Sistem de rachete Buk, vazut in 17 iulie in zona unde s-a prabusit avionul MH17 Malaysia Airlines. Ar fi fost operat de RUSI


Ultimul update: Vineri 12 Septembrie 2014 07:10
Data publicarii: Marti 09 Septembrie 2014 22:17
Categorie: Stiri externe
Malaysia MH17

Personal militar rusesc opera sistemul de rachete Buk care a fost vazut in zona din estul Ucrainei unde s-a prabusit zborul MH17 al Malaysia Airlines, la 17 iulie, au declarat martori oculari pentru emisiunea Panorama, relateaza BBC News Online.

Kremlinul a sugerat in mai multe randuri ca racheta care a doborat avionul Malaysia Airlines a fost lansata de un avion ucrainean. La randul lor, rebelii prorusi din estul Ucrainei au negat ca ar detine sistemul de rachete Buk.

Cu toate acestea, fotografii si inregistrari de la fata locului pun sub semnul intrebarii afirmatiile Kremlinului si rebelilor prorusi, care au asigurat ca in regiunea controlata nu se afla un sistem Buk de lansare a rachetelor.

Trei martori oculari au relatat insa pentru emisiunea Panorama ca au vazut un sistem de lansare a rachetelor in zona controlata de rebelii prorusi cu cateva ore inainte de prabusirea avionului Boeing 777 al Malaysia Airlines.

Unul dintre martori a afirmat ca a observat transportarea unui sistem de lansare a rachetelor la Snijne, la aproximativ zece kilometri de locul prabusirii avionului, in jurul orei locale 13.30 (13.30, ora Romaniei). "Am vazut cum a fost descarcat, iar cand motorul sistemului Buk a fost pornit, intreaga piata din oras s-a umplut de fum", a afirmat martorul.

El a adaugat ca echipajul era format, cel mai probabil, din militari rusi. "Erau disciplinati, spre deosebire de rebeli, si nu purtau uniforma traditionala ucraineana de camuflaj, care se regasea deopotriva la fortele ucrainene si la rebeli", a relatat martorul. "Aveau accent rusesc. Pronuntia cuvintelor era diferita fata de cea a locuitorilor din regiune", a explicat el.

In estul Ucrainei, majoritatea locuitorilor vorbesc limba rusa, insa echipajul care insotea sistemul de rachete Buk nu avea accentul local.

Un fragment din avionul Boeing al Malaysia Airlines se afla din 23 iulie in satul Petropavlivka, din regiunea Donetk, in estul Ucrainei.

Anchetatorii au afirmat ca avionul a fost lovit de proiectile provenind de la o arma cu fragmentatie, asemenea rachetei Buk.

Afirmatiile sale au fost confirmate de un al doilea martor, care a adaugat ca un ofiter care insotea transportul sistemului Buk intr-o masina militara vorbea cu un accent moscovit.

Avionul Boeing al Malaysia Airlines s-a prabusit la 17 iulie in estul Ucrainei, intr-o zona unde aveau loc confruntari violente intre fortele ucrainene si insurgentii prorusi. Tragedia aviatica s-a soldat cu 298 de victime, intre care 193 olandezi.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO