Guardian citeaza raportul Comisiei Europene: "Ponta a comis un abuz sistematic asupra Constitutiei"
Ziaristii de la celebra publicatie britanica Guardian sustin ca au intrat in posesia raportului Comisiei Europene, inainte ca acesta sa fie publicat oficial. Termenii folositi la adresa Romaniei in acest raport sunt extrem de duri.
Raportul de 22 de pagini emis de Comisia Europeana a ajuns inainte de a fi publicat oficial, miercuri, in redactia britanica de la Guardian, cel mai citit ziar de stanga politica in limba engleza din lume.
"Raportul Uniunii Europene sustine ca guvernarea lui Victor Ponta a amenintat judecatori, a demis din functie oficiali intr-un mod ilegal si a afectat sistemul democratic" - scrie GUARDIAN.co.uk
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Guardian mai scrie ca autoritatile Europene il acuza pe prim-ministrul Victor Ponta pentru "abuzul sistematic asupra constitutiei Romaniei si subminarea legilor statului roman pentru a-l da jos pe presedinte", in acest moment suspendat.
Ziarul britanic sustine ca citeaza din raport concluzii ale Comisiei Europene:
"Ponta a ignorat Constitutia, a amenintat judecatori, a demis oameni din functii cheie si a afectat sistemul democratic pentru a-l da jos pe presedintele Traian Basescu.", scrie Guardian care citeaza apoi din raportul Comisiei Europene, din care reiese faptul ca "statul de drept a fost pus in pericol in Romania".
"Acest context politic nu poate explica insa natura anumitor actiuni. Sunt multe semne de intrebare legate de respectul fata de lege intr-un sistem democratic pluralist (...) Comisia este extrem de ingrijorata in urma semnelor primite in urma unor manipulari si unor amenintarilor care afecteaza institutiile si reprezentantii sistemului judiciar."
"Independenta sistemului judiciar si separarea puterilor in stat sunt fundamentele unei societati democrate. In urmatoarele luni, clasa politica din Romania va trebui sa demonstreze prin actiunile sale ca respecta aceste principii, pentru a reda increderea.", mai scrie raportul, citat de Guardian.