliat".
La Smârdan au participat la operațiune 500 de militari din Franța, Italia, Polonia, Statele Unite ale Americii și România. Națiunile care fac parte din divizia multinațională sud-est sunt, însă, mult mai numeroase. Militarii privesc cu îngrijorare contextul politic.
Lt. col. Kris Callaerts, Loctiitorul șefului de stat major pentru instrucție și exerciții (Canada): "În cele din urmă, scopul este de a le arăta potențialilor noștri inamici că nu merită să lupte împotriva noastră, pentru că împreună suntem puternici".
Cpt. Ronan, comandant de companie, Franța: "Exercițiul de astăzi a fost un succes pentru că ne-am antrenat cu aceleași proceduri, coordonați de aceeași echipă și coordonarea, indiferent de naționalitate, în câmp, a fost foarte bună".
Coordonarea efectivelor aeriene cu cele de la sol, artilerie și infanterie este, de doi ani și jumătate, una dintre tacticile exersate îndelung de militarii NATO.