Space X lansează vineri racheta ”Falcon 9 Booster” cu patru astronauți la bord

Dată publicare: 22-04-2021 08:47
Dată actualizare: 23-04-2021 15:34


Emoții la Centrul Spațial Kennedy din Florida. Vineri este programată o nouă lansare pe orbită a companiei private Space X.

 

La bord se vor afla 4 astronauţi, între care și o femeie, pilot secund al misiunii. Cei patru vor petrece următoarea jumătate de an la Stația Spațială Internațională.

Acesta este echipajul care va pleca mâine în misiune - doi astronauți americani, un japonez și un francez. Toți au mai călătorit în spațiu. De această dată se vor afla la bordul rachetei Falcon 9 Booster, care își va lua zborul de la Centrul Spațial Kennedy, din Florida.

Este a treia misiune cu echipaj uman a companiei private Space X, în mai puţin de un an. După o serie de teste, lansarea pe orbită, stabilită iniţial pentru astăzi, a fost amânată cu o zi din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Vântul rămâne "principala îngrijorare meteorologică în ceea ce privește decolarea", spun specialiștii NASA.

Steve Jurczyk, NASA: "Lansarea va avea loc la ora locală 5:49 dimineața. Aseară m-am întâlnit cu echipajul de la bord. Sunt gata de plecare".

Pentru prima dată, la bordul rachetei Space X vor fi astronauţi cu naţionalităţi diferite. Comandantul este american, fost colonel al armatei. Co-pilot este un oceanograf. Le sunt alături un fost pilot Air France şi un japonez care, timp de 3 decenii, a lucrat pentru Agenția Spațială niponă și, totodată, a ajutat la construirea stației spațiale.

Akihiko Hoshide, astronaut japonez: "Este pentru prima dată când în capsula Crew Dragon se vor afla trei naționalități diferite. Stația Spațială Internațională în sine este o colaborare între 15 țări".

Astronautul francez a ţinut să ia cu el preparate din ţara de baştină.

Thomas Pesquet, astronaut francez: "Vom avea două meniuri a câte trei feluri de mâncare, pregătite special pentru mine. La desert vor fi clătire, la felul principal - "bouef bourguignon" (pe bază de vită) şi vor mai fi tot felul de prăjituri. Aştept cu nerăbdare să le împart şi cu ceilalţi membri ai echipajului".

Dacă lansarea de mâine va decurge conform planului, cei 4 astronauţi îşi vor petrece următoarele 6 luni pe Staţia Spaţială Internaţională, înlocuind un alt echipaj SpaceX care va reveni acasă.

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO