Sondaj: Europenii rămân solidari cu Ucraina şi împotriva invaziei ruse. Susțin favorizarea creşterii livrărilor de armament
Europenii rămân solidari cu Ucraina şi împotriva invaziei ruse şi sunt, per ansamblu, în favoarea creşterii livrărilor de armament destinat Kievului.
Europenii sunt împărţiţi cu privire la o posibilă ieşire din conflict, arată un sondaj publicat miercuri, relatează AFP.
Ucrainenii, chestionaţi şi ei, se opun în continuare oricărei concesii teritoriale Rusiei.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
”În toată Europa, creşterea livrării armelor şi muniţiei destinate Ucrainei de către aliaţi se bucură de o susţinere puternică a populaţiei”, relevă Centrul de Cercetare ECFR, care a comandat acest sondaj, realizat în 15 ţări, inclusiv în Franţa, Germania, Regatul Unit, Italia, dar şi Ucraina.
O majoritate a europenilor consideră că războiul se va opri în baza unui acord negociat între beligeranţi - cu excepţia Ucrainei şi Estoniei, unde o majoritate crede că Kievul va învinge pe câmpul de luptă, potrivit acestui studiu realizat în mai pe un număr de 19.566 de persoane.
Neucrainenii sunt uniţi totodată împotriva ideii de a-şi trimite militarii să lupte în Ucraina.
În schimb, sunt mult mai divizaţi cu privire la poziţia pe care Europa ar trebui să o adopte.
Într-un grup de ţări - Estonia, Suedia, Regatul Unit, Polonia, Portugalia -, populaţiile consideră în majoritatea lor că europenii trebuie să ajute Ucraina să-şi recucerească teritoriile.
În alt grup de ţări - Bulgaria, Grecia, Italia, Cehia, Elveţia -, populaţiile consideră că Europa trebuie să împingă Ucraina să negocieze.
Într-un al treilea grup, al indecişilor - Olanda, Spania, Franţa, Germania -, opiniile sunt împărţite între primele două opţiuni şi cei care nu au nicio opinie anume în această problemă.