Sinteza evenimentelor, 7 mai. Un oficial rus cere uciderea a 2 milioane de ucraineni. ”Să fie distruși, nimic altceva”
Mai sunt puțin peste 24 de ore până când, la Moscova, începe parada militară anuală dedicată Zilei Victoriei în al Doilea Război Mondial.
Un eveniment cu o mare încărcătură patriotică, în acest an se va desfășura sub semnul războiului din Ucraina. Iar lucrurile merg destul de prost pentru armata rusă.
Ofensiva din Donbas a întâlnit opoziția fermă a ucrainenilor, care au pierdut mai multe localități după lupte grele și au eliberat altele, amenințând liniile de aprovizionare ale rușilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mai mult, aviația ucraineană a reușit să bombardeze trei zile la rând pozițiile rusești de pe Insula Șerpilor. În acest timp, rușii continuă raidurile aeriene asupra orașelor ucrainene.
Sunt și vești bune, însă: oficialii de la Kiev au anunțat sâmbătă că toți civilii blocați în tunelurile din Azovstal au fost evacuați.
Ucrainenii bombardează constant Insula Șerpilor, cucerită de ruși
Acesta este momentul în care două avioane Suhoi 27 ucrainene trec razant pe deasupra Insulei Șerpilor și bombardează pozițiile armatei ruse.
Atacul dovedește că la mai bine de două luni de la începutul invaziei, Rusia nu are superioritate aeriană pe cerul din Ucraina, o veste proastă pentru Kremlin înaintea ceremoniilor de luni, de ziua Victoriei.
Imaginile au apărut la câteva ore după ce o navă de desant rusească a fost distrusă în portul insulei de o dronă Bayraktar.
Rușii nu au succes nici la sol. Ucrainenii au eliberat mai multe localități în estul Harkovului și amenință să taie liniile de aprovizionare ale armatei ruse. În satul Stari Saltiv s-au dat lupte grele.
Rușii au pierdut rapid un T90M, cel mai modern tanc al lor
Corespondent TV: ”Un proiectil de artilerie a lovit această casă. E în flăcări. Aici locuiau civili. Și asta pare să fie răzbunarea rușilor pentru că au fost împinși de ucraineni spre graniță”.
”- Au ajuns rușii în partea asta a satului?
- S-a întâmplat mai demult. Noi locuim aici, în beci. Rușii au fost în centru, pe lângă școală”.
Chiar dacă satul a fost eliberat de armata ucraineană, rușii se pot întoarce oricând. Așa că mulți localnici vor să plece, dar evacuarea e dificilă din cauza drumurilor desfundate.
”Ne puteți ajuta să ieșim (din nămol)? E departe de sat, iar drumul e așa tot timpul. Doamne, ce pot să fac?”.
De partea cealaltă a frontului sunt unități regulate ale armatei ruse, dar și militari separatiști sau chiar mercenari din compania Wagner, spun ucrainenii.
”- Cine luptă împotriva voastră?
- Sunt unități diferite. Dar toți fug de noi. Au lăsat documente, arme și au fugit”.
Rușii au pierdut aici primul tanc T90M, cel mai modern din dotarea armatei. Au fost produse doar vreo 40 de bucăți până acum.
Cum încolțesc soldații ruși un singur ucrainean
Potrivit unor surse, în zonă a luptat Brigada 64 Mecanizată, cea care ar fi fost responsabilă pentru masacrul de la Bucha. Unitatea ar fi fost decimată, spun ucrainenii, care își fortifică pozițiile.
”Treceți mai departe și ascundeți-vă între copaci!”.
Mai spre est, în regiunea Luhansk, rușii au avut mai mult succes. Sâmbătă au reușit să cucerească satul Popasna, după două luni de lupte intense. Iar Kremlinul a publicat un set de imagini filmate din dronă, care prezintă modul în care luptă militarii ruși.
Forbes McKenzie, expert militar:
”- Aici sunt forțele ruse, sunt opt militari. Primii soldați intră într-o tranșee pentru a o „curăța”, cum spun ei.
- Și vedem un soldat ucrainean care își face apariția de mai multe ori din baraca aceea, nu?
- Da, iată-l. Se trage cu arme ușoare în momentul acesta și el e blocat acolo. Cine controlează drona comunică și cu soldații de la sol”.
În ruinele satului, rușii îl încolțesc pe militarul ucrainean.
”Îl vedem că aruncă încă o grenadă și de data asta se apropie mai mult. Face o treabă bună, de data asta. Și dacă grenada nu l-a ucis (pe militarul ucrainean)... aș fi foarte surprins dacă supraviețuiește”.
Juravlev: ”Forțele armate ale Ucrainei sunt Wehrmacht-ul”
Experții spun că, într-un final, și rușii au început să folosească drone pentru a coordona trupele, după ce ucrainenii au înregistrat reușite majore cu ajutorul tehnologiei. Imaginile filmate de ruși arată un grup de militari ucraineni luați prizonieri.
Nimeni nu știe soarta lor... dar, potrivit unui parlamentar rus, aceștia ar trebui executați.
Juravlev, membru al Dumei de Stat: ”Forțele armate ale Ucrainei sunt Wehrmacht-ul. E clar că așa e. Sunt 2 milioane de oameni care trebuie ori să părăsească Ucraina, ori să fie denazificați. Ceea ce înseamnă să fie distruși, nimic altceva”.
Rușii ripostează bombardând orașele din spatele frontului. Sâmbătă, patru rachete rusești au căzut într-o zonă rezidențială din Odesa și au avariat o fabrică de mobilă.
Alte două rachete au lovit aeroportul de lângă oraș, deja distrus de bombardamentele rusești. Mai multe persoane au fost rănite în atacuri.
Rusia dă asigurări că nu va folosi arme nucleare
La Moscova se fac totuși repetiții necontenite pentru parada de luni. Cum nu și-a atins nici măcar un singur obiectiv major în Ucraina, analiștii anticipează că Vladimir Putin va prezenta orice mic câștig teritorial drept o victorie.
Analistul rus Abbas Galiamov, fost autor de discursuri pentru Putin, crede că liderul de la Kremlin va da un ultimatum Ucrainei - ori revine la masa negocierilor, ori continuă să reziste, riscând ca Moscova să recurgă la arme nucleare tactice.
Pe de altă parte, oficialii ruși neagă pe toate căile că ar avea de gând să joace cartea atomică în Ucraina și susțin că așa-zisa operațiune specială se desfășoară conform planului.