Situație gravă în Italia şi Franţa din cauza coronavirusului. Bilanțul deceselor a crescut din nou
Situaţia devine din ce în ce mai gravă în Italia şi Franţa, unde numărul deceselor şi al cazurilor confirmate de coronavirus au crescut.
În Italia, sunt 29 de decese și 1128 de teste pozitive.
În Franţa au fost confirmate 100 de cazuri de coronavirus, dintre care 86 sunt spitalizate. Doi pacienți au murit și alți 12 s-au vindecat.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În Statele Unite, unde sunt 66 de cazuri confirmate, a fost semnalat primul deces, o femeie de 50 de ani, din statul Washington, care avea şi alte probleme medicale. Deşi oficialii au făcut apel la calm, Departamentul de Stat i-a sfătuit pe americani să evite călătoriile în Italia.
Iar după anularea târgului de telecomunicații din Barcelona și a salonului auto de la Geneva, nici cel mai mare târg de turism din lume, găzduit de Berlin, nu se mai ține.
Zeci de școli din Italia rămân închise
În Italia, şcolile din regiunile Lombardia, Veneto şi Emilia Romagna rămân închise încă o săptămână, iar majoritatea evenimentelor culturale şi sportive au fost anulate.
Cazurile de coronavirus s-au extins spre sudul Peninsulei, la Roma, unde a fost confirmat un caz, iar alte două nu sunt confirmate.
Francesco Vaia, director de spital : "O tânără femeie s-a prezentat de bună voie la spitalul nostru, o femeie care trăieşte la Fiumicino, care avea simptome uşoare şi legătură epidemiologică (cu virusul), după ce a stat în Lombardia, mai exact în provincia Bergamo. Femeia a fost testată pozitiv pentru noul coronavirus. La spitalul Spallanzani a fost spitalizată întreaga familie. Primele teste au fost pozitive pentru soţul femeii şi unul dintre cei doi copii ai lor."
În Franţa s-au sporit măsurile de prevenţie
În Franţa s-au sporit măsurile de prevenţie, prin limitarea adunărilor publice, în special în regiunile unde au fost înregistrate îmbolnăviri.
Olivier Veran, Ministrul Sănătăţii din Franţa: "Guvernul a decis să adopte măsuri mai restricitive în privinţa adunărilor publice, cu obiectivul de a limita răspândirea virusului în mulţimile de oameni. În aglomerările urbane din regiunea Oise şi în oraşul La Balme (de-Sillingy) din Savoia Superioară, toate adunările publice vor fi interzise de acum. În restul Franţei, toate adunările publice din săli cu mai mult de 5.000 de persoane sunt anulate. "
În Statele Unite, după California, au mai apărut cazuri de infectare, în Oregon şi Ohio, fără să se poată stabili expunerea pacienţilor la virus.
Unul dintre americanii evacuaţi de pe nava de croziera Diamond Princess este spitalizat, după ce a fost testat pozitiv. Bărbatul nu are simptome, dar se simte ca într-un film science fiction.
Bărbat: "Totul e ca în filme. Arată ca nişte extratereștri. Au nişte mici butelii în spate care le furnizează oxigen, au fetele acoperite complet etanş."
Coreea de Sud, a doua cea mai afectată țară din lume
Cu 16 decese şi peste 3150 de îmbolnăviri, Coreea de Sud este a doua cea mai afectată țară din lume de epidemie, după China.
Ivan Watson, CNN reporter: "Unele companii aeriene şi-au anulat cursele către oraşul sud-coreean Daegu, dar trenul de mare viteză încă opreşte aici, unde se afla epicentrul epidemiei din Coreea de Sud."
Criza pune o presiune uriaşă pe sistemul medical sud-coreean.
Dr. Lee Sang-ho, Daegu Medical Association Corona Crisis Center: "În acest moment, cea mai mare penurie este de costume de protecţie pentru personalul medical. Trebuie să le drămuim bine. Şi angajaţi ne-ar mai trebui. În opinia mea, încă nu am atins punctul critic."
Pe de altă parte, potrivit BBC, cel puțin 210 persoane ar fi murit în Republica Islamica Iran, deşi autorităţile recunosc doar 43 de decese. Australia nu mai primeşte persoane care au fost în Iran în ultimele 2 luni.