”Stăm pe o bombă cu ceas.” Bilanțul depăşeşte 700 de morți
Supravieţuitorii ciclonului Idai care a lovit sudul Africii se confruntă cu ”o bombă cu ceas”: epidemii în cazul bolilor precum holera, a avertizat luni şeful Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (FICR).
În timp ce bilanţul victimelor ciclonului, care s-a abătut asupra Zimbabwe şi Mozambic în urmă cu zece zile, depăşeşte 700 de morţi, potrivit unui bilanţ departe de a fi definitiv, angajaţii umanitari depun eforturi pentru a-i salva pe supravieţuitori şi pentru a le trimite ajutor, relatează Agerpres.
Secretarul general al FICR, Elhadj As Sy, a declarat, la întoarcerea din Mozambic, că există nevoi urgente în materie de igienă, apă curată şi salubritate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Stăm pe o bombă cu ceas”, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva, explicând că există un 'risc ridicat de boli transmise prin apă', precum holera, tifosul şi malaria, aceasta din urmă fiind endemică în regiune, din cauza apei stătute, a lipsei de igienă, a corpurilor în descompunere şi a promiscuităţii în adăposturi.
Guvernul din Mozambic a identificat deja unele cazuri suspecte de holeră, însă acestea nu au fost încă confirmate, a declarat Sy, avertizând că o epidemie de holeră în urma unui astfel de dezastru nu ar fi surprinzătoare.
”Acesta este motivul pentru care am tras semnalul de alarmă. Multe dintre aceste boli reprezintă un risc crescut, însă ele pot fi evitate”, a spus el.
Aproape două milioane de persoane au fost afectate de ciclon şi de inundaţiile din sudul Africii (Mozambic, Zimbabwe şi Malawi). Multe dintre ele şi-au pierdut locuinţele, recoltele şi chiar îmbrăcămintea.
În oraşul Beira din Mozambic, supravieţuitorii se luptă pentru hrană şi îmbrăcăminte, în timp ce FICR încearcă să reunească membrii familiilor. Organizaţia a lansat un apel pentru strângerea a circa 27 de milioane de euro pentru a ajuta 200.000 de persoane din ţară.A