Soldaţii ruşi, despre care Rusia a spus că ar fi fost otrăviţi de ucraineni, ar avea simptomele expunerii la radiaţii
Militarii ruşi, despre care Rusia susţinuse că ar fi fost otrăviţi de ucraineni, sunt soldaţi care au staţionat pe teritoriul centralei nucleare din Zaporojie şi care au fost spitalizaţi cu simptome caracteristice expunerii la radiaţii.
Ei au fost transportaţi la spital în 31 iulie de pe teritoriul centralei nucleare din Zaporojie, iar simptomele lor menţionate în mass-media sunt caracteristice bolii provocate în urma expunerii la radiaţii, subliniază un paramedic ucrainean într-o postare pe Facebook, care a făcut vâlvă în presa locală.
Pentru a afla ce se întâmplă într-adevăr la centrala din Zaporojie este necesară instituirea unui perimetru demilitarizat în jurul ei şi plasarea obiectivului sub controlul organizaţiilor internaţionale, a adăugat el.
'Militarii ruşi, care îndeplineau sarcini la centrala nucleară din Zaporojie, au fost duşi la secţia de terapie intensivă cu simptome identice bolii cauzate de radiaţii. Ruşii, desigur, vorbesc despre intoxicaţii chimice, dar răniţii provin de la centrala nucleară. Ca să nu mai vorbim de nivelul de fiabilitate al informaţiilor livrate de ruşi în general. Acum, înainte de a fi prea târziu, trebuie făcut tot posibilul pentru a obţine o imagine reală a situaţiei de la centrală', susţine Bondarenko, aflat în prezent pe front.
Potrivit ministerului rus, citat de AFP, un număr de soldaţi ruşi au fost internaţi la 31 iulie într-un spital militar cu simptome de otrăvire gravă, iar analizele ar fi indicat prezenţa unei substanţe toxice, în speţă toxina botulinică de tip B, în organismele lor.
Spitalizarea acestora s-a întâmplat într-un moment în care Ucraina şi Rusia se acuzau reciproc de bombardarea centralei nucleare din Zaporojie, aminteşte Bondarenko.
Agenţia nucleară de stat ucraineană Energoatom anunţase atunci o posibilă scurgere de radiaţii la centrala nucleară din Zaporojie. Între timp, Agenţia nucleară rusă Rosatom şi-a retras toţi angajaţii care fuseseră detaşaţi la centrala din Zaporojie, iar Rusia s-a opus până recent accesului unei inspecţii AIEA la centrală.
Paramedicul ucrainean consideră că situaţia cu disimularea informaţiilor de către Rusia seamănă cu felul în care s-a comportat conducerea URSS imediat după tragedia de la Cernobîl.
Preşedintele rus Vladimir Putin a acceptat vineri ca Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) să trimită o misiune la centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, spunând că se teme că bombardamentele vor ajunge să provoace un 'dezastru pe scară largă', potrivit Reuters.
O delegaţie a AIEA ar putea vizita centrala atomoelectrică ucraineană de la Zaporojie la începutul lunii septembrie, declarase în aceeaşi zi Mihail Ulianov, reprezentatul permanent al Rusiei pe lângă organizaţiile internaţionale cu sediul la Viena, unde se află AIEA, a transmis CNN.
Un diplomat a explicat tot atunci AFP că Occidentul este îngrijorat mai mult dacă răcirea apei poate fi menţinută la centrala nucleară din Zaporojie decât de impactul unei lovituri, pentru că zona care adăposteşte reactoarele este concepută ''să reziste la cel mai rău scenariu''.