Spania îi cere liderului catalan să confirme dacă a declarat sau nu independența
Prim-ministrul Spaniei, Mariano Rajoy, a avertizat că ar putea impune guvernarea Cataloniei, direct de la Madrid. El i-a cerut liderului separtist catalan să confirme dacă a declarat sau nu independenţa.
Rajoy l-a acuzat că "a creat în mod deliberat confuzie" şi a spus că aşteaptă "o clarificare", înainte ca guvernul de la Madrid să adopte alte măsuri, respectiv activarea acelui articol din Constituţie care permite suspendarea autonomiei regiunii. Aseară, liderul separatist a semnat declaraţia de independenţă a Cataloniei, dar a cerut parlamentului regional să nu o pună imediat în aplicare, pentru a da o şansă negocierilor.
Preşedintele Carles Puigdemont a declarat în faţa parlamentului regional că majoritatea catalanilor doresc ruperea de Spania. Însă la referendumul considerat ilegal de Madrid, pe care poliţia a încercat să-l oprească, prezenţa la urne a fost de numai 43 la sută.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Carles Puigdemont, preşedintele regional catalan: "Trăim un moment excepţional, de dimensiuni istorice. Prin referendumul din 1 octombrie, Catalonia şi-a câştigat dreptul de a fi un stat independent. Astăzi îmi asum mandatul pentru ca regiunea Catalonia să devină un stat independent sub forma unei republici."
Preşedintele catalan a semnat declaraţia de independenţă, la fel ca alţi lideri separtişti.
Dar Puigdemont a cerut parlamentului de la Barcelona SĂ N-O PUNĂ ÎN APLICARE IMEDIAT, pentru a da o şansă unor negocieri cu guvernul central de la Madrid, eventual sub mediere internaţională.
Carles Puigdemont: "Guvernul catalan şi cu mine, personal, propunem parlamentului să suspende efectele unei declaraţii de independenţă, pentru ca, în următoarele câteva săptămâni, să începem un dialog. Credem cu fermitate că în acest moment e necesară reducerea tensiunilor."
Mii de susţinători ai independenţei au aclamat remarcile iniţiale făcute de Carles Puigdemont, în parlament. Ieşiseră în stradă să sărbătorească o eventuală proclamare a independenţei, dar au fost dezamăgiţi pentru că liderul în care îşi pun speranţele nu a mers până la capăt.
Carles Puigdemont: "Nu suntem infractori, nu suntem nebuni, pucişti. Suntem persoane normale care vor să voteze. Nu avem nimic împotriva spaniolilor. Relaţia nu merge şi nu s-a făcut nimic pentru a repara acest lucru."
La Madrid, premierul Mariano Rajoy a convocat, joi dimineaţă, o reuniune de urgenţă a guvernului pentru a discuta paşii următori.
Mariano Rajoy: ”Acest angajament, care să clarifice lucrurile, este cel mai important în faţa confuziei creată de evenimentele de iei din parlamentul Cataloniei.”
Guvernul spaniol a hotărât joi dimineaţă să ceară oficial guvernului regional să confirme dacă a declarat, într-adevăr, independenţa Cataloniei.
Un asemenea angajament trebuie să preceadă orice măsură pe care guvernul poate s-o adopte.
Poziţia Madridului rămâne, însă, neschimbată: "nu pot exista discuții în afara cadrului legal", iar independenţa este interzisă de Constituţie.
Guvernul Rajoy nu exclude nici activarea articolului 155 al Constituţiei, aşa-numita "opţiune nucleară". Adică, să suspende autonomia Cataloniei şi să trimită forţe masive ale poliţiei centrale care să preia controlul.