Spionajul rus susține că SUA ar încerca să se amestece în alegerile prezidențiale și le acuză că vor lansa un atac cibernetic
Serviciul de Informaţii Externe rus (SVR) a transmis luni că SUA încearcă să se amestece în alegerile prezidenţiale preconizate pentru sfârşitul acestei săptămâni în Rusia.
Putin, a cărui victorie în alegerile prezidenţiale din 15-17 martie este certă, în absenţa vreunui adversar real, a avertizat anterior Occidentul că orice încercare a puterilor străine de a se amesteca în scrutin va fi considerată un act de agresiune.
Într-un comunicat, SVR susţine că deţine informaţii conform cărora administraţia preşedintelui american Joe Biden intenţionează să se amestece în alegeri, au relatat media de stat ruse.
"Potrivit informaţiilor primite de Serviciul de Informaţii Externe al Federaţiei Ruse, administraţia lui J. Biden a trasat ca sarcină organizaţiilor neguvernamentale americane să obţină o scădere a prezenţei la vot", susţine SVR în comunicat.
"Cu participarea unor importanţi specialişti americani în IT, se intenţionează să se efectueze atacuri cibernetice asupra sistemului electronic de vot, ceea ce va face imposibilă numărarea voturilor unei proporţii semnificative de alegători ruşi", declară SVR, principalul succesor al Directoratului 1 al KGB de spionaj, care nu a prezentat nicio dovadă în sprijinul afirmaţiilor sale. Washingtonul nu a reacţionat deocamdată la aceste acuzaţii.
Occidentul îl consideră pe Vladimir Putin un dictator, un criminal de război şi un ucigaş care a dus Rusia pe calea unui război de cucerire de pământuri străine în stil imperialist, ceea ce a slăbit Rusia, dar a forjat în schimb statalitatea ucraineană, unificând în acelaşi timp Occidentul şi atribuind NATO o nouă misiune în această perioadă de după Războiul Rece.
Putin prezintă războiul din Ucraina ca pe o bătălie existenţială între o civilizaţie rusă "sacră" şi un Occident "arogant", despre care spune că se află în declin cultural, politic şi economic şi care a încercat să umilească Rusia după prăbuşirea Uniunii Sovietice.
Kremlinul a declarat săptămâna trecută că nu se va amesteca în alegerile prezidenţiale din SUA, preconizate să aibă loc în noiembrie, şi a respins concluziile americane conform cărora Moscova a orchestrat campanii pentru influenţarea atât a alegerilor prezidenţiale americane din 2016, cât şi a celor din 2020.
Putin, liderul suprem al Rusiei din ultima zi a anului 1999, a lansat o serie de remarci ironice despre alegerile din SUA, spunând că îl consideră pe Joe Biden preferabil ca viitor preşedinte al SUA în locul lui Donald Trump, notează Reuters.